Új kollégák a cégnél? Izgalmas csapatépítésre fel!

Nemcsak az év első hónapjával, hanem az új kollégák érkezésével is meg kell küzdenie a csapatnak? Akkor itt a remek alkalom egy kétnapos vidéki csapatépítésre, hogy összekovácsolódjon a társaság, és mindenki újult erővel vághasson bele az idei esztendőbe!

Ma már nem csak a nagyvállalatok kiváltsága a csapatépítés, egyre gyakoribb, hogy a kisebb cégek is összeverbuválják az alkalmazottakat akár egy kis esti programra, akár egy többnapos vidéki kiruccanásra. Ha kétnapos csapatépítésben gondolkodunk, akkor érdemes legalább egy hónappal előtte meghirdetni, hogy mindenki hozzá tudja igazítani az életét.

Saját tapasztalatból mondjuk, hogy sokkal jobb, ha a két napból csak az egyik esik hétvégére, és az egyik legszerencsésebb párosítás a péntek-szombat variáció. Ekkor senki sem érzi úgy, hogy elvették az egész hétvégéjét, és félig-meddig végül is munkaidőben megyünk csapatot építeni.

Kihívás és sikerélmény

Az összejövetelnek többféle célja lehet (pl. belső konfliktus oldása, kommunikáció javítása), ám a mi esetünkben most egy konkrét eseményre fókuszálunk: az új kollégák érkezésére, akikkel meg kell ismertetni a csapatot, és akiket nekünk is meg kell ismernünk.

Galéria: Új kolléga a cégnél? Vigyük csapatépítésre!Fotó: Monkey Business Images / Northfoto

"Kisebb cégeknél a munkatársak általában ismerik egymást, ezért érdemes a csapatépítést egy általános érdeklődési körhöz igazítani, vagy legalábbis mellőzni az olyan programokat, amelyek a kollégák nagy részének érdeklődési körén kívül esnek" – tanácsolja Sasi Nagy Zsuzsa, a Merlin Communications rendezvényigazgatója.

Amennyiben a csapatépítés megszervezését egy munkatársra bízzuk, aki a szállást, utazást, étkezéseket intézi, akkor is érdemes a konkrét feladatokra kész csapatépítő modulokat megvásárolni erre szakosodott cégektől. "Nekik rendelkezésre állnak a lebonyolításhoz szükséges eszközeik (pl. GPS-készülékek, feladatlapok, akadálypályák, jelmezek, járművek), kapcsolataik (pl. outdoor csapatépítés esetében az erdészettel) és helyismeretük, amelyek beszerzése költség- és időigényes lenne a kolléga számára" – teszi hozzá a szakértő.

Csatári Mónika, a Lighthouse Training Kft. trénere szerint ma a csapatépítő események egyik központi eleme, hogy valamilyen élmény érje a társaságot. Sokan választanak például szabaduló szobát, csapatépítő szinkronizálást vagy filmforgatást, élménydobolást, városi és erdei nyomozást, céges festménykészítést, amire felkerülhetnek a vállalat sikerei, büszkeségei, valamint akár az újévre kitűzött célok is. A szakértő szerint a program attól lesz jó, ha a csapat igényeire van szabva.

"Senki sem szereti a konzerv termékeket, egy jó szervező igyekszik megfűszerezni az eseményt olyan elemekkel, amelyek az adott csapatról szólnak, mint például egy saját reklámfilm készítése" – mondja Csatári Mónika. "Kell bele mindig egy kis extrémitás, ami nem feltétlenül jelent fejjel lefelé lógást egy kötélen. Válasszunk olyan programot, ahol csapatban kell dolgozni, játszani, ahol közös kihívás elé állítjuk a kollégákat, de a sikerélményük is meglesz" – teszi hozzá.

Az ön sikere a mi küldetésünk!
Alapozza meg az új év sikereit kollégáit inspiráló meetingek, tréningek keretében! A Balneo Hotel Zsori**** 10-200 fős rendezvénytermei, üzleti szolgáltatásai tökéletes helyszínként garantálják vállalata eredményességét! Zsóry gyógyvizünk áldásos hatása a teljesség harmóniájában járul hozzá kollektívája év eleji feltöltődéséhez Budapesttől csak egy órányi távolságra! (X)

Na, így ne csináljuk!

Sajnos valóban könnyen elronthatjuk a csapatépítést, és megeshet, hogy a kollégák lógó orral, csalódottan indulnak haza. Hogy ez ne így legyen, fogadjuk meg Sasi Nagy Zsuzsa tanácsait:

Galéria: Új kolléga a cégnél? Vigyük csapatépítésre!Fotó: Lisa Maree Williams / Europress / Getty

Az alulszervezett, de a túlszerezett csapatépítés sem jó. Hagyjunk időt a programok, játékok kiélvezésére, ne hajtsuk végig a kollégákat rajtuk. Ugyanakkor ne legyen túl sok üresjárat se, mert az unalmassá teszi a csapatépítést, amitől a munkatársak vagy idő előtt elfáradnak, vagy kisebb klikkekben találnak elfoglaltságot maguknak. Ne erőltessünk olyan programokat, amiről tudjuk, hogy a társaság nagy része nem kedveli. („Az ügyvezetőnk imád paintballozni, így, lányok, mindenkinek kötelező!").

A szervezés során ne csak a saját fejünkkel gondolkozzunk, próbáljunk meg a résztvevő kollégákéval is. („Olyan rég ki akartam már próbálni a raftingot, ez lesz az idei csapatépítés!"). Ne daraboljuk szét a társaságot! 10-15 fő esetében nem érdemes sok csapatot alkotni, maximum kettőt-hármat. Inkább olyan programban gondolkozzunk, amit együtt tudunk csinálni (pl. sárkányhajózás, közös főzés, közös karitatív tevékenység).

5+1 helyszín az összekovácsolódásra

Ha új kollégák érkeztek a céghez, érdemes olyan programokat kitalálni, amelyek az összekovácsolódást, ismerkedést segítik. És mivel még jó néhány hónapig valószínűleg nem köszönt be a nyár, olyan melengető, relaxáló, lelket-testet energetizáló programokat és helyszíneket gyűjtöttünk össze, ahol hideg időben is jól érezhetjük magunkat.

1. A Lipóti Orchidea Hotelből szervezett látogatás indul a Lipóti Pékségbe, ahol megleshetjük, hogyan készülnek a kenyerek, a pékáruk, és természetesen meg is kóstolhatjuk őket. Este a vacsora mellé élőzene jár, sőt sétakocsikázni is mehetünk, vagy borkóstolón vehetünk részt a szálloda borospincéjében. Lazítani, beszélgetni pedig a termálvizes élménymedencében és szaunákban is tudunk.

Galéria: Új kolléga a cégnél? Vigyük csapatépítésre!Fotó: Orchidea Hotel Lipót

2. A Szent Orbán Hotel egy igazi kis wellness sziget a Börzsöny szívében. Higgyék el, hidegben is lehet túrázni, csak jól fel kell öltözni! Persze ne vigyük a kollégákat egész napos teljesítménytúrára, elég lesz egy-két óra séta a környéken. Átfázott végtagjainkat aztán felmelegíthetjük a hotel wellness részlegében, sőt, a kültéri meleg vizes jakuzziban is bugyoghatunk. A szaunában pedig szaunamester gondoskodik az igazi felmelegedésről, aki különböző illóolajokat locsol a forró lávakövekre, majd úgy megkavarja a levegőt, hogy szinte perzselődik a bőrünk. De milyen jól is esik az a téli séta után!

3. A Vital Hotel Nautisban a sportosabb munkatársak találják meg számításaikat. Lehet itt például squasholni, a bowlinpályához pedig privát bár bérelhető. Programként ajánlani tudjuk az Agárdi Pálinkafőzde meglátogatását, természetesen egy kis kóstolással megfűszerezve, majd a pálinkás fáradalmakat kipihenhetjük a hotel beltéri medencéiben és szaunáiban.

4. A Visegrád Hotel Silvanusban igazi fejedelmi lakomán vehetünk részt. A reneszánsz királyi vacsorát korhű környezetben, a Lovag-teremben fogyaszthatjuk el, és amíg mi falatozunk – a korhoz hűen természetesen kézzel – lantzene szól a háttérben, és egy kis műsort (pl. udvari bolondok zsonglőrbemutatója, hastáncbemutató) is megnézhetünk.

Galéria: Új kolléga a cégnél? Vigyük csapatépítésre!Fotó: Gyovai Istvan / Hotel Silvanus

A hotelben egyébként számos egyéb programot is szerveznek, ezek közül csapatépítésre ajánljuk a nyomozós játékot, amikor egy óránk van arra, hogy megtaláljuk a nemzetközi kémek által a hotelben elrejtett titkos iratokat. Wellnessrészleg itt is található, benne beltéri medencékkel, szaunával, gőzfürdővel, sókamrával, pihenőszobával.

5. A Rosinante Stílusos Vidéki Szálloda elsősorban gasztronómiai élményeket kínál csapatépítésre. A konyhafőnök segítségével a kollégák kisebb csapatokban együtt főznek, vagy csokoládé-, bor, lekvár-, esetleg kecskesajt-kóstolón vesznek részt. Sőt, egy biofarmot is meglátogathatunk, de disznóvágáson is részt vehetünk, hogy együtt tölthessünk kolbászt, hurkát. És ha a sok álldogálásban, sétálásban elfáradt a lábunk, a szálloda lábmasszázs-gépeivel felfrissíthetjük őket, persze csak azután, hogy a szaunában átmelegítettük didergő testünket.

+1. A Káli Art Inn nem kínál különleges programokat, és wellnessrészlege sincs (szauna azért akad), de mi egyszerűen beleszerettünk ebbe a kis vidéki, bájos hotelbe. A szálloda főépülete és néhány melléképülete a 17-18. században épült, amikor is borkereskedők telepedtek le a környéken. Az épületek a mai napig eredeti állapotukban maradtak fent, ma iroda és két lakosztály található bennük. A szálloda és az étterem számos nemzetközi és hazai elismerést kapott, 2010-ben a Sunday Times a 100 legjobb európai szálloda közé választotta, illetve három éve minden évben elnyerték a TripAdvisor utazói által az „Ajánlott szálláshely" címet.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek