A mustteszteléstől a pincetúráig: a legjobb őszi szüreti programok

Szeptemberben a hagyományos szüreti programokból és rendhagyó borkóstolókból sem lesz hiány. Készítsen mustot, hallgasson bordalokat koncertet a Balaton közepén, sétálgasson a Somló pincéi között - összegyűjtöttük a legjobb szüreti programokat.

Még véget sem ért a nyár - legalábbis, ami az időjárást illeti -, de már bele is csúszunk a szüretbe, és annak a kellemesebb, fesztiválozós részébe, ami rengeteg bulival, programmal, borkóstolással jár. Látogassa meg a kedvenc borvidéke pincéit, vagy fedezzen fel egy olyat, mit még kevésbé ismer! Nyugodtan vigye a családot is, a borvidékek rengeteg izgalmas programmal készülnek , kicsiknek is. Összegyűjtöttük a legígéretesebb szüreti fesztiválokat.

 

Balaton és Somló: kompkoncert, dj-k, sétáló kóstoló

 

Talán a badacsonyi az borvidék, ahol a legjobban meg tudják adni a módját a szüretnek. Imádják a felvonulásokat és a tartalmas bulikat, és az idén sem lesz ez másképp szeptember 9-11. között. Az ország leghosszabb szüreti felvonulása a 71-es főúton Badacsonytomaj és Badacsony között zajlik, vonulnak majd néptánc együttesek, borrendek, kopjások, huszárok, zászlóforgatók, tűzzsonglőrök és fúvószenekarok is. A szüreti fesztiválra szeptember 9-11. között kerül sor. A Móló parkban a gyerekeket népi játékokkal, kalandparkkal szórakoztatják majd.

DJ-s buliból sem lesz hiány: akár szüretelt, akár ünnepelt és felvonult egész nap, biztosan jól fog esni egy finom pohár bor a naplementében. A badacsonyi frissTeraszon táncos buli lesz szombaton 19.00 órától, belépő nélkül. A zenét Dj Matte / Nudisco szolgáltatja, a dresscode-hoz pedig csak ennyit írtak: Szüret & Balaton. Nem tudjuk, hogy ebbe a gumicsizma is belefér-e.

 

Fotó: Nyitott Balaton

Tihanyban is szeptember 9. és 11. között lehet komolyabb boros megmozdulásokra számítani. A tájházban szüreti kézműves játszóház várja a kicsiket, vasárnap délután kettőtől pedig látványos szüreti felvonulás indul a csodaszép Belső-tó partjáról. Szombat este 19.30-kor kompkoncertet ad a Kiscsillag, a Tihanyi Piac PLACC pedig régiségvásárral készül vasárnapra.

A juhfark Magyarország egyik legősibb fajtája, a Somló pedig az egyik legizgalmasabb magyar termőhely. A szeptember 24-ei Somlói Juhfark Ünnepen 16 somlói pincészet mutatja be 30-féle juhfarkját a Tornai pincészetnél. A sétáló kóstoló mellett mesterkurzusokat, pincetúrát és a Somló hegyen vezetett túrával egybekötött kóstolót is tartanak.

 

Fotó: Tornai Pince

 

Eger és Noszvaj - óriási szüreti fesztivál

 

A Szépasszony völgye hagyományosan az ország egyik legnagyobb szüreti fesztiváljának helyszíne. Szeptember 23-25. között szinte mindent kipróbálhat, ami a borkészítés folyamatában történik (szőlőt szedni már késő), és rengeteg finomságot is megkóstolhat. A 14-es számú pincénél (Kiss Pincészet) például meg lehet tapasztalni, hogy milyen hordóból bort lopni, és minden arra járót meghívnak friss pogácsát enni. Az összes program itt található.

Szeptember 9-10-én Noszvajon Pince napok és kemencében készült ételek napja lesz. Pénteken élő zenés bor túra lesz a Szomolyai és Jókai utcai pince soron, zenélni Magyar Gyula és zenekara fog, szombaton pedig Balkan Fanatik koncert és utána utcabál szerepel a programba-n. A belépő ára a rendezvényre, a szombati napra 500 forint, a karszalaggal látogatható az összes rendezvény, és a különböző helyszínek között szafari busszal utazhatunk.

 

Sopron - látványpréselés és mustkészítés

Az idén új helyszínekkel bővül a szeptember 9-11-ig tartó bor- és gasztronómiai fesztivál: a város főtere helyett a Várkerületen állítják fel a színpadot és ott kapnak helyet a kirakodóvásár árusai, valamint a helyi borászok is. Újdonság még, hogy néhány év kihagyás után ismét lesz látványpréselés és mustkészítés a közönség bevonásával.

Színpadra lép a soproni fúvószenekar, lesz néptáncbemutató, a fő attrakció pedig a Magna Cum Laude koncertje lesz. További információt itt talál a programokról.

 

Szeged - 111 pincészet randevúja

 

Bár nem kifejezetten szüreti program, a szegedi Őszi Bormustrának is helye van az őszi boros rendezvények között. 111 pincészet mutatja be borait szeptember közepén a Dóm téren, szeptember 14-18. között. A tér egyik nagyobb méretű faháza a Móra-múzeum kiállításának ad helyet, melyen magyar festők a borkultúrához kapcsolódó műveinek nyomatait mutatják be. Itt, a Múzsák házának nevezett helyszínen esténként bor ihlette irodalmi és zenei alkotásokat hallhatnak majd a vendégek. Az esemény holnapjáról mindent megtudhat.

 

Fotó: Pabdi Balázs, Bortér facebook

 

Villány és Palkonya - pincekoncertek a vörösbor mellé

Szeptember 21. és 25. között a Szüreti nyitott pincék kulturális sokadalomtól lesz hangos Palkonya. Borkóstolás, népzenei- és néptáncos műhelyek, templomi koncertek és szüreti felvonulás a program része. Ugyanezen a hétvégén, szeptember 23. és 25. között rendezik meg az Európai Bordalfesztivált is, amelyen neves hazai és európai férfikarok előadásában ingyenes pincekoncertekkel várják a vendégeket a Villány-Siklósi borúton 23-án és 25-én.

24-én pedig Pécsen, a Kodály Központban gálakoncertet és prémium bormustrát tartanak, 25-én pedig szüreti felvonulás lesz. Szeptember 30-án pedig kezdetét veszi a borvidék legnépszerűbb, legnagyobb eseménye, a Vörösbor Fesztivál. Október 2-ig ismerkedhetünk itt a térség legszebb vörösboraival, és természetesen itt is lesz felvonulás. További információ itt!

 

Ha nem tud elutazni: Etyek és Budapest

 

Etyek a szüreti időszakot a Borangoló eseményével ünnepli: 24-én a pincészetek megnyitják kapuikat, és aki már járt itt, az tudja, hogy garantált a szuper hangulat- ahogy az is, hogy biztosan nem lesznek itt kevesen. Az Egyeki Borjáratnak köszönhetően senkinek nem kell magára vállalni a sofőr hálátlan szerepét.

Már javában tart a 25. Budapest Borfesztivál, ahol úgy érezheti, egyszerre minden hazai borvidéken ott van. Világzene, népzene, néptánc és jazz egyaránt hallható lesz a borfesztivál színpadain, és persze szüreti felvonulás is lesz: a budai Vár utcáin a régmúlt szüreti mulatságait idézi fel. A menetet a borrégiókból érkező, egyedi népviseletben pompázó néptánc- és hagyományőrző együttesek, Magyarország borvidékeinek elöljárói, borrendek, borbarát egyesületek tagjai alkotják.

A gyerekkel érkezőket szombaton és vasárnap 12 és 18 óra között kézműves foglalkozás várja az Oroszlános udvarban, míg a Spar standján neves hazai borászok közreműködésével tartanak szakmai bemutatókat és borkóstolókat. Belépőjegyek 3000 forintért kaphatók a helyszínen, illetve a rendezvény honlapján. A napi karszalag tartalmaz egy kristály kóstolópoharat és egy pohártartó tasakot is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek