Jönnek a rokonok? Vigye őket jégre, vásárba, ágymoziba, szabadulószobába!

Ha vidéki rokonaink nálunk, Budapesten szeretnék tölteni a karácsonyt, és már egy-két nappal az ünnepek előtt megérkeznek, akkor bizony gondoskodnunk kell a szórakoztatásukról. Éppen ezért összegyűjtöttünk tíz különleges helyszínt és programot, amelyekkel levehetjük őket a lábukról, és amelyek segítségével megmutathatjuk nekik a főváros aktív és kreatív oldalát.

Adventi Ünnep a Bazilikánál

Talán Budapest egyik legszebb helyszíne ilyenkor a Szent István tér és környéke, ahol különféle kézműves termékeket és finom falatokat árusító faházak között sétálva hangolódhatunk a karácsonyra. Közben persze mindent beborítanak az ünnepi fények, a bazilika homlokzatát háromdimenziós fényfestéssel keltik életre, a korcsolyapályán ingyen korizhatunk, kulturális programokon múlathatjuk az időt.

Galéria: Jönnek a rokonok? Vigye őket jégre, vásárba, ágymoziba, szabadulószobába!Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Ami az idei esemény egyik érdekessége, hogy a reneszánszát élő street food tucatnyi hazai képviselője kipakolta ide az ínyencségeit, ezek közül egyet-kettőt szerintünk mindenképpen érdemes megkóstolni. Ha pedig kicsit melegedni szeretnénk, beülhetünk például a téren található DiVino vagy Mericano bárba, innen is csodás a kilátás az adventi forgatagra. Nyitva: 2016. január 2-ig, H-Cs: 11:30-20, P:11:30-22, SZO: 10-22, V: 10-20 óráig.

Karácsonyi vásár a Gresham Palotában

Valószínűleg csak úgy nem sétálnánk be ebbe a gyönyörű szecessziós épületbe a Széchenyi téren, amely ma a Four Seasons luxushotelnek ad otthont. Ám mivel december 27-ig karácsonyi vásár vár itt minden érdeklődőt, mi is bátran beléphetünk a belül festett üvegekkel, mozaikokkal, kovácsoltvas kiegészítőkkel díszített impozáns szállodába. A vásáron elsősorban helyi termelők kézműves termékei és magyar tervezők exkluzív kollekciói közül válogathatunk. Nyitva: H-CS: 13-20, SZO-V: 11-21 óráig.

Galéria: Jönnek a rokonok? Vigye őket jégre, vásárba, ágymoziba, szabadulószobába!Fotó: irenne56 / Indafotó

Vár a Városligeti Műjégpálya!

A jeges-havas környezet, a hangszóróból áradó zene, a jégpálya mögötti Vajdahunyad vára mind-mind azt az érzetet kelti, mintha egy mesebeli tájon járnánk. Vagyis inkább siklanánk. Nem baj, ha a rokonok nem hoztak magukkal korcsolyát, lehet kölcsönözni, akár egy órára is. Pihenésként megihatunk egy forralt bort vagy forró csokit a büfében, közben beszélgethetünk, majd újra róhatjuk a köröket. Nyitva: H –P: 9-13, 17-21; SZO: 10-14, 16-21, V: 10-14, 16-20 óráig.

Jégterasz és Jégparti

Ha jeges partira vágyik inkább a társaság, akkor irány az Aréna Plázánál található Jégterasz vagy a Pesterzsébeti Jégcsarnok! A fedett jégcsarnokban szombat esténként profi hang- és fénytechnikával varázsolnak a szervezők igazi bulihangulatot. Korcsolyát itt is lehet bérelni, és nem baj, ha nem vagyunk profik, mert akkor nyugodt szívvel kapaszkodhatunk bele egy nekünk megtetsző lányba vagy fiúba. A jégparti 19-22 óráig tart.

A Jégteraszon esténként a jégdiszkóban zenére csúszkálhatunk, ahol profi DJ-k biztosítják a korcsolyaél alá valót. Persze itt is van büfé, benne sok-sok finomsággal, például forralt borral, rumos teával, forró csokival, fánkkal és zsíros kenyérrel. A Jégterasz nyitva tartása mindennap 9-12, 13-17, 18-22 óráig, szombaton 23 óráig tart a buli. (December 24-én csak 9-12-ig, január 1-jén pedig 13-17 és 18-22 óráig van nyitva.)

A New York Kávéház fényei

Rokonaink valószínűleg ámulni-bámulni fognak, ha elvisszük őket ebbe a több mint 120 éves, arannyal és márvánnyal díszített épületbe, ahol a 20. század számos írója és költője is megfordult. A kávéházat a világ legszebbjeként emlegetik - ezt mi is így látjuk majd, de csak akkor, ha nem egy minimalista, dizájn-kávézóra számítunk. Az ünnepi hangulathoz azonban remekül passzol az aranyban úszó, csillogó belső tér, ahol elszürcsölhetünk például egy 19. századi recept alapján készült New York-i limonádét, vagy megehetünk egy almás pitét, esetleg egy sajttortát. Nyitva: minden nap 8-24 óráig.

Csengettyűkkel a gyermekekért

Egy kis jótékonykodással is összeköthetjük fővárosi barangolásunkat, ha ellátogatunk a Művészetek Palotájához, amelynek Duna felőli terasza felé több száz csengettyűt akasztottak fel. Ez a kis installáció a szél hatására szépen csilingel, egy-egy csengettyűért ötszáz forintot adományozhatunk, amelyből a UNICEF egy-egy alultáplált gyermek egy napi teljes ellátását biztosítja. A csilingelő látványosságot 2016. január 6-ig nézhetjük meg.

Galéria: Jönnek a rokonok? Vigye őket jégre, vásárba, ágymoziba, szabadulószobába!Fotó: Posztos János

Betlehemi csillag a Planetáriumban

Vesszünk el egy kicsit az égitestek világában, és ismerjük meg a betlehemi csillag legendáját, tudjunk meg többet a napkeleti bölcsekről, akik a kis Jézust indultak köszönteni! Ez azonban csak egy műsor a sok közül, amelyekre karácsony előtt és a két ünnep között is beülhetünk. Ez a program egy kis nyugit hozhat az ünnepi forgatagba, egy kis befelé fordulást, amire mindenkinek szüksége van az év vége felé közeledve.

Mozizzunk az ágyból!

És nem otthon, hanem a Buda Bed Cinemában, ahol egy nagyobb, kétszemélyes fekvő kanapéból nézhetjük meg a filmet. Egy páros jegy 5555 forint, de családi filmre két felnőtt két, tíz év alatti gyerekkel is befeküdhet a dupla ágyra, amihez két nagy párnát kapunk. Takaró nincs, de vihetünk magunkkal, ha fázósak vagyunk, bár így nagyobb az esély arra, hogy elszundítunk a film közben.

Galéria: Jönnek a rokonok? Vigye őket jégre, vásárba, ágymoziba, szabadulószobába!Fotó: Buda Entertainment & Gastro

A cipőt a vetítés előtt le kell venni, és a szabályzat szerint semmilyen olyan tevékenységet nem szabad folytatni, ami zavarja a többieket. Így sem a horkolás, sem a párnacsata nem megengedett! (A karácsony előtti napokban délelőtt 10-től a Dínó tesó című családi filmet, az összes többi időpontban a Star Wars: Az ébredő erőt láthatjuk.)

Kiállítás a Várkert bazárban

Már maga a Várkert bazár is érdekes látnivaló lehet rokonaiknak, annak lépcsőzetes kertjében télen is érdemes sétálgatni, hiszen csodás kilátás nyílik innen a Dunára, Pestre, a Parlamentre. Ha pedig már alaposan átfáztunk a kinti hidegben, menjünk be, és váltsunk jegyet a december elején nyílt Koszta József kiállításra, amin közel száz festményt, valamint korabeli fotókat nézhetünk meg, és amelyeken elénk tárul a festő korának népi és tanyavilága. Látogatható: K-V: 10-18 óráig, hétfőn zárva, és december 24-26-ig is zárva.

Édes szabadulás

Egy kis logikai fejtörős játék mindenkinek jót fog tenni, miközben összekovácsolja a csapatot. A Sweet Escape-ben jelenleg két szoba várja a kalandra éhes rokonságot, ezek közül az egyikben a királylányt kell kimenteni a bűvös toronyból a különböző logikai és ügyességi feladatok megoldásával, a másikban vissza kell szerezni a vadnyugat elrabolt dollárjait. Minderre 60 percünk van!

Galéria: Jönnek a rokonok? Vigye őket jégre, vásárba, ágymoziba, szabadulószobába!Fotó: szabaduloszoba.hu

Ha pedig a mézes sütis csomagot választjuk, akkor a nagy szabadulás után egy külön teremben mézes sütit és gyümölcsteát fogyasztva átbeszélhetjük a feladatokat, újra átélhetjük az élményeket, miközben egy kicsit a karácsonyra is hangolódunk.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek