Hajók, huszárok, virágok és zöld torták - programok augusztus huszadikára

Virágfesztivál Debrecenben, tűzijáték, amíg a szem ellát, hajókirándulás a Dunán, családi kiruccanás Gyulára: így ne zárkózzon be a hétvégére.

Bár mondanak némi esőt hétvégére, ez senkit ne tartson vissza a szabadtéri programoktól. Csupán némi zivatar várható pénteken és vasárnap, szombaton elvileg csak felhők borítják majd az eget. Nem érdemes elbújni a paplan alatt: dobjanak be egy esernyőt a táskába és hagyják el az otthon melegét. Programajánló az augusztus huszadikai hétvégére.

Kultúrprogramok ingyen

Augusztus huszadika szellemében szokás szerint számos múzeumba és intézménybe – például a Parlamentbe és a Nemzeti Galériába is – ingyen ellátogathatunk. Ha a kultúra jegyében töltenék el a hétvégét, induljanak el időben, hogy elkerüljék a tömeget, mivel ilyenkor nagyon sokan szoktak lenni.

Most szombaton a Parlamentbe ingyen be lehet menni
Galéria: Augusztus huszadikai programok 2016
Fotó: Northfoto / Northfoto

Hagyományőrzés, gasztronómia és virágok

Budapesten amúgy is érdemes ellátogatni a Várba: rengeteg program, íz és illat várja a látogatókat. A Mesterségek Utcájában sok kézműves technikát ismerhetnek meg, a Magyar Ízek Utcájában pedig meg lehet kóstolni többek közt az idén igazán izgalmas, triplán tökmagos, zöld színű országtortát. A Városligetben az Új Kenyér Ünnepén mi másé, a kenyéré lesz a főszerep.

Debrecenben idén rendezik meg ötvenedszerre a város fő attrakcióját, a Virágkarnevált. Az egy hetes fesztivál amúgy is csupa móka és mulatság, aminek a csúcspontja éppen augusztus huszadikán lesz. A nap végén tűzijáték és utcabál, ami megkoronázza az egész napos virágfelvonulást és folklór fesztivált, de lesz oldtimer kiállítás is. Itt tudnak utánanézni a programnak és a jegyáraknak.

Debrecen, virágok mindehol
Galéria: Augusztus huszadikai programok 2016
Fotó: Debreceni TDM

Gyulán, a várnál, a Rondellateraszon háromnapos hagyományőrző ünnepség lesz. Rengeteg gyerekprogrammal, bábszínházzal, gólyalábasokkal, táncegyüttesekkel, huszárbemutatóval, és hajnalig tartó mulatsággal, és természetesen tűzijátékkal várják az ünneplőket.

Hollókő középkori hangulattal készül: Szent István napi várjátékot rendeznek huszadikán. A világörökségi faluba látogatók fegyveres bemutatókat, mutatványos produkciókat láthatnak, hallhatnak reneszánsz zenét és királyi lakomában lehet részük.

A Balatonnál nyaralóknak sem kell unalomtól tartania ezen a hétvégén, Balatonföldváron például megrendezik a H.E.K.K Fesztivált, ami a balatoni halak népszerűsítését tűzte ki céljául. Üdítő látni, hogy az elmúlt években milyen sokan törekednek erre, ugyanakkor választhatnának másik nevet, ha már a balatoni halak kerülnek előtérbe. Ha pedig inkább magányra vagy romantikázásra vágynak, egy jó balatoni bor társaságban egy pokrócról is kellemes lehet a tűzijáték.

Arcus Temporum XII – Pannonhalmi Művészeti Fesztivál
Zene, kiállítás, spiritualitás, imádság a Pannonhalmi Főapátság reprezentatív tereiben augusztus 26–28-a között. Fellép többek között a Concerto Budapest, a Szent Efrém Énekegyüttes, Rácz Zoltán, Presser Gábor és Szakcsi Lakatos Béla. Részletes program és jegyvásárlás itt. (X)


Tűzijáték a Dunáról

Ha vízfelszínről szeretnék megnézni a tűzijátékot, erre több lehetőségük is akad országszerte. Ha Budapesten hajóznának, a Mahartnak három ajánlata van, különböző árkategóriákban. Három hajó indul augusztus huszadikán a Vigadó téri kikötőből, mindhárom 19:00-kor, a beszállás 18:30-kor kezdődik. A tűzijáték ideje alatt a hajók a kikötőben állnak, a hatósági előírásoknak megfelelően, de így legalább nem szédülünk el attól, hogy alattunk is, meg felettünk is mozog minden.

A Rákóczi hajón tűzijátéknézéssel egybekötött Szent István napi lakomára fizethetünk be. A hajó fedélzetén korlátlan étel-, és italfogyasztás, felnőtteknek a jegy ára 27990 forint, gyerekeknek 17990 forint. Ha a vacsorára nem tart igényt, de szívesen iszogatna a fedélzeten, akkor a Hunyadi hajóra szálljon. A hajófedélzeten korlátlan italfogyasztás -sör, bor, üdítő- valamint aprósütemények járnak a pazar látvány mellé. Felnőtteknek 14990, gyerekeknek pedig 10990 forint a jegy ára.

Sétahajóról is nézheti a tűzijátékot
Galéria: Augusztus huszadikai programok 2016
Fotó: Kiss Gergely / Mahart

Ezek mellett felszállhatunk egyszerű sétahajóra is, a jegy felnőtteknek 5990 forint, gyerekeknek 2-14 éves korig 3990 forint. Erre a hajóra felszállni, és róla leszállni nem csak a Vigadónál lehet, megáll a Dráva utcai 2-es számú kikötőben is.

Távoli vizek

Ázsiáról is megtudhat többet a hétvégén a Csillaghegyen megrendezett India Varázsa Fesztiválon.. Hennafestés, zene, tánc, ételek és a különféle programok forgataga Indiába repíti az embert. 14 éves kor alatt a belépés ingyenes, a felnőtt jegy 1200, a nyugdíjas és diák jegy pedig 800 forintba kerül. Bővebb információ itt. Ha már Ázsiánál tartunk, a debreceni Virágkarnevál záróakkordjaként a dél-koreai népzenébe is belekóstolhatunk.

Jó hír a vidéken élőknek
A MÁV mentesítő vonatokat indít Budapestről Győrbe és Szegedre, valamint az utolsó menetrend szerinti vonatokkal is hazajuthatnak. A sorban állás elkerülése érdekében érdemes elővételben megváltani a vasúti jegyeket, vagy az internetes jegyvásárlást választani. Bővebb információ és pontos menetrend itt.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek