» Rendezvény

Ingyen mehet csángó lagziba a hétvégén

| | Nem érkezett még hozzászólás
A csángó lakodalmas szokásokat eleveníti fel a Szályka Rózsa Csángó Hagyományőrző Együttes Csángó Menyekező című produkciójával szombaton, április 2-án a Magyarság Háza, ahol az egész napos ingyenes programsorozaton moldvai táncokat tanulhatnak és a régió történetével is megismerkedhetnek a látogatók.

Délután öt órától öt Bákó megyei romániai település, köztük Somoska, Klézse, Forrófalva hagyományőrzői mutatkoznak be a műsorban, az estet Péterbence Anikó és Papp Imre állította össze. Ezt követően moldvai táncokat tanulhatnak az érdeklődők, mondta Csibi Krisztina, az intézmény vezetője az MTI-nek.

Képünk illusztráció
Képünk illusztrációFotó: farkesendre - Indafotó

Véleménye szerint a moldvai csángók számára kiemelten fontos, hogy megmutatkozhatnak szokásaikkal, hiszen a mai napig nehezen beszélik a magyar nyelvet: tiltott számukra, nem taníthatják gyermekeiknek, nem búcsúztathatják el ezen a nyelven a halottaikat, nem hallgathatnak szentmiséket magyarul.

Április 9-én, a Rejtőzködő Kárpát-medence sorozatának kilencedik állomásaként bemutatkozik a Bánság egy része, főként Temesvár civil szervezetei, iskolái, valamint a romániai televízió temesvári kisebbségi szerkesztősége is. Kóstolót is hoznak a régió ételeiből és italaiból, meg lehet kóstolni például a végvári túrós lepényt és egy temesrékási borászat, pincészet termékeit is. Ezen kívül lesz a bánsági magyarságot bemutató konferencia, filmvetítés és táncos kulturális gálaműsor is.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Helyszínek, szolgáltatók