Porhó a szomszédban

Világbajnoki futamok helyszínét, a magyarok egyik kedvenc terepét, vagy a határhoz legközelebb eső síparadicsomot választaná inkább? Stájerország mindenki számára tartogat valamit, legyen szó egy jó siklásról, lovasszánozásról vagy városnézésről. Merre induljunk, hol szálljunk meg, melyik hüttébe csússzunk be? A Travelo megmondja - most ingyen letölthető Ausztria-síkalauzzal!

Steiermark, vagyis Stájerország Ausztria második legnagyobb tartománya, melyet a területén húzódó Alpok, és a térség mezőgazdasági területei miatt az ország "zöld szíveként" is emlegetnek. 2013-ban, a tartomány legnagyobb sírégiójában, Schladming-Dachsteinben rendezik meg az alpesi sí- világbajnokságot – az előkészületek már javában folynak, így az idei szezonban még a versenyzők előtt kipróbálhatjuk a legújabb versenypályákat. A Travelo részletes, letölthető Ausztria-síkalauzát itt találja, melyből ez a cikk kivonatot közöl.

Schladming-Dachstein régió

Schladming-Dachstein üdülőrégiót Ausztria öt legjobb síterepe közt tartják számon. A stájer vendégszeretet, az évente megrendezett sívilágkupa-futamok, a nyugodt, hangulatos települések – Rohrmoos, Haus im Ennstal, Pichl és Gleiming – és a régió nyüzsgő központja – Schladming – mind-mind hozzájárulnak ehhez a kitüntető címhez. Az üdülőrégió nyolc síterepe között mindenki megtalálhatja a neki megfelelő nehézségűt. Gyerekekkel síelni indulóknak például a Reiteralmot ajánljuk (Gleimingben kell hozzá leparkolni), ahol a kezdőket és az aprónépet ingyenes gyakorlási lehetőség, játszótér, figurák és padok várják, mindez zárt, biztonságos téren. A haladók a Planairól nyilatkoznak szuperlatívuszokban hosszú pályái miatt – igaz, hogy népszerűsége miatt gyakori a tömeg, és van, aki szerint kevésbé átlátható itt a pályarendszer. Persze, akinek sem a Reiteralm, sem a Planai nem tetszik, annak még mindig rengeteg további lehetősége van, hiszen a régió egy "síhintát" alkot, vagyis könnyedén átcsúszhatunk egyik terepről a másikra. Fontos megjegyezni, hogy bár Schladming nagy népszerűségnek örvend a síelők körében, aki nem síelő családtagjait is magával vinné, vagy teljesen kezdő, inkább más terepet válasszon.

cisec01

Hütte tipp: A terep legjobb hüttéi a Hochwurzenen találhatóak. Az egyik, a csúcson fellelhető, 1920 óta üzemelő Hochwurzenhütte. Hagyományos osztrák konyha jellemzi, hatalmas adagokkal.

Hochwürzenhüttepnc

 A másik a középállomáson lévő Hoo-Ruck. Ide bármikor érdemes becsúszni egy gyors körre, kicsit lepihenni a nyugágyakon. Egyik kollégánknak pár éve sikerült itt kiinnia a készletet valami rejtélyes koktélból (kókusz, rum, ananász és egyéb ismeretlen összetevőkből álló bögre meleg ital volt), amit azóta se sikerült beazonosítani, illetve újra hozzájutni. Pedig minden évben rákérdez a személyzetnél – ha arra járnak, próbálják meg, hátha több sikerrel járnak.

Ausztria-útikalauz a zsebben
Időt és fáradságot nem kímélve állítottuk össze ingyenesen letölthető és egyszerűen kinyomtatható Ausztria-síkalauzunkat, melyből cikkünk kivonatot közöl. Töltse le a Stájerország és Karintia legjobb helyeit listázó, részletes Travelo Guide-ot pdf formátumban, és vigye magával!

Szállástipp – kis költségvetésű családoktól a luxust kereső párokig

A Schladming-Appartements kínálatában száznál is több üdülőházat találunk minden ízléshez és pénztárcához szabva, kettőtől akár negyven főig, az üdülőrégió számos pontján. A burzsujok akár háromszáz négyzetméteres luxuskunyhót is bérelhetnek közvetlenül a sípálya mellett, a családok és baráti társaságok pedig hangulatos apartmanokban szállhatnak meg. Bármi is legyen az elképzelésünk, a magánszállások, apartmanok, faházak és alpesi kunyhók között biztosan megtaláljuk a nekünk megfelelőt.

Murau-Kreischberg

Kreischbergdarthwalk

 A kreischbergi pályarendszer jóval kisebb, mint a schladmingi, de vannak ennek pozitívumai is, például, hogy mérete és átláthatósága miatt a családok számára kifejezetten ideális. De ez ne rettentse vissza a haladókat és profikat sem: rendkívül jó piros, és embert próbáló fekete pályák is vannak a hegyen. Így míg a gyerkőcök a síoviban ügyeskednek, anyu és apu tudásuknak megfelelő pályákon sízhetnek. Délután pedig a biztonságos, széles kék pályákon az egész család együtt csúszhat és gyönyörködhet a szép tájban. Emellett snowboard parkot is találunk Kreischbergben, sőt, itt van Európa legnagyobb természetes félcsöve is.

Hütte tipp: Az "Orange Sixpack" hat személyes ülős felvonó hegyi állomásánál, 2000 méter magasan vár a gyönyörű kilátást kínáló Panoramaschirm hütte. Egyesek szerint egy igazi hütte fából készült, kocsmaszagú és hagyományos fogásokat kínál – na ez a modern vendéglátóipari egység nem ilyen. Helyette viszont minden szép és új, még a wc is esztétikus benne – nem beszélve a felszolgáló lányokról. De nem csak a személyzetben, a kiváló panorámában is gyönyörködhetünk, illetve napozhatunk egyet a hegy legmagasabban fekvő teraszán.

Szállástippek – wellness imádóknak és családoknak
Mivel Murauban nagyon sok magyar család tölti téli szabadidejét, a szálláshelyek többségében beszélnek magyarul, illetve több magyar tulajdonban van. Ilyen például a sípályák közvetlen közelében található wellness hotel, a Hotel Relax Resort**** A szobák két fő részére megfelelő méretűek, tiszták, az ágyak nagyon kényelmesek. A legfelső szinten található elég kicsi medence inkább egy gyors csobbanásra, mint úszásra alkalmas, ám a szaunarészleg felszereltsége és hegyre néző panorámája kárpótol ezért. Étkezésileg jobban járunk, ha félpanziós ellátás helyett itt csak reggelit rendelünk, a vacsorát pedig máshol költjük el. Autóval kevesebb, mint tízpercnyire található például a Murtalerhof nevű fogadó Stadl an der Mur településen, konyhája pedig egyenesen fejedelmi – különösen húsételekben jeleskednek. A településre beérve a híd melletti kis utcán kell lekanyarodni, és körülbelül száz méteren belül megpillantjuk a helyet.

Semmering-Stuhleck

Stuhleckköbüki

Budapesttől háromórányira – így akár egy egynapos síelésre is alkalmas távolságban – hóágyúzott, jól karbantartott pályák és gyönyörű táj fogad. Mivel a pályák főként kékek és pirosak, Stuhleck szintén családbarát pályarendszernek mondható. Bécshez és a magyar határhoz is közel fekszik, ezért számítani kell rá, hogy finoman szólva nem csak mi leszünk a pályán, főként a hétvégi időszakokban. A teljesen kezdőket néhány vélemény szerint a helyi kék pályák elriaszthatják, ugyanis vannak bennük meredekebb részek – erre mindenképp készüljünk fel. A nem síelőket (vagy akiket elriasztott a kék pálya) egy öt kilométeres, természetes szánkópálya várja. A sícentrum üzemeltetői nagyon figyelmesek, gondolnak a gyerekekre és odafigyelnek a kezdő sízőkre is. A pálya kabalaállata, Semmi kutyus olykor megjelenik a hütték és felvonók környékén, és apró ajándékokat osztogat a gyerekeknek, a pályákat pedig motoros szánnal járják és az elbizonytalanodott kezdőknek segítenek lejutni a túl nehéznek érzett pályákról.

Hütte tipp: Kis terep lévén nincs túl sok hütte. De ami van, azokra nincs panasz, legyen szó a talponállóról a pálya alján vagy a pár éve nyitott W11 panoráma étteremről a hátsó völgybe vezető úton. Utóbbi közel 400 négyzetméteres külső terasszal és közel 150 férőhelyes belső résszel várja a megfáradt síelőket.

W11 hütteTravelo

Szállás tipp – olcsó hosszú hétvégéket keresőknek

A síterep közelsége miatt akár egy napra vagy egy hosszú hétvégére is érdemes átruccanni. A stuhlecki pályán található, rendkívül egyszerű berendezésű, de a célnak megfelelő Alpengasthof Eichtbauerben már reggelivel 3 éjszakát tölthetünk 37 ezer forintért. Fontos tudni, hogy bár a hütteként is üzemelő fogadó közvetlenül a sípályán fekszik, autóval is megközelíthető, de hólánc használata mindenképp ajánlott.

Ausztria-útikalauz a zsebben

További szállásokhoz, árakhoz és részletes útikalauzunkhoz kattintson ide és töltse le ingyenes, nyomtatható Ausztria-síkalauzunkat, melyben Stájerország mellett Karintia legjobb szállásait és hüttéit is megtalálja!

Stájerországi síszállások a C-Traveltől
Válasszon szállást a C-Travel kínálatából, és foglaljon azonnal! Stájerországban 31 szálláshely közül választhat.
Online foglalás
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek