Újcirkuszi előadást is láthat a kortárs művészeti fesztiválon

És még mindig nem késő ma estére vagy akár a hét bármely napjára jegyet foglalni a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál oldalán. Cirkusz, animációval megtámogatott táncelőadások, hazai és külföldi kortárs világsztárok koncertjei inspiráló fővárosi helyeken, kötetlen, fesztelen fesztiválhangulatban.

Október másodikán kezdődött, de még javában tart a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál, amely erre a néhány napra is számtalan programmal készült. A komoly- és könnyűzene mellett jazz, tánc, színház és újcirkusz, képzőművészeti és irodalmi programokon vehetnek részt a fesztiválozók. És épp a fesztivál jellegnek köszönhetően még csak feszengenie sem kell az embernek az olyan műfajokkal együtt járó viselkedési és öltözködési szabályok miatt, mint egy opera vagy hangverseny-est.

 

A történet magva tulajdonképpen a leszakadt, majd életre kelt testrész utáni hajszaFotó: Cafebudapestfest.blog.hu

Mi a múlt héten például Sosztakovics Az orr című operájára ültünk be - igen, ez az a Gogol-féle történet -, amit a húszas évek végén a cárkorszak szatírájának szánt, és részben ezért a művéért az 1936-os sztálinista terror ideje alatt meg is kapta a magáét. Az operát egyébként a Neue Oper Wien osztrák társulat adta elő orosz nyelven (a színpad felett magyar feliratozással), amely minden eszközt bevetett arra, hogy közönségének figyelmét fenntartsa.

A szervezők a széksorok közül az első kettőt kiemelték, így még közelebb kerültek a nézőkhöz a színészek - részben azért, hogy éreztessék a darab főszereplőjének és a mai társadalom elmagányosodott embertípusának hasonlóságát. Másrészt pedig a nagyobb színpad a szokásosnál jóval több interakcióra adott lehetőséget, ami egyetlen pillanatában sem engedte a darabot leülni. Így pásztázta zseblámpával a közönséget egyszerre tíz rendőr, tartottak gébkarabélyokat a nézők szeme közé célozva vagy üldözték a főszereplőt a széksorok között, a nézőket folyamatos nyaktekergetésre késztetve. Összességében egy nagyon intenzív, befogadhatóan szürreális, minden merevnek vélt műfaji konvenciótól mentesen élvezhető darabot láthattunk.

És aki hasonló élményekre kíváncsi, még mindig nem késő jegyet foglalnia a CAFe Budapest fesztivál programjaira. Csak, hogy néhányat említsünk: a Non Solust című táncos cirkuszi darabját mutatja be először a MÜPÁban a Recirquel Újcirkusz Társulata, a Bálnába érkezik PUSH című kétrészes darabjával a dán Black Box Dance Company, míg az Átrium Filmszínházba a Philippe Saire Társulat viszi színpadra Black Out című animációs és a táncprodukcióját.

 De a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál a rendezvény hátra lévő napjaira mindemellett még számos egyéb műfjat, hazai előadót és külföldi világsztárt ígér. A programokról bővebben itt olvashat, de a héten néhány szabadtéri helyszínen bármikor belefuthat egy-egy rögtönzött kortárs performanszba vagy mini koncertbe is.

Travelo rendezvény ötletek
Családi vagy céges rendezvényre készül? Keressen helyszínt, ételt, italt, technikát és fellépőket a Travelo új rendezvénymellékletén!

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek