Ünnepeljen micisapkásokkal, disznótorral és libatepertővel!

Etyeken pincétől pincéig tartó gasztrosétányra, munkásindulókat éneklő micisapkásokkal teli skanzenbe és egy gyönyörű pilisi túrára igyekszünk most rávenni önöket. De az alábbi sorokból az is kiderül, hogy miért érdemes leszállni a villamosról a Bartók Béla úton, és hogy hol szerezhet rendhagyó disznóvágásos emléket az, akinek még sosem volt benne része. Programajánlónk az ünnepi hétvégére.

Gasztrosétány Etyeken

Nyitott pincékkel, murcival és számos finomsággal várják a Gasztrosétány résztvevőit az etyeki pincék, a sajtosok és a Sonkamester október 22-án és 23-án. Az Aubergine Pince például padlizsán- és zakuszkakrémessel illetve brassói aprópecsenyével, a Milán Pince szüreti rakott káposztával, zúzapörkölt tarhonyával és fürjtojásos házi tésztával csábítja majd a vendégeket. A Kácsor „Kíra" Pincénél alma- és körtevásár, libatepertő-krémes kenyér, juhtúrós pogácsa lesz, a Dvorák Pince pedig flekkent és pacalpörköltet is bevet, hogy bemutathassa a borait.

Gasztrosétány

 Árpás Laci sonkamesternél 2 évig érlelt, sóban pácolt, levegőn szárított sonka-különlegességeket lehet kóstolni, a Rókusfalvy Birtokon pedig rendhagyó pincetúra lesz vezetett borkóstolóval. Ha nemcsak enni és inni szeretne, hanem mondjuk tanulni is, akkor vegye az irányt az Etyeki Sajtútállomás felé, ahol interaktív vajköpülésen és sajtkészítés-bemutatón vehet részt, a Gombai Pezsgőpince pedig nem annyira meglepő módon pezsgőkészítés-bemutatóval készül. A szőlőtőkék közelében kiülős, pihenős, és a tervek szerint napozós pezsgőzés várható. További információt itt talál.

Vegyen részt egy városi disznótoron!

Péntektől vasárnapig tart ugyanis a Disznótoros Kolbászfesztivál, ahol 200-nál is többféle kolbászt kóstolhat, a disznótoros ételeken kívül pedig házi sajtokat, lekvárt, mézet, fűszereket és kürtős kalácsot. A Magyar Vasúttörténeti Park hatalmas fesztiválterületén több disznóvágást is láthatnak, amelyek során a disznó feldolgozásának minden fázisát pontosan lekövethetik a kolbásztöltéstől egészen a zsír kisütésig.

Disznotoroskolbaszfesztival.hu

A gyerekeket sem hagyják unatkozni, őket népi játszótérrel, légvárral, légcsúszdával, arcfestéssel és íjászoktatással várják. A Víztorony Parkban lévő szabadtéri színpadán néptáncosok, népzenészek és citerások lépnek fel, de egy 50 méter magas óriási lánchintát is ki lehet majd próbálni. Pénteken a színpadon Fásy Mulató szórakoztatja a közönséget, szombaton az Orient csarnokban fellép a 3+2 zenekar és a Karthago, vasárnap pedig retró táncdalestet tartanak. Minderről bővebben itt írtunk.

Pörögjön a Bartók Boulevardon!

Rendhagyó módon ünneplik majd Bartókot a Bartókon, ahol október 22. és november 4. között 56'-os utcakiállítást és megemlékezést tartanak, amelynek helyszínei a Bartók Béla út üzletei, kapui és nyilvános felületei lesznek. Olyan tárgyakat, naplójegyzetekről készült fotókat és visszaemlékezéseket nézhetünk majd meg, amelyek barátaink vagy épp családunk történetén keresztül mesélik el, mi történt a Móricz Zsigmond tér, a Műegyetem rakpart és a Bartók Béla út környékén 1956. október 23. és november 4. között.

Bartók Boulevard

 Az emlékekből összeálló tablók a Bartók Béla Boulevard üzleteinek kirakataiban, a házak kapuin, az utca nyilvános felületein lesznek láthatók egy közös kiállításon. A rendhagyó utcai tárlatot közös megemlékezéssel november 4-én este 18-kor a Gárdonyi téren egy nyilvános gyertyagyújtás zárja. Az '56-os események és az évforduló kapcsán filmvetítések is lesznek az október 24-i héttől a Godot Filmklubban és a Tranzit Art Caféban. Még több őszi program és még több részlet itt található. Két kerülettel arrébb ugyan, de november első hétvégéjén - még mindig az ünnephez kapcsolódóan - ingyen mozizhat a Corvin moziban.

Gombfocizzon a szentendrei skanzenben!

Október 22-én és 23-án ugyanis egészen szokatlan módon ünneplik meg az 1956-os forradalom hatvanadik évfordulóját. Ünnepi beszédek helyett szinte élő helyszíneken idézhetik fel a látogatók, mit érzékelt a vidék lakossága az októberi eseményekből. Bányászdalokat, munkásindulókat énekelnek micisapkás, ballonkabátos dolgozók, teherautóról gyűjtik a városban harcolók számára a ruha- és élelmiszer-ellátmányt, fekete-fehér filmhíradó számol be a legfrissebb eseményekről, a recsegő-ropogó rádióban a tüntetésekről beszélnek.

Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Mindeközben azt is bemutatják, hogyan élt egy hétköznapi család az ötvenes években. Sül majd a kenyér, a parasztlányok számára rongybaba készül, a legények az ötvenes évek szokásai szerint snúroznak, golyóval játszanak, és még gombfoci-bajnokságot is tartanak. Az ünnepi hétvégén ráadásul mindkét napon ingyenes a belépés a szentendrei skanzenbe, a részletes programról itt olvashat.

Túrázzon egyet a Pilisben!

Ha minden az időjósok tervei szerint alakul, holnapra még a nap is kisüthet. És mivel szombaton adják át az új kilátót a Prédikálószéken, érdemes benevezni az ünnepélyes avatása alkalmából tervezett túrára is. A Visegrádi-hegység 639 méter magas csúcsára a Pilisi Parkerdő Zrt. még tavasszal kezdett a kilátó építésébe, az eredménye pedig egy egészen különleges magaslati hely lett. Felfelé haladva a kilátó egyre szélesebb teraszaival találkozunk, amelyekből fokozatosan nyílik meg a lélegzetelállító panoráma.

Pilisi Parkerdő Zrt.

 A kilenc méter magasan elhelyezkedő legfelső szintjéről például Esztergomtól egészen a Visegrádi Fellegvárig belátható a Dunakanyar térsége. Na, ebbe a különleges kilátóba indítanak október 22-én reggel 1956-os Emléktúrát a parkerdő szakemberei. Ráadásul három különböző helyről: Dömösről, Pilisszentlászlóról és Dobogókőről indítva. A vezetett túrákra a Pilisi Parkerdő honlapján még lehet jelentkezni, de túravezető nélkül is remek családi program. Ehhez turistaút-térképet itt talál.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek