Egy különleges pincetúra, a street food és a belga sörök hétvégéje

Michelin-csillagos éttermek standjai a Millenárison, belga sörfőzdék portékái a Bálnában, és 150 pincészet borai várnak kóstolásra ezen a hétvégén. A street food rajongókat péntek este féláras kedvezményekkel, a mádi pincetúrára vágyókat pedig földalatti kalandokkal várják. Ha már egyszer pocsék időnk lesz a hétvégén, legalább együnk, igyunk jókedvvel!

Kóstoljon Michelin-csillagos halat és vadat!

Május 12. és 15. között több mint 120 kiállítóval - köztük az öt budapesti Michelin-csillagos étterem standjaival - várja az érdeklődőket a Millenáris parkban a Gourmet Fesztivál, melynek fókuszában ezúttal két alapanyag: a hal és a vad lesznek. A kiállítók ezúttal is csak meghívással kerülhetnek be; a csúcséttermek, cukrászdák, kávézók, pékségek, borászatok, pálinkafőzdék és sörmanufaktúrák kínálata mellett pedig a gasztroszínpad programjai és workshopok várják a látogatókat.

Forrás: Travelo

 A belépő ára számos ajándékot és programot magában foglal. A gasztroszínpadon az érdeklődők megismerkedhetnek például a hazai Michelin-csillagos éttermek séfjeivel, megismerhetik a Bocuse d'Or magyar csapatát vagy megtudhatják, hogyan kell szakszerűen kardhalat bontani. Újdonságként kerültek a programba a Gourmet workshopok, melyeken az előzetesen regisztrált vendégek számos mesterfogást leshetnek el. Ezen a fesztiválon ráadásul hazánk első régiós borát, a BalatonBort is megkóstolhatják.

Igyon csapolt belga sört!

Saison, lambic, sour ale - negyvenhárom belga sörfőzde 205 sörét, köztük 61 fajta csapolt sört kóstolhatnak május 13-án péntektől május 15-én vasárnapig a Belga Sörfesztivál vendégei a Bálna Budapestben. A kiváló sörök mellé a látogatók sörkorcsolyaként fogyaszthatnak házi kolbászokat és sonkákat, tepertőt, valamint különleges sajtokat is. A Bálna előtt álló prémium hamburgerekkel és az elmaradhatatlan belga hasábburgonyával várják a látogatókat. Desszertként belga csokoládék közül válogathatnak vendégek.

Fotó: Getty Images

 A belépőjegy mellé minden vendég hivatalos fesztiválpoharat, az előre váltott jeggyel érkezők pedig egy pohár sört is ajándékba kapnak. Szombaton és vasárnap délután a Városház tér és a Bálna között fél óránként közlekedő városnéző buszjárattal is megközelíthetik a fesztivál az érvényes belépőjeggyel, vagy fesztiválpohárral rendelkezők. A rendezvényről további információk találhatók az esemény honlapján.

Pincetúrázzon Mádon!

A pünkösdi hosszú hétvégén, május 14. szombattól május 16. hétfőig naponta 10 és 17 óra között a mádi Holdvölgy borászat pincerendszerében kincskereséssel egybekötött borkóstoló séta várja a látogatókat. A másfél órás séta alatt jókora szakaszokat lehet bejárni a legrégebbi, öt-hatszáz éves pinceágakban éppúgy, mint a következő századokban hozzáépített járatokban.

Fotó: Holdvölgy Borászat

 A kalandos föld alatti túrán térképes kincskeresés vezeti el a borrajongókat a pincében a hordók között elrejtett, kóstolásra kikészített palackokhoz. A pünkösdi kóstolósorban összesen öt különböző bor szerepel, közöttük hazai és nemzetközi borversenyek aranyérmesei. A kóstolóprogram végén a vendégek bepillantást nyerhetnek a Holdvölgy borászatába is, ahol a tradicionális szőlőművelés eredménye találkozik a legmodernebb borászati technológiával. Bejelentkezés és időpont-egyeztetés: visit@holdvolgy.com.

Bulizzon Szegeden!

Mert, hogy a szegediek is ezt csinálják! A borrendek felvonulásával kezdődik május 13-án, pénteken a XXII. Szegedi Borfesztivál és a Szeged napját köszöntő ünnepségsorozat, amelyen másfél héten át tíz helyszínen kétszázötven program várja a helybélieket és a csongrádi megyeszékhelyre látogatókat. A tíz napig tartó borfesztiválon százötven pincészet kínálatából kóstolhat a több tízezer látogató. A gasztronómiai fesztiválon az ország összes jelentős pincészete képviselteti magát Tokajtól Villányig, valamennyi hazai bortermő vidékről.

Fotó: Szegedi Borfesztivál-Szeged Napja Ünnepségsorozat

 A borászok mellett vendéglátósok, sajt-, pálinka-, lepény-, lángos- és édességárusok is kitelepülnek. A Gasztroudvar a Klauzál téren épül, ahol házilag készített, kézműves sörökkel is megismerkedhetünk. És amíg a Tiszán sárkányhajó-viadalt rendeznek, amelyen sokak mellett a város sportegyesületei mérik össze erejüket, addig május 15-én Szeged nevezetességeit is érintő félmaraton futóversenyt tartanak.

Féláron falatozhat a street food árusoknál

Tavaszi kiadással jelentkezik újra a Street Food Éjszakája, amely a népszerű első, decemberi alkalom után ezúttal a friss ízekre és a nyakunkon lévő nyárra koncentrál. Ennek megfelelően május 13-án kézműves sörrel vagy kézműves üdítővel kiegészített tavaszi menüvel, ételkülönlegességekkel, és 20-50%-ig terjedő árkedvezményekkel várnak minden érdeklődőt a fővárosi street food árusok.

Fotó: Street Food Éjszakája

 A felállás ugyanaz, mint az első alkalommal: nem egy helyre gyűlnek a street food-osok, hanem mindegyikük a saját üzlethelyiségében kínálja majd a megszokott étlap mellett a ropogós tavaszi fogásokat. Már délután 6-tól meg lehet rohamozni az akcióban résztvevő helyeket, akik általánosságban éjfélig tartanak majd nyitva, ám ez egyes esetekben eltérő lehet. Ezért, illetve a kedvezmények és menük előzetes feltérképezése miatt is érdemes előre informálódni a lehetőségekről ezen az oldalon.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek