Az ingyen hajókázás és a gumicsizmás túra hétvégéje

Mindemellett csodaszép idő, gyereknap, borok és koncertek: biztos lehet benne, hogy nem fog unatkozni a család egyik tagja sem ezen a hétvégén.

 

Borok és buli a Mátrában

 

Koncertek, néptáncegyüttesek műsorai és gyermekprogramok is várják az érdeklődőket május 27. és 29. között Gyöngyösön a Mátrai bornapokon. A rendezvényen fellép többek között a Margaret Island, Fábián Juli és a Zoohacker, az új nagylemezével turnézó Dirty Slippers, az Irie Maffia, a Grappa zenekar, az Erős Pista, valamint Ferenczi György és a Rackajam.

 

Fotó: nagyM - Indafotó

Pénteken a Vidróczki Néptáncegyüttes, szombaton a Dűvő Zenekar, valamint a Mátraaljai Néptánc- és Hagyományőrző Egyesület, vasárnap a Borostyán Néptáncegyüttes mutatkozik be. A gyerekek vasárnap az Aranyszamár Bábszínház, a Kuttyomfitty Társulat és a Garagulya Gólyalábas Társulat előadását tekinthetik meg. A programok közt tehetségkutató-verseny, kézműves kirakodó vásár, élő kívánságműsor és szabadtéri játékos vetélkedő is szerepel.

 

Összművészeti fesztivál Kaposváron

 

Kaposváron beltéri kiállítás, utcatárlat, koncert és kézműves vásár is lesz a május 26-án kezdődött, négynapos kaposvári Rippl-Rónai Fesztiválon. A látogatók 25 helyszínen, mintegy 70 programon vehetnek részt. A somogyi megyeszékhely világhírű szülöttének, Rippl-Rónai József (1861-1927) festőművésznek emléket állító négynapos esemény minden korábbinál gazdagabb lesz, a tavalyi 24 ezernél is több érdeklődőt várnak.

 

Fotó: Rippl-Rónai Fesztivál Kaposvár

A négy napos rendezvény utcatárlatára 22 zsűrizett művészt és alkotásait várják, emellett 32 kézműves kínálja majd portékáit, a színpadokon pedig olyan kedvelt előadók lépnek fel, mint a Budapest Bár, a Compact Disco, Boogie és a Somogy Táncegyüttes, valamint a Boban Markovic Orchestar.

A Rippl-Rónai egykori otthonaként, ma múzeumként működő Róma-villában és annak parkjában a 18-19. század fordulójára jellemző vásári hangulatot igyekeznek teremteni a festőóriás korának ételeiből készített kóstolókkal, süteménysütő versennyel, a korabeli táplálkozási szokásokról, az egészségről szóló előadásokkal és különböző gyermekprogramokkal. Ez a helyszín kisvonattal is elérhető, a jármű a fesztivál ideje alatt Kaposvár belvárosa és a villa között közlekedik.

 

Gyereknap Mikulással és ingyenes balatoni hajózással

 

Május 29-én mesével és zenével, valamint számos kreatív és készségfejlesztő foglalkozással várják a családokat a Müpában. A gyerekek találkozhatnak Csodaliget lakóival, megnézhetik a Brémai muzsikusokat, és újrahasznosított tárgyakból készült hangszereken is játszhatnak. A Cifra Palota XXL – Gyermeknap címmel a megszokottnál jóval nagyobb rendezvénnyel készülnek, és nemcsak a belső terekben, hanem jó idő esetén az épület előtti területen is rengeteg programmal várják a gyerekeket, három színpadon is zenés és mesés előadások váltják egymást.

 

Fotó: Müpa

Jótékony akciókra nem csak karácsony környékén van szükség, ezért 2016-ban a Mikulásgyár a melegebb időszakokban is kinyitja adománygyűjtő üzemét. A karitatív akció a Millenáris Parkban nyitja meg majd kapuit május 28-29-én. Idén elsősorban tartós élelmiszereket várnak, de tisztító- és tisztálkodási szereket, valamint jó minőségű játékokat is átvesznek majd az önkéntesek. A két nap alatt összegyűlt adományokat a Magyar Posta és Posta Logisztika segítségével juttatják majd el a Vöröskereszthez és onnan a rászorulókhoz.A Mikulásgyár mellett, a helyszínen számos gyerekprogram lesz. A Mikulásgyárba adományt hozók a legtöbb programot ingyenesen látogathatják. Az akció ideje: 2016. május 28-29. 10.00-18.00 h.

A Mikulásgyár akciójához csatlakozott egy balatonfüredi esemény is. Füred kapitány, a balatoni mesehős és barátai, a kikötőben várják a gyerekeket vasárnap: a BAHART sétahajóit ingyenesen használhatják a 14 év alatti gyerekek. Az ide hozott dobozos almaleveket is beszállítják majd a budapesti Mikulásgyár-raktárba.

 

Ingyen minikoncert

 

A Zenélő Budapest programsorozat idei első szabadtéri koncertjei 2016. május 27-én, pénteken hallhatók. Augusztus közepéig egyébként tíz budapesti helyszínen lesznek előadások, összesen több mint 500 alkalommal szólalnak meg a hangszerek.

A Műcsarnok lépcsőin 2016. május 27-e és augusztus 14-e között pénteken, szombaton és vasárnaponként 11 és 11.30 órakor négytagú szaxofonegyüttes ad ízelítőt klasszikus művek dzsesszfeldolgozásaiból, alkalmanként húsz percben. (A május 29. vasárnapi két előadás, a Hősök emléknapja, a Honvédelmi Minisztérium Hősök terén zajló megemlékezése miatt elmarad, helyette 2016. május 31-én kedden lesz megtartva).

 

Vegye elő a bringát és a gumicsizmát!

 

Ha unja a tömeget, és éppen nincs fesztiválozós hangulatban, idegesítik a gyerekek, stb., menjen a természetbe! Május 28-án gumicsizmás, "Gemenc féltett titkai" néven futó extrém túrára várják azokat, akik bevállalják a nehezebb terepet is. A résztvevők a gemenci ártér rejtett zugait és élővilágát ismerhetik meg. A program a dunafürdői Bárka pihenőháztól indul, 5 órás, és 9 km-es.

 

Fotó: Rose89 - Indafotó

Ezen a hétvégén is indulnak a Pilis Bike biciklitúrák a Budakeszi Vadasparktól. A közepesen nehéz Csergezán túrán 26,6 km-t kell tekerni és 600 méteres szintemelkedésre kell számítani, a Hideg-völgyi körtúra viszont kifejezetten haladóknak ajánlott, ide felkészült bringásokat várnak. A 28 km-es útvonal földutakon vezet, 675 méter szintemelkedéssel. Minden további információt a Pilis Bike honlapján lehet megtalálni.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek