Gyógyvizet kortyolgatna? A szakértő elmondja, érdemes-e!

Szakértő segítségével utánajártunk, hogy milyen típusú gyógyvíz alkalmas az iszogatásra, mire kell vigyázni egy ivókúra közben, és egyáltalán van-e önmagában hatása a gyógyvíznek. Ha pedig a cikk legaljára görgetnek, néhány aktív ivókutat is találnak összegyűjtve, ahonnan a mai napig bármikor megtölthetik palackjaikat.

Amikor még nem volt ennyiféle dobozba és üvegbe zárt gyógyszer, mint amivel ma a patikák polcain találkozhatunk, az iható gyógyvizeket használták a betegségek megelőzésére és kezelésére is. Ezek, az általunk megkérdezett szakértő szerint csak azért szorultak háttérbe, mert ma már gyorsabb és egyszerűbb megoldásnak tűnik bekapni egy pirulát, mint a gyógyvizek terápiás hatását kivárni. A hatás eléréséhez ugyanis viszonylag sokáig, rendszeresen és nagy mennyiségben kellene belőlük kortyolgatnunk.

Ezért aztán sokaknak tűnik praktikusabbnak felpattintani egy gyulladáscsökkentőt a gyógyszeres levélből, mint beszerezni néhány palackkal egy adott gyógyhatású vízből. Miközben még csak a gyógyszeripari mozgatórugókat sem kell ahhoz ismerünk, hogy belássuk, a gyógyvíz kinyerése a kútból, annak szállítása, palackozása és tárolása jóval körülményesebb, mint dobozokban kezelni a tablettákat.

Fotó: Széchenyi Fürdő

Pedig a gyógyvizek egyre több betegségre jók még ma is

Ezt mondta Dr. Majorosi Emese, a Budai Egészségközpont munkatársa, aki szerint fontos, hogy mindig az összetevők alapján válasszunk betegségünkre vizet. Ugyanakkor tudni kell azt is, hogy a gyógyvizeknek is van lejárati ideje. "Ma már sok gyógyvizet palackoznak, ezeknél fontos szempont a gyógyvíz kémiai stabilitása. A radont tartalmazó gyógyvizeket például azért nem csomagolják, mert a radon az állás során lebomlik, így palackozott formájában ez a víztípus már veszítene értékéből." Ilyen radonos, főleg ízületi gyulladáscsökkentőként használható gyógyvizet találunk például a fővárosi Gellért és a Rudas fürdőben, Hévízen, Egerben és Miskolctapolcán is.

Nem mindenki ihatja!

Persze szakértőnk felhívja a figyelmet, hogy a gyógyvíz nem gyógyszer, hivatalos megfogalmazás szerint a gyógyhatású készítmények közé tartozik. Túladagolni ugyanakkor már csak azért is lehetetlen, mert képtelség ezekből akkora mennyiséget inni, hogy az káros hatással legyen szervezetünkre. Néhány betegségnél, mint például az akut gyulladásos folyamatoknál, önmagukban nem is képesek gyógyítani. "Ugyanakkor a régóta fennálló, krónikus gyulladásos folyamatoknál akár egyedül, akár kiegészítő terápiaként is ajánlott lehet az alkalmazásuk" - fogalmazott Majorosi doktornő, miközben hozzátette, a legjobb, ha ilyen esetben a minket kezelő szakorvos véleményét is kikérjük, aki segít az adagolásban és meghatározza az ivókúra hosszát is.

Azonban az orvos szerint még ennél is fontosabb, hogy vérző gyomor, nyombélfekély vagy ún. beszűkült vesefunkció esetén semmilyen gyógyvizet ne igyunk. Az ásványi anyagokat és ionokat tartalmazó gyógyvizeket ugyanis a vesénk választja ki, ezen keresztül ürülnek. Így aztán veseelégtelenség esetén a vízzel bevitt, és vérünkben megnövekedett ionok és sók koncentrációjával csak újabb problémát okozunk magunknak.

Fotó: Rudas Gyógyfürdő

A gyógyvízivás etikettje

Mert, hogy ilyen is van. És ennek része az is, hogy a legjobb hatás érdekében szinte minden gyógyvízből még az étkezés előtt kell meginni egy decilitert. A víz legyen szobahőmérsékletű, soha ne tegyük hűtőbe, és akármilyen pocséknak is találjuk némelyik ízét, soha ne akarjunk minél hamarabb túl lenni rajta. A legjobb, ha lassan, apránként kortyolgatjuk el poharunkból.

És bár az üzletek polcain ma már olyan kreatív fantázinevekkel is találkozhatunk néhány palack címkéjén, mint például a Tündérvíz - borsos áruk ellenére nem szabad összekeverni a gyógyvízekkel. Utóbbit gyártója egyébként az emberi szervezet tisztítására értékesíti palackjait PI-vízként, amelynek összetételét az emberi sejt vízösszetételével azonos szerkezetűként írja le. "Csak azokat a vizeket nevezzük gyógyvíznek, amelyeknek kémiai összetétele orvosilag igazoltan gyógyító hatású, és ezen összetételét a földböl feltörés alkalmával a kőzetekben oldott ásványok és vegyületek feloldásával éri el. A Pí vizet természetgyógyászok alkalmazzák, én orvosként voksomat a gyógyvizekre teszem"- fogalmazott Dr. Majorosi Emese.

Béke-kút a budapesti Dagály fürdőnél, jelenleg a fürdő felújítása miatt lezártákFotó: Hollósy-Gecseg Attila / Wikipedia

Hazai források, ahonnan megéri megtölteni palackjainkat

Szent Lukács Gyógyfürdő és Uszoda

Mire igyuk? Alapvetően a Béke-kúthoz hasonló az itteni víz összetétele, de a fent említett esetek mellett hurutos légzőszervi betegségekre, a csontritkulás megelőzésére és kezelésére ajánlott kortyolgatni. Ugyanakkor nem javasolják székrekedés, ödéma, szív- és veseműködés gyengesége esetén. (Forrás: Budapestgyógyfürdői.hu)

Hol találjuk? Közvetlen a fürdő bejáratánál.

Ára: egy liter víz 70 forint

Rudas Fürdő

Hol találjuk? Az Erzsébet híd budai hídfőjének lábának falába van beépítve egy ivócsarnok, amelynek kútjából három fajta gyógyvizet kaphatunk: Hungária, Attila és Juventus.

Mire igyuk? A Hungária víz például különböző gyomorpanaszokra, gyomoridegesség csillapítására és vesemedence bántalmakra jó, az Attila vizet már inkább vérkeringési zavarokra és csontritkulásra ajánlják. A Juventus vízről pedig úgy tartják, hogy a gyomor, a vese és a húgyutak megbetegedései mellett köszvényes anyagcserezavarra, érelmeszesedés ellen, klimaxos panaszok enyhítésére és a szervezet korai öregedésének megelőzésére is kiváló. A vizekből 3-5 deciliter fogyasztását javasolják alkalmanként. (Forrás: Budapestgyógyfürdői.hu)

Ára: 1 liter 80 forint, 3 literes kanna 450 forint

Széchenyi Fürdő

Hol találjuk? A Széchenyi Fürdő melletti füves placcon egy apró díszhalas tó mellett található üvegpavilonban.

Mire igyuk? Gyomor panaszokra, vesemedence és a húgyutak gyulladására, légzőszervek hurutos megbetegedésére, köszvényes anyagcserezavarra, és az epehólyag és epeutak betegségeire. (Forrás: Széchenyifürdő.hu)

Ára: 1 liter 80 forint, 3 literes kanna 400 forint, tízliteres kanna 1100 forint

Bükfürdő Gyógy- és Élménycentrum

Hol találjuk? Kutakat az I. zóna (Gyógy-és Strandfürdő) területén, a külső strandterületen, és az A bejáratnál található Átrium részen találunk.

Mire igyuk? Krónikus gyomorhurut, fekélybetegség és emésztési zavarok esetén, és csontritkulás megelőzésére, kezelésére. (Forrás: Bükfürdő.hu)

Ára: ingyenes

Hévíz

Hol találjuk? Az egyik kutat Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház Fedett fürdő épületében, Festetics téri bejárattal szemben, a másik kutat pedig a Rózsakert épületében, a Rákóczi utca 17-19. szám alatt.

Mire igyuk? Bélműködés és gyomorsav-képződés fokozására, idült bélgyulladás, székrekedés vagy aranyér esetén. Enyhíti az epebántalmakat, segíti a légúti hurutok gyógyulását. Öblögetésre használva pedig a szájnyálkahártya-gyulladást is csillapítja. (Forrás: Héviz.hu)

Ára: ingyenes

Harkány

Mire igyuk? Emésztés javító és vérnyomás csökkentő hatása miatt, ugyanakkor a magas vércukor szintet is képes mérsékelni

Fontos! A kúra adagja 3x200 ml éhgyomorra, régóta tartó gyulladás esetén 3x100 ml is elegendő. Daganatos megbetegedések, heveny, akut szervi és ízületi megbetegedés esetén azonban tilos fogyasztani! (Forrás: harkanyfurdo.hu)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek