Rákosi Mátyás egykori luxushajója is részt vesz az esztergomi veterán expón

Lampionos hajófelvonulás, veterán hajók, autók és repülőgépek is láthatók az esztergomi Akkor és Most Jármű Expón április 30-án és május 1-én. Rákosi Mátyás egykori luxus sétahajóját ki is lehet próbálni.

A hagyományteremtő program a Rugby Club Hotel területén nyílik szombaton 11 órakor. A látványosságok között szerepel idősebb Rubik Ernő első, ma is működő repülőgépe; az ausztrál sivatagot átszelő Megalux szolárautó; valamint veterán autók, hajók, motorok és kerékpárok, számolt be az MTI.

Fotó: Akkor és Most Jármű Expo

A veterán járművek mellett a Suzuki teljes termékpalettája is megtekinthető olyan különlegességekkel, mint a márka első, 1965-ben gyártott D 55-ös csónakmotorja és az Esztergomban készült első japán személyautó.

Szombat este a Kis-Dunán lampionos hajófelvonulás lesz, amelynek nyolcvan éves hagyománya van a városban. A felvonuláson ötvennél több hajó vesz részt, az idei díszvendég egy venezuelai jármű.

Vasárnap négy veterán hajóval lehet sétahajózni a Dunán, valamint a menetrend szerinti hajókat, például a szárnyashajót is bemutatja a személyzet. A látogatók Rákosi Mátyás egykori luxus sétahajóját is kipróbálhatják.

Ritkán kerül a nézők elé idősebb Rubik Ernő Esztergom nevű, első működőképes repülőgépe, melyet a városban gyártottak és jelenleg is ott tárolják. Szintén járműtörténeti ritkaságként lesz látható az esztergomi Dallos József 1938-ban előállított kerékpárja. A mester a II. világháború előtt kézműves kerékpárok készítésével szerzett hírnevet.

A kiállítás valóban átfogja a közlekedés teljes palettáját, a lóvontatású járművek közül látható lesz az esztergomi érsekség jégszállító kocsija, az Eszterházy-család hintója, valamint a történelmi Magyarország tájegységeinek jellegzetes járművei. A veterán autók és motorok több múzeum és magángyűjtő kollekciójából érkeznek.

A kétnapos, ingyenesen látogatható rendezvényt több koncert színesíti.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek