Sonkák, borok, kertmozi: a legmenőbb tavaszindító hétvégi programok

Borral, sonkával és házias süteménnyel nyitják a tavaszi szezont a palkonyai vincellérek, míg a fővárosi Várkert Bazár street food arzenállal ünnepel. Ha csendesebb programra vágynak, akkor menjenek a Toldi moziba sok jó rövidfilmért, vagy üljenek be egy hosszabb, borozgatós programra a mádi kertimoziba.

Tartson póthúsvétot!

Ha még mindig nem pihente ki igazán a húsvétot, akkor mi most azt mondjuk, hogy inkább tegyen rá még egy lapáttal! A Stílusos Vidéki Éttermiség hétvégi rendezvényén ugyanis mindenre rátölthet. A palkonyai vendéglátók, vincellérek, és a környékbeli kézműves termelők összefogásából megvalósuló eseményen a Villányi borvidék, Dél-Baranya és más magyarországi régió ízeibe kóstolhat bele.

Fotó: Stílusos vidéki értelmiség

 A szezonnyitó tavaszi közönségtalálkozóra a palkonyai udvarházak, műemlék pincék, családi pincészetek finom borokkal, kemencés és grill ételekkel, házi süteményekkel, programokkal készülnek. A Palkonyha vendége ezúttal a balatonfüredi Kredenc Borbisztró, a budapesti Pesti Burger&Bár és a Hosszúhetényi Almalomb lesz. A Mokos Pincébe a pécsi Zsolnay Étterem, a Faluházba pedig a balatonfüredi Baricska Csárda és a veszprémi Chinati étterem fog kitelepülni, de a balatonszemesi Kistücsök és a köveskáli Kővirág törzsvendégei is viszontláthatják a kedvencüket. Minderről bővebben itt.

Ünnepeljen a két éve megújult Várkert Bazárban!

Ha még eddig nem látta, pláne jó alkalom a mostani hétvége - menjen el, nézze meg, egészen látványos programokat ígérnek szombaton és vasárnap a két éve felújított Várkert Bazárban. Az Öntőház udvaron és az épület kertjében például játszóházzal, különböző interaktív és a gyerekeket megszólító programokkal várják a családokat, a forgalom elől elzárt Lánchíd utcában pedig koncertekkel készülnek.

Fotó: Várkert Bazár Facebook

 Fellép többek között a Kaláka, Deák Bill Gyula, Ferenczi György és a Rackajam, az Alma együttes, a Group'n'Swing és a Varidance táncprodukció is. A gasztronómiai kínálatról a Magyar Street Food Egyesület gondoskodik, amelynek szervezésében egyebek mellett hazai kézműves söröket, minőségi és díjazott hamburgereket kóstolhatnak a látogatók. Vasárnap pedig tűzijáték zárja a programot.

Nézzen rövidfilmeket!

Március 30-án kezdődött, de április 3-ig még tart az idei nemzetközi rövidfilmfesztivál, amelyen több mint 150 magyar és csaknem 600 külföldi alkotás várja nézőit a budapesti Toldi moziban. A nemzetközi versenyprogram három blokkjának válogatásában olyan filmek szerepelnek majd, mint az idén februárban Oscar díjat nyert Stutterer (Dadogó) vagy a legutóbbi Európa Filmdíj győztese, a horvát Picnic (Piknik) című film, de bekerültek a válogatásba olyan alkotások is, amelyek a Sundance, a Berlinale vagy a Cannes-i Filmfesztivál hivatalos programjaiban versenyeztek.

Fotó: 4. Friss Hús Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál

 A magyar programba összesen 30 filmet válogattak be. A magyar közönség a Friss Húson láthatja először Bucsi Réka új, LOVE című animációs filmjét, amelynek világpremierje a Berlinalén volt, és a napokban az egyik legrangosabb amerikai fesztiválon, az SXSW-n vetítik. A korábbi rövidfilmjeivel nagy sikereket arató Kárpáti György Mór Gólyatábor című munkája szintén a Friss Húson mutatkozik be, csakúgy mint Fabricius Gábor új filmje, a Dialogue. A fesztivál záróünnepségén három fődíjat osztanak ki: a legjobb magyar élő szereplős, a legjobb magyar animációs, és a legjobb nemzetközi élő szereplős/animációs filmnek járó díjat.
Szekciónként 1450 forint a belépő, de a vetítésekről bővebben a Toldi mozi oldalán olvashat.

Vagy üljenek be egy kertmoziba!

Pénteken 18 órakor hivatalosan is megnyitják a teraszt az Első Mádi Borházban. Csülköt fognak grillezni és sört csapolni, majd az este egy kollektív kertmozizásba torkollik, amelybe persze bárki bekapcsolódhat evés, ivás nélkül is. Április elsején tartják ugyanis az első szabadtéri vetítést a mádi Nőtelen Háznál.

Fotó: Tokaj-turizmus.hu

 A szervezők zsíros deszkát, bort és pop-cornt ígérnek. Az első alkalommal a BOR, MÁMOR, PROVENCE filmet vetítik MÁD egyik legszebb helyszínén. Érdemes melegen öltözni, mert este azért tíz fok körüli hőmérsékletet ígérnek az időjósok. A belépő 1500 Ft, ami a mozijegyen túl egy üveg édes Furmintot is tartalmaz a Nőtelen dűlő terméséből. Bővebben erről itt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek