Ingyenes városi séták, világhírű fotók és ütős borok

Biztosan Ön is érzi már, hogy jó lenne kimenni a természetbe, és meggyőződni arról, hogy végre tényleg a nyakunkon a tavasz. Ha viszont úgy gondolja, hogy túl hideg van egy túrához, kóstoljon ütős vörösborokat, nevezzen be egy ingyenes várostörténeti sétára, utána pedig menjen moziba és kiállításra!

Izgalmas hétvége vár ránk, akár a szabadban, akár fedett helyen szeretnénk kikapcsolódni. Töltse el a tél utolsó napjait úgy, mintha már tavasz lenne!

Legyen bikavér-szakértő!

Több mint huszonöt bikavért kóstolhat végig a február 26-i Eger-Szekszárd Bikavér Párbajon, összehasonlítva termőhelyeket, borkészítési stílusokat és évjáratokat. A helyszín a Corinthia Hotel Budapest bálterme lesz.

Fotó: Europress/Getty

 Az egri és a szekszárdi bikavérek karakterükben eltérnek egymástól, hiszen az egyik egy északi, a másik egy déli fekvésű borvidékről származik. Közös azonban bennük, hogy a vörös házasítás alapját mindkét borvidéken a kékfrankos jelenti. Hogy ez mennyiben érezhető a borokban, arról az Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj budapesti kóstolóján lehet tapasztalatokat szerezni. Ha némileg felkészülten szeretne megjelenni a ma esti eseményen, cikkünkből sok hasznos dolgot megtudhat!

Legyen turista Budapesten!

Február 25-28. között rendezik meg az Idegenvezetői Világnapot, ami a rengeteg szakmai esemény mellett ingyenes várostörténeti túrákat is magában foglal. Február 27-én, 10 órakor például Nagytétényben szerezhet érdekes infókat a Kastélymúzeumról és a település történetéről, 10.30-kor pedig a Szentlélek térről indul az Óbuda történelmét bemutató séta, amely során elképzelheti, milyen lehetett Aquincum a római korban, Óbuda a középkorban a török uralomig, és a török kiűzése utáni újjáépítés idején. Foglaljon helyet minél előbb, a séták gyorsan betelnek!

Ki a szobából!

Ha nincs ideje arra, hogy sokat utazzon, de szeretné végre élvezni, hogy nem kell megfagyni a szabadban, a Duna-Ipoly Nemzeti Park február 27-én, szombaton két túrát is kínál. Az egyik a nagyon izgalmas, Nyomunkban a hiúz című kirándulás a Magas-Börzsöny eldugott zugaiban. A túra 10.30-kor kezdődik és 15.30-ig tart, hossza 15 kilométer. Totálisan kezdőknek vagy kisgyerekekkel útnak indulóknak nem ajánljuk, de állatbarát felnőtteknek és túrához szokott kamaszoknak jó program lehet.

A másik, a Budai-hegységben tartott kikeleti séta csak 9,5 kilométer lesz, így ez a kirándulás közepesen nehéznek mondható. A központi téma pedig a téli álmából ébredező természet, főszerepben az ilyenkor legszebb mohákkal és a hóvirággal.

Aznap kenutúrára is indulhat a Hévízi-lefolyón. "A Hévízi-tó meleg vizének nagy részét a Hévízi-lefolyó vezeti el. A télen is 20 ºC-ot meghaladó hőmérsékletű víz felett, a páratakaró mögül különféle tündérrózsák és vízimadarak (tőkés réce, kis vöcsök, kárókatonák, szürke gém, nagykócsag) tűnnek elő. A szerencsésebbek a tó tündérét is megpillanthatják néhanap" – áll a nemzeti park beharangozójában. További családi szabadtéri programokat itt talál.

Nézzen világhírű fotókat!

Ha nem érez magában elég lelkesedést a szabadtéri programokhoz, nézegessen csodálatos fotókat! A vörös ruhás afgán lány portréjáról világszerte ismertté vált amerikai fotográfus, Steve McCurry képeiből nyílt Legendás fotók című kiállítást semmiképp ne hagyja ki! Ha ez a hétvége nem jó, akkor írja be a naptárba - a tárlat április végéig látható.

Steve McCurry a nyolcvanas években bejárta Ázsiát, magas művészi színvonalon örökítette meg többek között Afganisztán szovjet megszállását is, olvasható az MTI-n. A Műcsarnokban látható kiállítás félszáz képen keresztül mutatja be a fotós munkásságát. Megtekinthető Sharbat Gula afgán lány portréja is, aki tizenkét éves volt a felvétel elkészítésekor. A fotó a National Geographic 1985 júniusi számának címlapjára került, és a magazin egyik leghíresebb képévé vált, amely később bejárta a világsajtót is.

Fotó: Kiss Emese - Műcsarnok

 A Várkert Bazárban Bécs és Budapest építészetét bemutató fotókiállítás nyílt, a Duna fővárosai - Bécs, Budapest - Párhuzamos városképek 1850-1920 címmel. Mintegy 300 korabeli fotón a két főváros urbanisztikai fejlődésének állomásait láthatja a közönség.

A kiállítás a nagyvárossá válás folyamatába nyújt betekintést 150 képpár segítségével, amelyeken különböző témák köré csoportosítva követhetik nyomon a látogatók a vasutak, körutak kiépülését, a kereskedelem modernizációját és a városszélek dinamikus változásait.

Nézzen ikonikus filmeket!

Ha már látta őket, akkor azért, ha pedig még nem, hát azért. Woody Allen-rajongóknak a hat év után újra megnyílt Bem Moziban a helyük ezen a hétvégén. A 80 éves színész tiszteletére a Bem Mozi hat filmet vetít a Mestertől - a három Nagy Klasszikust és három későbbi darabot az ezredfordulóból -, ráadásul az összeset 35 mm-es kópiáról, ahogy azt a jó öreg Woody is elvárná, olvashatjuk a mozi Facebook-oldalán.

Az Annie Hall-t is újra megnézhetiFotó: Northfoto

 26-án startol a Frankofón Filmnapok és fesztivál is, csaknem 30 premier előtti bemutató és több mint 50 filmvetítés mellett kiállítások, koncertek, színházi és táncelőadások is lesznek a programsorozat keretében. A rendezvénysorozat péntek este a Valley of Love vetítésével nyílik meg az Urániában.

Menjen fürdőbe féláron!

Igaz, hogy ez már nem a hétvége, de ha megteheti, iktasson be magának egy kis lazítást. Szökjenek el a családdal féláron egy fürdőbe február 29-án, hétfőn, úgyis csak négy évente van ilyen lehetőség. Aznap ugyanis számos hazai fürdő kedvezményekkel várja vendégeit. Az idei kezdeményezéshez csatlakozott legtöbb hazai fürdőben féláron válthatók belépőjegyek, de aznap sok létesítmény masszázs- és szauna szolgáltatásokat is kínál 50%-os kedvezménnyel. Az eseményben részt vevő fürdők listáját itt találja.

Travelo rendezvény ötletek

Családi vagy céges rendezvényre készül? Keressen helyszínt, ételt, italt, technikát és fellépőket a Travelo rendezvénymellékletén!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek