Fesztiválozzon a megújult Esterházy kastélyban!

Már javában tart az Eszterházi Vigasságok fesztiválsorozata, amelynek nemcsak Haydn és a régi korok zenéjének rajongói örülhetnek. Idén már mindenki megtalálhatja a gyönyörű fertődi kastély programjai között kedvenc koncertjét.

  

Galéria: Eszterházi VigasságokFotó: Eszterházi Vigasságok

Most, hogy a fertődi Esterházy kastély teljes régi pompájában éledt újjá közel hétmilliárd forintnak köszönhetően, minden eddiginél szebb és színesebb fesztivállal várja a látogatóit.

A kastély legfontosabb programja ugyanis a tavasztól őszig tartó Eszterházi Vigasságok, amely keretén belül minden évben megrendezik a korhű Haydn Fesztivált és a Haydn Vonósnégyes-fesztivál. Ezeken a hagyományőrzés mellett ma már számos különböző műfajt is bevonnak a kínálatba, hogy tényleg mindenki megtalálhassa az érdeklődésének megfelelő programot.

 

Galéria: Eszterházi VigasságokFotó: Eszterházi Vigasságok

A legenda szerint Haydn-t egy ismertebb zeneszerző vette fel a kastélyba udvari muzsikusként, így aztán egy kicsit a kastélynak is köszönheti, hogy 35 évvel később Európa vezető zeneszerzője és a következő 50 év meghatározó művésze vált belőle. A XVIII. századi Eszterházára ugyanis nemcsak a korszak magas rangú családjai látogattak el, hanem pl. itt vendégeskedett Mária Terézia császárnő-királynő is, és miután Haydn is idekerült, csak még látogatottabbá vált a kastély. Ezért ma a kastélyt a településsel együtt az európai zenekultúra egyik legjelentősebb szentélyének tartják.

Az idei Tavaszi és Őszi Fesztiválokon például olyan előadók lépnek fel, mint a világhírű, korhű hangszeres zenét játszó Ton Koopman csembalóművész, Monica Huggett hegedűművész, vagy a Kossuth-díjas Baráti Kristóf és Várdai István. De a fellépők között van Kim Nazarian dzsesszvokalista, aki a 2012-es tajvani a capella dzsessz világverseny magyar győztes együttesével a Singer Street-tel ad koncertet. Az Orfeo Zenekar és Vashegyi György mellett pedig a kastély rezidens együttese, az Esterházy Hofkapelle játssza a zenekari koncerteket.

 

Galéria: Eszterházi VigasságokFotó: Eszterházi Vigasságok

A fesztivál szabadtéri rendezvényén, a Haydn meets Jazz elnevezésű programon minden évben több világhírű magyar és külföldi dzsessz-szólista és együttes ad közös koncertet. Idén a Talamba Ütőegyüttes vendége lesz Horgas Eszter, Tóth Gabi és a Swing á la Django, valamint a Győri Szimfonikus Zenekar. A programokról és jegyárakról bővebben itt.

De nemcsak a zenei programok, hanem hazánk legnagyobb rózsakertje miatt is érdemes célba venni Fertődöt. A kastély kertjét több mint négyszáz fajta, összesen 8000 rózsatő borítja virágba júniusban és júliusban.

 

Újabb cikkünk ebben a témában:

 

Két hónapig pompázik a Dunántúl egyik legnagyobb rózsakertje
Folyamatosan nyílnak a rózsák a fertődi Esterházy-kastély közel száz éves múltra visszatekintő Cziráky Margit Rózsakertjében. Nyíló rózsákat május közepétől szeptemberig láthatunk, de júniusban a leglátványosabb a virágzás.

Elveszett Esterházy-ereklyéket mutatnak be Fertődön
A herceg íróasztala, egy 250 éves komód és gyönyörű óraművek - többek között ezeket is megnézhetjük a fertődi Esterházy-kastély múzeumának Az eltűnt idő nyomában című kiállításán.

Barokk ételek rotyognak az Esterházy-kastély udvarán 
A 17. századi konyha elevenedik meg augusztus 12-én és 13-án Fertődön, az Esterházy-kastély udvarán, ahol negyedik alkalommal rendezik meg a barokk ételfőző fesztivált.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek