A trükkös varázskastély és ezer színes macaron hétvégéje

Ötödszörre vár minket Macaron Nap, először egy városligeti varázskastély, miközben a tavaszt hivatalosan is megnyitják az etyeki pincék. Programajánló a legkisebb kastélylátogatóktól a legnagyobb pincenyitogatókig.

Ezer színes macaron napja

"Fontos, hogy megismerjük azokat a boltokat, cukrászdákat, éttermeket és választékukat, ahol adnak a minőségre, csúcsgasztronómiai termékeket árusítanak és a legmagasabb színvonalon igyekeznek kiszolgálni közönségüket" - olvasható a március 20-i Macaron Nap Facebook-oldalán. Az ötödik alkalommal jelentkező rendezvényt az Akváriumban tartják, és mivel ezúttal vasárnapra esik, a verseny mellett több családi és gyerekprogrammal is készülnek.

Fotó: Barnabás Imre

 A macaronverseny idén érdekes csavart kap: hagyományos sütemények ízvilágát kell a cukrászoknak macaron formába önteniük, azaz átlényegíteniük. Korábban már láthattunk erre példát: az első Macaron Napot követő Gourmet Fesztiválon a Rosenstein Étterem jelent meg flódni macaronnal, majd az egyik rá következő évben egy Rákóczi Túrós macaron (Paris Budapest Hotel) lett a nyertes. Az eseményről bővebben itt írtunk.

Etyeken nyitnak a pincék

Lassan már egészen tavaszias az időjárás, így aztán Etyeken is nyitnak a pincék, és rengeteg finomsággal, sőt, esküvői garázsvásárral várnak mindenkit. Március 19-én a Tavaszindító Nyitott Pincék alkalmából nemcsak a húsvétra szánt finom borokat és sonkát szerezhetjük be, de hódolhatunk az olyan, szabad tűzön készülő ételek sokaságának, mint amilyen a faszénen sütött erdélyi miccs. Mindemellett lesz lekvár és almás pite vásár, érlelt sajtok tömkelege, vadhús készítmények és lecsós finomságok.

Etyeki Sajtútállomás

 A pincék közül kiemelnénk a Rókusfalvy Birtokot, amelynek esküvői garázsvásárán egyedi és kreatív esküvői dekorációs kellékeket, menyasszonyi ruhákat és még sok minden mást is be lehet szerezni, ami még különlegesebbé teheti a nagy napot. Emellett óránként indítanak rendhagyó pincetúrákat, miközben mindenkit pecsenyezsíros parasztkenyérrel és friss pogácsával várnak.

Húsvéti vásár a múzeumban

Az Iparművészeti Múzeum március 19-én és 20-án tartja a Creative Arts Fair elnevezésű vásárát. A tavasz és a húsvét köré épülő rendezvényt mindkét napon 10 és 18 óra között lehet látogatni, ahol új kollekciókkal és friss ötletekkel mutatkoznak be hazai kortárs ékszertervezők, keramikusok és iparművészek.

A divat és a design szerelmesei, az ötletes lakáskiegészítők gyűjtői mind megtalálhatják legújabb kedvenceiket a több mint 60 alkotó standjainál. A rendezvény a vásárlás mellett egyben jó alkalmat ad arra is, hogy az alkotókkal találkozzunk, beszélgessünk, és így egészen más szemszögből ismerjük meg termékeiket. A múzeum gondolt a legkisebbekre is, akiknek múzeumpedagógusok szerveznek különböző foglalkozásokat. Minderről egy picit bővebben itt.

Egy világháború margójára

Korabeli plakátokon, jelvényeken, iratokon és fotókon keresztül mutatja be az I. világháború fővárosi vonatkozásait a "Megjegyzés: Háborús" - A Nagy Háború emlékezete a főváros múzeumában című időszaki kiállítás, amely csütörtökön nyílt meg a fővárosi Kiscelli Múzeumban.

Fotó: Kiscelli Múzeum

 A múzeum gazdag gyűjteményt őriz az első világháborús Budapest történetéről. Láthatók majd Müllner János fényképész azon több száz fotói, melyeket a háborús főváros mindennapjairól készített. De megnézhetjük a múzeum Templomterében az 1915-ben az Anker-ház előtt felállított Nemzeti Áldozatkészség több mint 10 méteres rekonstruált szobrát is. A kiállításhoz kapcsolódóan március 19-én 15 órától kurátori tárlatvezetéssel, majd 16 órától hárfakoncerttel egybekötött művészettörténeti előadás várja az érdeklődőket. Az eseményről bővebben itt írtunk.

Nyit a városligeti varázskastély

Március 19-én nyit a Vajdahunyadvár egyik legjobban várt kiállítása, ahova belépve a látogatók egy képzeletbeli Varázskastélyban találják magukat. A trükkös túra a kastély egymásba nyíló szobáin keresztül vezet, amelyeknek minden egyes zugában rejtélyek, meglepő jelenségek és elvarázsolt lények teszik próbára a résztvevők szemfülességét és bátorságát. Útjuk közben találkozhatnak majd a kastély álruhás lakóival és rejtőzködő Mágusával, akik közül az utóbbi lépten-nyomon váratlan trükkökkel és illúziókkal zavarja össze a vendégeket. A látogatók feladata pedig, hogy ezeket a megtévesztéseket mind leleplezzék.

Fotó: Magyar Mezőgazdasági Múzeum

 De lesz a kastélyban Tükörszoba, amelynek csapdájából kell tudni kiszabadulni, de csak miután sikerült megtörni az Emlékek és Álmok szobájának fortélyos bűbáját is. A több mint 700 négyzetméteren elterülő, interaktív kiállítás és játék rengeteg felfedezni valóval várja a kalandvágyó látogatókat - olvasható a weboldalon. Az eseményről bővebben és a belépő árairól itt írtunk.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek