Hajókiállítás, repülőnap, kintornások és jó idő - mi kell még a hétvégére?

Nyíregyházán repülőnappal, a szentendrei skanzenben pedig muzsikaszóval köszöntik szeptember első hétvégéjét. Mindeközben Balatonon már ötvennél is több hajót suvickoltak tisztára a legnagyobb balatoni hajókiállítás tiszteletére, Keszthelyen pedig verklikkel és zenegépekkel várják a nosztalgiázásra érzékeny közönséget. Az időjárásra ezen a hétvégén egy rossz szavunk sem lehet!

Tegyen egy kört Nyíregyháza felett!

Ugyanis nemcsak, hogy műrepülő és ejtőernyős bemutatóval, repülőmodell-kiállítással, de egész napos sétarepüléssel is várják a látogatókat vasárnap a nyíregyházi repülőnapon. A délelőtt kilenc órakor kezdődő ingyenes program első részében hármas kötelékbemutatót és léggömb-vadászatot láthatnak, majd Veres Zoltán műrepülő Európa-bajnok száll fel gépével. Utánuk ejtőernyősök, vitorlázó repülők és sárkányrepülők veszik birtokba a megyeszékhely légterét, a földön pedig egy ritka helikopterrel ismerkedhet meg közelebbről is a közönség.

Fotó: Nyíregyházi Repülőnap Facebook

 Délután már extrém sportbemutatóval, egész napos sétarepüléssel, katasztrófavédelmi bemutatóval és repülőmodell-kiállítással készülnek a szervezők. A kisebbeket íjászattal, ugrálóvárral és játszóházzal várják. A rendezvényre ingyenes buszjáratok indulnak a belvárosból, amelyeken visszafelé is ingyen utazhatunk.

Ropják együtt a skanzenben!

Szeptember első hétvégéjén ugyanis ismét a Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozóján húzzák a talpalávalót a legjobb hazai, határon túli magyar és nemzetiségi zenekarok. Így aztán szombaton a szentendrei skanzen régi épületei szinte életre kelnek, 10 portán 20 meghívott zenekar és tanítványaik, idős mestereik, valamint énekesek zenélnek egész nap.

Fotó: Szentendrei skanzen

 Mindemellett kézműves-foglalkozások, gyermek- és családi programok, tánc- és énektanítás, hangszerkészítők bemutatója, hangszer- és zenészfotó-kiállítás, ismeretterjesztő előadások, borkóstolás, rendhagyó tárlatvezetések és az elmaradhatatlan vásártér is fontos elemei lesznek a hétvégi programoknak. A nyílt napot az este 19 órakor kezdődő gálaműsor zárja hagyományőrző zenész- és énekesmesterekkel. Bővebben minderről itt írtunk.

Nézegessen hajókat a Balatonon!

Hiszen szeptember 2. és 4. között több mint 50 hajó és a hazai hajózási piac képviselői sorakoznak majd fel a balatonkenesei hajókiállításon a Kenese Marina Port kikötőben. A kiállítás szervezői elegáns külföldi és hazai gyártású vitorlás hajókkal, menő motorcsónakokkal, elektromos yachtokkal és szárnyaló katamarán bemutatóval várják a hajózás szerelmeseit a hétvégén.

Fotó: Balatoni Hajókiállítás

 Idén szakmai programokkal és kötetlen hajós beszélgetésekkel is készülnek a közönség számára. A látogatók hallhatják majd vitorlázó olimpikonok friss élménybeszámolóit, megtudhatják, hogyan érdemes hajót választani, és, hogy hogyan vitorlázzanak saját hajó nélkül itthon és az Adrián. A belépő árairól és a részletes programról bővebben itt.

Csodáljon zenegépeket Keszthelyen!

Ugyanis Keszthely ezen a hétvégén a negyedik verklifesztiváljára készül, ahova idén a korábbi éveknél jóval több, szám szerint 72 kintornást várnak. A kintornások szeptember 3-án és 4-én a sétálóutcán és a főtéren szolgáltatják a zenét a doboznyitól az autóméretűig terjedő zenegépeikkel, de a piacon és a Festetics-kastély parkjában is felbukkanhatnak.

Fotó: Szita Ferenc - Verkli fesztivál

 Egy szakértő zsűri fogja kiválasztani azt a tíz résztvevőt, akit muzsikája, öltözete és a kísérőelemek alapján a legeredetibbnek gondolnak. A kísérőprogramok között ugyanúgy találunk majd velocipédes artista-bemutatót, mint egy könnyed operettestet vagy egy jó kis fúvóskoncertet.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek