Óriás székelykapu készül a Néprajzi Múzeumban

Táncbemutatóval, koncerttel, kézműves programokkal és múzeumi foglalkozásokkal várja az érdeklődőket szombati családi napján a Néprajzi Múzeum. A Nagy rajzolás projekt résztvevőinek székelykapu-motívumaiból pedig óriás kapuoszlop készül a kiállítás terein körbefutva.

A Néprajzi Múzeum A Székelykaputól a törülközőig című kiállításához kapcsolódva november 7-én egész napos családi programot szervez a látogatóknak. A tárlatban Szinte Gábor rajztanár tevékenységével lehet megismerkedni, akinek úttörő szerepe volt a székelykapu, a kopjafa és az erdélyi fatemplomok kutatásában. A kiállításon először tekinthető meg a legrégebbi székelykapu, az 1673-as mikházi ferences kolostor kapuja, amelynek elemeit látványos installálással tárják a nagyközönség elé. A kapu hét méter hosszú és 350 kilogramm, egyetlen fából faragott főgerendája néprajzi és műemlékvédelmi szempontból is egyedülálló.

A kiállítás anyaga a családi napon egy interaktív számítógépes rajzolóprogram segítségével megelevenedik és aktualizálódik; lehetőség nyílik virtuális kapuépítésre és kapudíszítésre. Az archív fotók fotóinstallációs vetítéssel szólalnak meg, és egy mobilalkalmazás is segíti a témában való élményszerű ismeretszerzést.

A családi napon fellép a Góbé zenekar - akik alternatív, de minden korosztály számára élvezhető formában értelmezik újra a népzenét-, Lakodalom a székelykapu árnyékában címmel zenés mesejáték előadás várja a gyerekeket, de erdélyi táncokkal is megismerkedhetnek az érdeklődők.

Travelo

 Nagy rajzolás

A program egyik legérdekesebb eseménye a Nagy rajzolás projekt lesz, ahol a résztvevők egyéni székelykapu-motívumokat rajzolhatnak, amelyekből óriás kapuoszlop készül a kiállítás terein körbefutva. A Nagy Rajzolás (The Big Draw) projekt 2000-ben indult el Angliából és az évek során világszerte több száz intézmény csatlakozott az októberi rendezvénysorozathoz. Célja, hogy mindenkit rávegyen a rajzolás valamilyen formájára. A program alkalmat teremthet arra is, hogy az együttes alkotás élményén keresztül közösségek épüljenek a múzeumok köré. A családi napot hagyományteremtő szándékkal szervezi meg a múzeum, a jövőben minden időszaki kiállításához hasonló programokat kíván szervezni.

A családi nap kedvezményes belépővel látogatható: felnőtt 1000, diák és nyugdíjas belépő 500 forint. A Székelykaputól a törülközőig című kiállítás február végéig folyamatosan várja a látogatókat.

Travelo rendezvény ötletek
Családi vagy céges rendezvényre készül? Keressen helyszínt, ételt, italt, technikát és fellépőket a Travelo új rendezvénymellékletén!
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek