Wellness-hétvége kimaxolva

A wellness több, mint medencében tespedés: testünket-lelkünket megújító élmény kell legyen. Az ősz tökéletesen alkalmas erre, és ha jól csináljuk, a feltöltődés után egészségesebben, lendületesebben húzzuk majd ki a telet is. Mutatjuk, szerintünk hogyan tuti.

A wellness szó az angol wellbeing (azaz: „jól lenni") és a fitnesz szavak házasításából született. Ékesen mutatja azt, hogy wellnesszezni nem csupán medencében dőzsölést jelent: az igazi jóléthez a mozgás is hozzátartozik. Ősszel kezdünk kissé begubózni, sokunk már egy frissítő sétától is húzza a száját a nyirkos időben. Ekkor jön a képbe a wellness: most eláruljuk, milyen élményekkel találhat vissza oda, ahol jól érzi magát a bőrében. Ha még nem szánta el magát, akkor kedvcsinálónak olvassa el azt a cikkünket, ahol a nyugalom szigeteiről írtunk – nagyvárosokban.

Izzadjon kulturáltan!

A szauna nem mai találmány: Finnországban kétezer éves múltra tekint vissza az izzadás intézménye, nem véletlen, hogy az északi országokban igazán különleges szaunákat találnak ki, melyekből az aranytojás-szauna csak egy a sok közül. A szauna akkor is hat, ha egyéb extrák, például káprázatos kilátás, nem kapcsolódnak hozzá.

A szaunaszeánsz komoly felkészülést igényel a szaunamester részérőlFotó: / Getty Images



A szaunát akkor sem kell kihagyni, ha gyerekekkel utazunk. A szakértők ma már ajánlják, hogy fokozatosan vezessük be a kölyköket is ebbe az egészségmegőrző módszerbe, hiszen rájuk is épp elég stressz hárul a mindennapokban. Az alsópáhoki Kolping Hotelben például nem csak hogy várják az egész családot a szaunába, még Mézes maci felöntéssel is kedveskednek a gyerekeknek.

Wellness, gyógykúra az Aquarius Fürdőgyógyászaton

Ha mozgásszervi panaszait hatékonyan, és színvonalas környezetben kezeltetni, keresse fel a nyíregyházi Aquarius Fürdőgyógyászatot, ahol Magyarország legmodernebb fürdőgyógyászata várja! Egyedülálló webáruházunkban 8, 15 és 22 napos Egészségpénztár által is támogatott kúracsomagok érhetők el, melyeket otthonából is megrendelhet. (X)

Ami még jobbá teheti a szauna-élményt, az az aromaterápiás felöntés. Nem titok, hogy a menta, eukaliptusz és citrom főként a megfázásos időszakokban jelenthetnek segítséget – megelőzésképpen is. A felnőtteknek pedig szívből ajánljuk, hogy nézzék meg az órarendben, mikor vannak szaunaszeánszok a szállodában. A szó hallatán ne afféle orgiára, hanem kulturált izzadásra gondoljon, melyet szakavatott mesterek készítenek elő. Ők ügyelnek arra is, hogy a vendégek a szeánsz alatt mit kennek bőrükre. A program 8-10. percében ugyanis a részvevők hámlasztó anyagokat kennek a bőrükre: só vagy cukor alapú bőrradírt, hogy eltávolítsák az elhalt hámsejteket, majd jönnek a bőrápoló, hidratáló anyagok, mint pl. a joghurt, az olívaolaj, a méz vagy a tejszín. A gőzfürdőben nagyon kedvelt a csokoládé és a kávé alapú keverék. A szaunaszeánsz után jöhet a hideg zuhany, vagy ami még jobb, a jégkamra (legfeljebb három percig): ennek hatására az erek a szaunázást követően alaposan összehúzódnak, tehát keringési betegségekre különösen ajánlott. A székesfehérvári Árpád-fürdőben például nagy hagyománya van a szaunaszeánszoknak.

Mindezt természetesen fürdőruha nélkül, legfeljebb egy szaunakendővel takargatva magát – hogy ez miért lényeges, erről itt olvashat. Ami külföldön már természetes, hazánkban még nem vert gyökeret, de ami késik, nem múlik.

A lusták sportja: masszázs

A szaunázás, jakuzzi és úszkálás után jöhet egy kis masszázs. Bár, ha jobban belegondolunk, maga a jakuzzi is a masszázs egy fajtája, csak itt a masszőr kezét a vízsugár helyettesíti.

A masszázs a gyógyítás egyik legősibb módszere: a kellemes vagy éppen kissé fájdalmas érintések nem csak a testre, de a lélekre is hatnak, főként, ha illóolajokkal is kombinálják: az egri Török Fürdőben például tizenkétféle kényeztetés közül választhatunk.

Őszi wellness-élmények Zsóry-fürdőn

Töltődjön fel a Zsóry Strandfürdő szomszédságában található négycsillagos Balneo Hotel Zsori**** Thermal&Wellness –ben, ahol a hűsítő wellness-élmények mellett nemzetközileg elismert séfünk fogásaival tesszük emlékezetessé az egész család pihenését! Foglaljon már 11.900 Ft/fő/éj-től. (X)

Kedvezményes csomagjaink

A masszázs egyik speciális változata a spineliner kezelés. Az inkább csontkovácsnál szerzett élményekre hasonlító terápia, melyet a NaturMed Hotel Carbonában próbáltunk ki, nem a relaxációra hajt. A spineliner egy készülék, mellyel a szakember először minden egyes csigolyát megvizsgál, majd az egész hát felületét végigdolgozza vele, és a grafikusan megjelenített eredmények alapján különféle gyógymódokat is javasol.

Ha a test már kész, érdemes a lábra is gondolni: a villányi Hotel Crocus Gerében kínálnak például egy olyan lábápoló kezelést, melynek neve „Egész falut bejártam" – ennek tartalma egy pihentető, vörösboros lábfürdő, melyet cukros ledörzsölés és talpmasszázs követ.

Ne csak tespedjen!

A wellnesshétvége kapcsán sokan hajlamosak csak beltéri programokban gondolkodni, bár tudunk a világban pár olyan medencét, amelynek a partján egy egész nyaralást végigfeküdni sem ciki. Mégis a legjobb olyan szállodát választani, ahol aktív pihenéssel egészíthető ki a lazítás. Tapasztalatból mondjuk: egy áttúrázott nap után sokkal jobban esik beheveredni a jakuzziba. Ráadásul így az esti svédasztal lerablása után sem lesz akkora lelkiismeret-furdalása az embernek, ha a nap nagy részét aktívan töltötte.

Ha a szálloda kínál aktív kikapcsolódást is, éljünk vele (képünkön a Szent Orbán Erdei Wellness Hotel)Fotó: / Szent Orbán Erdei Wellness Hotel



Szinte minden szállodának van már fitneszterme, és valószínűleg képzett edzőket is foglalkoztatnak. Még az is lehet, hogy itt jön meg a kedve egy újonnan kipróbált mozgásformához, amit aztán otthon is folytat: legyen az jóga, pilates vagy gerinctorna.

Aki hétköznap mozgásszegény életmódot folytat, ülőmunkát végez, annak végképp nem ajánljuk, hogy a wellness címén egész nap csak henyéljen. Napközben, kivált, ha jó az idő, és a szálloda nem a város közepén van, jólesik túrázni egyet, de a legtöbb hotelben már lehet kerékpárt is bérelni. Ha ennél jobban szeretne kitörni a hétköznapokból, érdeklődjön a környék lovaglási vagy nordic walking lehetőségeiről. A múltban már ajánlottunk hat olyan hazai hotelt, ahol a jakuzzi és a sport nem zárja ki egymást.

Ha igazán nagyot akar profitálni a wellnessből

Böjtölni nem csak tavasszal lehet, illetve nem csak tavasszal érdemes. Ha ősszel, mondjuk novemberben kitisztítja szervezetét egy böjttel egybekötött wellness-élménnyel, biztosan jobban viseli majd a decemberi, karácsony előtti stresszt, ellenállóbb lesz a szervezete a klasszikus téli betegségekkel szemben, és szervezete korántsem fogja a szokott mértékben kívánni a karácsonyi habzsi-dőzsit az asztalnál. A böjt a közhittel ellentétben ugyanis nem fogyókúra — persze néhány kiló biztosan leugrik, hiszen bizonyos élelmiszereket elhagyunk étrendünkből — hanem sokkal inkább arról szól, hogy a szervezetet tehermentesítjük egy időre, az emésztőrendszerünket kíméljük és ezáltal a salakanyagok gyorsabban kiürülnek.

"Gondolj egy élményre! Itt megtalálod!"

Válaszd ősszel is Orosháza-Gyopárosfürdőt, ahol élményfürdő, gyógyfürdő és szaunapark vár. Különleges természeti környezet, tömény szórakozás 6000 m2-es élményfürdőnkben a család minden tagja számára, melyhez szabadtéri és fedett gyógymedencék, wellness-szolgáltatások és 11 szaunakabin párosul. Gyermekek számára ingyenes játszóházzal és animátorokkal készülünk! (X)

A böjt nem feltétlen jelent önsanyargatást, sőt, akár buli is lehet. Sok válfaja közül javasoljuk, hogy ősszel inkább egy megengedőbb típust válasszon. A böjt sosem megy ki a divatból, és a legjobb, ha felügyelet mellett csináljuk, amire már több szállodában is van lehetőség.

A böjt nem csak a test megtisztulását segítheti elő, ez az ideje lehet a magunkba fordulásnak, kizárni a külvilágot egy kis időre és saját magunkkal foglalkozni. Tévé nélkül, medencével és aktív életmóddal az igazi. Egyes szállodák, például a NaturMed Hotel Carbona, arra is odafigyelnek, hogy a böjtölők külön helyiségben étkezhessenek, és ne kelljen sültkrumplit faló vendégek között extra önfegyelmet gyakorolniuk.

Lelki feltöltődés

Ha wellnesszezni megy, és a fentieket már felvette a listájára, ne feledkezzen meg belsőjéről sem – és most nem a böjtről fogunk újra értekezni. A wellness ugyanis testi és lelki jólét is egyben.

Kényeztesse lelkét is! Ha még nem próbálta, itt a remek alkalom megismerkedni a meditációval. Ehhez első alkalommal nincs másra szüksége, mint elindítani egy szimpatikus vezetett meditációt a youtube csatornán, miután kellemesen ellazult a wellness egyéb válfajaival a szállodában.

Egy kis nyugalom mindenkinek jár a feltöltődéshezFotó: / Senwellnesssanctuary



Az elmélyülést más keleti technikák is segíthetik. A tibeti hangtálas terápia, melyet újságírónk a Club Tihanyban próbált ki, kifejezetten stresszoldó hatású. Itt a hangtál kongása kelti életre a meditatív állapotot, lazítja a test izomzatát, megszüntetve a fejfájást és más testi kínokat is.

Ha pedig tökéletesen szokatlan körülmények között szeretne elmélyülni, próbálja ki a floating-ot, például a sárvári Spirit Hotelben. A szó jelentése lebegés, és pontosan arra gyanakodjon ez alapján, amit a szó sejtet. Speciálisan hang- és fényszigetelt szobában, 30 centiméteres vízben lebeghet, melyet folyamatosan testhőmérsékleten tartanak. A sós víz a Holt-tengerhez hasonlóan a felszínen tartja a testet, és a gravitációtól megszabadulva elménk szabadon szárnyalhat.

Plusz egy tipp a közelben:

Ha egészen extrás spa hotelt próbálna ki, nem kell feltétlenül a világ végére menni a legmagasabb színvonalú wellnesszért: 2015-ben a világ legjobb spa részlegét a nemzetközi zsűri Horvátországban, Losinj szigetén találta meg. Itt aztán minden van, ami elképzelhető: hatalmas, fekete gránitból készült törökfürdő, a kinti és benti medencékben speciálisan tisztított tengervíz (nem mintha Losinj partjai előtt ne lenne alapból makulátlan a víz), és hangulatos fényárban úszó száraz és gőzszaunák.

Testi és lelki felüdülés egy helyen!

Ha teljes körű kikapcsolódásra vágyik, kitűnő választás a szegedi Hunguest Hotel Forrás**** és Napfényfürdő Aquapolis, ahol minden korosztály megtalálja a maga kikapcsolódását. A kalandra hívó óriáscsúszdák mellett remek őszi feltöltődést nyújt Csendes wellness részlegünk, ahol kényeztető masszázsokkal, illatos szaunaszeánszokkal garantáljuk a lelki felüdülést.
További információ itt!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek