Piknik, fröccs, múzeum: fesztiválozzon ingyen a hétvégén!

Családi és fröccspiknik, import és hazai kézműves sörök, múzeumok majálisa, skandináv és sváb ételek - ezen a hétvégén biztosan belefut valamilyen fesztiválba. Vigyen magával egy plédet is!

Végre az időjárás is kegyes lesz hozzánk, esőkabát nélkül is elhagyhatjuk a szobát - sőt a naptejet sem árt bekészíteni. Szinte bármerre indulunk a fővárosban, valamilyen fesztiválba botlunk, koccinthatunk fröccsel és kézműves sörrel, piknikezhetünk, koncerteket és előadásokat hallgathatunk.

Sör és fröccs

A Corvin sétányon is végighömpölyög az import és hazai kisüzemi söráradat: második alkalommal rendezik meg május 19. és 22. között a Serfőző rendezvények szezonnyitó sörfesztiválját. A négy napon át tartó rendezvényen a magyar kézműves sörök mellett kiemelt szerepet kapnak az import kisüzemű sörök. Anglia, Csehország, Belgium, Németország, Ausztria, Spanyolország és Amerika érkezik IPA, EPA és BAK, STOUT; chilis, gyömbéres és gyümölcsös; szűretlen búza és világos finomságokkal, sörkülönlegességekkel. A rendezvényen közel 30 kiállító több mint 100 típusú csapolt és üveges sörrel várja a malátarajongókat.

Fotó: Serfőző

 Május 21-én és 22-én Óbudán is a söré a főszerep: a Kisüzemi Sörfőzdék Érdekvédelmi Egyesülete és 30 hazai kisüzemi sörfőzde kínálatát a Fő téren lehet végigkóstolni, az Óbudai Kézműves Sörök Fesztiválján. A gasztronómiai felhozatalt pedig food truckok színesítik.

A Fröccs Piknik Fesztivál (május 20-22.) helyszíne a Vajdahunyadvár előtti zöld placc lesz. A borfröccsökön túl az italmesterek sörből, pálinkából, és egyéb italokból is készítenek majd nagyszerű spriccereket és természetesen lesznek alkoholmentes friss gyümölcsfröccsök is. Az italok mellett megtalálhatóak lesznek a legnépszerűbb hazai street food konyhák. Finom ételek és italok, lampionok, utcazene, belépő pedig nincs. Vigyen magával egy plédet is!

Húsgolyó és töltött káposzta

Szereti az északi ízeket, de az IKEA túl messze van? Ismeri az ABBA-t és a black metalt, de az északi kórusművészetről is szívesen hallana? Akkor május 20-án a Skandináv Ház rendezvényén a helye: az erzsébetvárosi ERöMŰVHÁZban május 20-án ingyenes zenei és gasztronómiai kalandozásra hívnak minden északi kultúra iránt érdeklődőt.

Fotó: Skandináv Ház

 A rendezvényre látogatók megismerhetik az északi gasztronómiát és kórusművészetet, este pedig Németh Gábor, a svéd nagykövetség séfje által készített skandináv finomságokból válogathatnak és vásárolhatnak. Lehet majd kóstolni sonkás, lazacos és zöldséges wrap falatokat, svéd húsgolyókat mustárral és vörösáfonya-dzsemmel, de lesz majd tőkehalkrém lapos kenyéren tálalva és fekete kenyér sajtkémmel és zöldséggel körítve. A programról bővebben itt olvashat.

Mindeközben Rátkán, a Tokaj-hegyaljai sváb településen 2016-ban hatodik alkalommal rendezik meg a Töltött Káposzta Fesztivált. Lesz bor- és káposztakóstolás, népdal-s táncbemutató, kézműves foglalkozás, délutáni gyerekműsor és éjszakai utcabál, és persze nem szabad kihagyni a település ikonikus ételét, a rátkai töltött káposztát.

Múzeumok Majálisa és családi piknik

Május 21-én és 22-én a Múzeumkertben a Magyar Nemzeti Múzeum 21. alkalommal rendezi meg a Múzeumok Majálisát, amely több mint 120 hazai múzeumnak nyújt lehetőséget a bemutatkozásra, programkínálatuk ismertetésére. Felnőtt és gyerekprogramok, előadások, koncertek, meglepetés produkciók színesítik a programkínálatot, és szombaton itt osztják ki a múzeumi szakma rangos elismeréseit, az Év múzeuma- és az Év kiállítása-díjakat - olvasható az esemény oldalán.

Fotó: Múzeumok Majálisa

 Május 21-én, a Múzeumok Európai Éjszakájának napján, a Szabad szemmel – Fotó Hemző című kiállítás finisszázsán az MNM este 10 óráig várja az érdeklődőket. A programon résztvevő múzeumok listáját itt találja, a pontos program menetrendet itt, a programok közötti eligazodást pedig egy letölthető digitális mobil applikáció is segíti.

Idén május 22-én hívja a családokat a zöldbe a Danubius Családi Zöld Nap. A szervezők a Feneketlen-tóhoz várják a résztvevőket, ahol környezettudatos játszóház, kisállat bemutatók, kreatív foglalkozások és népi játékok lesznek, de erdei élményfoglalkozások és budai arborétumi séta is szerepel a programban. A Budai Parkszínpadon Farkasházi Réka és a Tintanyúl együttes koncertje szórakoztatja a közönséget, miközben játékos erőpróbára hív mindenkit a Magyar Olimpiai Bizottság „5 próba Rióba" programja.

Fotó: Danubius Családi Zöld Nap

 A zöld kézműves sátorban azt is megtanulhatja, hogyan lehet egy kidobásra ítélt tisztító flakont praktikus telefontartóvá változtatni, PET palackokból madáretetőt készíteni, vagy üdítős dobozokból süteményformát varázsolni. A rendezvény minden programja 10-től délután öt óráig, ingyen látogatható. A programról bővebben itt.

Látvány-birkanyírás és mangalicák

Az állatvásároknak nagy hagyománya volt Zalaegerszegen: az állattartók a falvakból vitték el jószágaikat - köztük borjút, kecskét, birkát, malacot, tehenet - a kaszaházi városrészben tartott vásárra. Az egykori állatvásárok hangulatát, a paraszti világ állattartó hagyományait mutatják be a Nálatok laknak-e állatok? című rendezvényen szombaton a zalaegerszegi Göcseji Falumúzeumban, írta az MTI.

A portákat őshonos állatok - nóniusz ló, magyar tarka tehén, mangalicák, szamarak, hagyományos cigája, rackajuh - népesítik be. Lesznek simogatható kisbárányok, bemutatják az őshonos kutyafajtákat, de szép számmal lehet majd különleges állatokat is látni. Több törpenyúl-, galamb-, és magyar vizsla-tenyésztő is elfogadta a múzeum meghívását.

Fotó: Göcseji Falumúzeum

 A falumúzeumban évente egyszer nyírják a birkákat, idén ezt a munkafolyamatot, a "látvány birkanyírást" a rendezvényre időzítették. A programban terápiás kutyabemutató, állatorvosi tanácsadás, őshonos kutyafajták-, galamb- és kisállattenyésztők bemutatója is szerepel.

A Göcseji Múzeum népművészet gyűjteményéből kiállítják az állattartáshoz kapcsolódó tárgyakat, a kézműves játszóházakban népi iparművészek különböző munkafolyamatokat - nemezelés, bőrözés, agyagozás - mutatnak be.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek