Kurkumától a vinoterápiáig: hat frissítő szépségtipp nyaralás előtt

Kedvenc szépségtippjeink az otthoni wellnesstől a luxus léböjt kúráig a nyaralásra felkészülő megújulás jegyében. És most még egy világnap is segíti ezt a készülődést számos programmal és kedvezménnyel.

Bár véget ért a tavaszi fáradtság hivatalos időszaka, mégis levertnek, kedvetlennek érzi magát? Az elmúlt években rengeteg praktikát próbáltunk ki a hazai wellness hotelekben, illetve a szálláshelyek szakembereinek tippjei alapján a saját fürdőszobánkban. Most ezek közül mutatjuk meg a kedvenceinket.

A fürdőszobánkból is simán csinálhatunk wellness-részleget

Nincs rá se pénze, se ideje hogy ellátogasson egy wellness hotelbe, hogy regeneráló, frissítő és szépítő kezelésekkel kényeztessék? Bár a hátmasszázshoz sajnos továbbra is masszőrhöz kell menni, rengeteg olyan kezeléstípus van, amit otthon, költséghatékonyan megvalósíthatunk, hogy szembeszálljunk a nyár eleji fáradtsággal.

Egy forró, illatos fürdő csodákra képes egy fárasztó nap után Galéria: Tavaszi wellness&beautyFotó: Northfoto

Egy fárasztó nap végén egy szimpla forró fürdő is csodákat tud művelni az emberrel, hát még, ha egy kis csavart viszünk a történetbe: például, ha holt-tengeri fürdősót, vagy gyógynövényeket teszünk bele. Az elhalt hámsejtektől is érdemes így tavasszal testradírral megszabadulni, de minek költenénk csomó pénzt a drogériákban kapható radírokra, ha a konyhánkban megtalálható összetevőkből - például sóból, szőlőmagolajból, joghurtból vagy mézből - is gyárthatunk ilyet?! Kedvet kapott? Tovább is van, itt mondjuk még.

Élmény minden téren

A négycsillagos Hotel Eger & Park gyógyászati- és wellness komplexuma széleskörű szolgáltatásaival nyújt felüdülést a testnek és léleknek; szakorvosi, terápiás kezelések, számos masszázs, fürdő és természetgyógyász is segíti a regenerálódást. A wellness egyaránt kedvez az aktív és passzív pihenőknek; élmény- és úszómedencék, valamint szauna világ áll rendelkezésre. (X)

A legfontosabb beauty-tipp: hidratáljunk!

Mert persze nem csak kívülről, de belülről is tehetünk szépségünkért és egészségünkért. A legfontosabb lépés, hogy minden nap figyeljünk oda a megfelelő vízfogyasztásra, pláne most a nyári hónapokban. De persze nem kell mindig csapvizet inni, cifrázhatjuk is a dolgot: például gyógyteákkal vagy gyógyvízzel.

Inni, inni, inni Galéria: Tavaszi wellness&beautyFotó: Northfoto

Az egyik legnagyobb értékünk az a hatalmas gyógyvízkészlet, ami a híres magyar fürdőket táplálja. Ez a víz azonban nemcsak pihenésre alkalmas, hanem a legkülönbözőbb fizikai panaszokra is hatékony megoldást nyújt, a fürdés mellett ivókúraként is. Mielőtt azonban komolyabb kúrába kezdene, mindenképp konzultáljon az orvosával. De addig is egy-két decit bátran megkóstolhat a hazai vizekből, ha betartja az előírásokat. Hogy pontosan hol, mennyiért lehet hozzájutni a gyógyvízhez, és mire jó, itt gyűjtöttük össze.

A gyógyteákban is az a jó, hogy külsőleg és belsőleg egyaránt nagy hasznunkra válnak. Mielőtt belevágnak, tájékozódjanak, miből ajánlott fürdőt készíteni, miből mennyit érdemes inni. A borsmenta például teaként bél- és gyomorpanaszokra jó, fürdőként pedig pihentető, stresszoldó hatású. (Ennek elkészítéséhez öt-hat evőkanál mentalevelet adjunk egy liter lobogó vízhez, és ezt öntsük a fürdővizünkhöz.) A kamilla gyulladáscsökkentő, görcsoldó, főzetét egy nagy kád fürdőhöz adva pedig aromaterápiás, nyugtató hatása érvényesül, és a bőrt is széppé teszi.

All inclusive wellness élmények

Óriási könnyebbség családok számára, ha a nap bármely pillanatában csemegézhetnek az all inclusive kínálatból, így a nyaralás költsége is könnyebben tervezhető. Miért is ne tegyük még kellemesebbé a család pihenését akár 25% előfoglalási kedvezménnyel a Danubius All inclusive szállodáiban? Élményfürdőzés, kényeztetés és kikapcsolódás minden korosztálynak. (X)

Inspiráció: a nagyvilág!

A kamillánál vagy a borsmentánál egzotikusabb szépségpraktikákra vágyik? Inspirálódjon a messzi földön élők számunkra olykor meglepőnek ható szokásaiból. Olvasson utána például annak, hogy mi a titka a kis görög sziget, Ikaria lakóinak, ahol az emberek harminc százaléka egészségesen éri meg a 90 évet? Vagy annak, hogy miért jó az arcunkra kurkumát, mézet vagy éppen mungóbabot tenni? Itt most megteheti.

Bizarr kezelések a nagyvilágból

Furcsának találja, hogy Indiában a curry alapanyagául szolgáló kurkumával frissítik a bőrüket? Csak azért, mert még nem hallott a csigás arckezelésről és a kígyós masszázsról. Lemaradását itt pótolhatja be a világ legdurvább wellness-kezeléseinek terén.

Illatokkal a jókedvért

Biztos ismerős jelenség: hosszú idő után megérzi például azt a parfümillatot, amit az édesanyja használt húsz évvel ezelőtt, és azonnal otthonos, meleg érzés önti el. Az illatok nagyon erős hatással vannak ránk, ezt kihasználva pedig tudatosan manipulálhatjuk velük hangulatunkat. Erre épít például a sikondai Ambient Hotel is: aromaszobáiban négyféle illatkombináció, azaz négyféle hangulat közül lehet választani. A hotelt természetesen teszteltük is, illatos tapasztalatainkról itt olvashat.

Pompás színek, bódító virágillat: a hollandiai Keukenhof az egyik kedvenc virágos célpontunk Galéria: Keukenhof, a világ legszebb virágoskertjeFotó: mimi / Travelo

De persze otthon is kényeztethetjük érzékeinket illóolajokkal, de a tavasz vége, nyár eleje a legjobb alkalom arra is, hogy virágillatú kirándulásokkal dobjuk fel a hangulatunkat. Kedvenc belföldi virágnéző helyeinkről itt, a külföldi célpontokról pedig itt írtunk.

A bor nem csak arra jó, hogy megigyuk: éljen a vinoterápia!

A vinoterápia szó első hallásra sokaknak talán inkább egy bizarr gyógyászati kezelést juttat az eszébe, ahol különböző sohasem látott műszerekkel kell farkasszemet nézniük. Pedig valójában egy pofonegyszerű dologról van szó. Azokban az országokban találták ki, ahol a borkultúrának többszáz éves hagyománya van, és nem kell hozzá semmi más, mint ami eleve adott: szőlő és bor. Ezután már csak kísérletezni kellett, és elég hamar ki is derült, hogy bizony nem csak a mámorért érdemes bort készíteni.

Vörösboros fürdő Villányban Galéria: Bormánia a köbön: szőlőből masszázs, borból kádfürdőFotó: Crocus Gere Bor Hotel

Bár a korai kezdetekről még nincsenek feljegyzések, úgy képzeljük, hogy számos nagy felfedezéshez hasonlóan a vinoterápia őse is nagyjából úgy születhetett, hogy a kocsmáros Juliskát véletlenül leöntötték egy kancsó borral, és azt vette észre, hogy egész szép lett tőle a bőre. Ezután elkezdték otthon is próbálgatni az asszonyok, és szép lassan kitapasztalták, hogy melyik bor a legjobb erre a célra. Majd megint eltelt jó pár évtized, mára pedig ott tartunk, hogy a bor és a szőlő kozmetikai célú felhasználása külön szakterületté nőtte ki magát, ahol mindennek megvan a hogyanja és a miértje.

„A vinoterápia a polifenolokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag szőlő, illetve a belőle nyert további produktumok külsőleg történő, szépítő alkalmazását jelenti. Bárkinek ajánlott, aki szereti kényeztetni a testét és a lelkét" – mondta el a Travelónak egy korábbi alkalommal Hajcsár Adrienn, a villányi Crocus Gere Hotel értékesítési igazgatója. Szerencsére a vinoterápiás recepteket nem őrzik hét lakat alatt. A kezelések során használt termékek közül többet is meg lehet vásárolni a szállodákban, és arra is kaptunk tippeket, hogy mit tegyünk, ha otthon szeretnénk kipróbálni valamelyik kezelést.

„Otthoni használatra készíthetünk testradírt szőlőmagolajjal összekevert cukorral vagy sóval. A radírral gyengéden masszírozzuk át a bőrünket fürdés közben, amitől bársonyossá válik. A szőlőmagolajat egyébként testápoló helyett is használhatjuk, mert szépen feszesíti a bőrt" – tanácsolta Hajcsár Adrienn. Akár a vörösboros fürdőt is el lehet készíteni otthon, csak a fürdővíz hőfokára kell nagyon odafigyelni, mert a bor és a forró víz együtt különösen igénybe veheti a szervezetet, ami rosszulléthez vezethet.

A böjt buli is lehet!

A böjt szó hallatán sokaknak az önsanyargatás ugrik be először, pedig előfordul, hogy a dolog pont erről szól a legkevésbé. A hazai szállodák, vendégházak közül egyre többen kínálnak különféle érdekes kúrákat a vendégeknek hogy bebizonyítsák, a böjt buli is lehet.

Gyümölcslé frissen készítve, nyamm Galéria: BöjtkúrákFotó: Northfoto / Northfoto

Kezdjük azzal a párosítással, amivel a legkönnyebb szemléltetni, hogy a böjt bizony nem szükségszerűen csak éhezés. Bár lehet, hogy hihetetlen, a szervezetünket az aktív szaunázás és a termálvízben ücsörgés annyira lefoglalja, hogy nem pazarol felesleges energiát az emésztésre. Ennek köszönhetően a csillapíthatatlan éhség is elmarad, ami nagy mértékben megkönnyíti a böjtölő dolgát. A helyesen végzett szaunázás közismerten a méregtelenítés egyik legjobb módszere, ezért a hatékonyabb eredmény elérése érdekében kifejezetten javallott kombinálni a léböjtkúrával. Ha tehát ön is wellness-párti, kösse össze a kellemeset a hasznossal, és ennek megfelelően válasszon szállodát!

Kellemeset a hasznossal: egészítsük ki a böjtkúrát szaunázással Galéria: Tavaszi wellness&beautyFotó: . / Northfoto

A sárvári Spirit Hotelben például csoportban, állandó orvosi felügyelet mellett végezhető léböjtkúrával és speciális gyógyászati szolgáltatásokkal várják a vendégeket, melyek a szálloda saját kútjából feltörő, világhírű sárvári gyógyvízre épülnek. A hotel év közben többször is kínál tíznapos léböjtkúra-csomagokat (igaz, a legközelebbit például majd csak szeptemberben). A hotel alakformáló kúrája azonban a nyári hónapokban is elérhető - ez nemcsak abban segít, hogy a legjobb formáját érhesse el az ember, de a Thalasso Terápiás kezelések következtében például feszesíti és szépíti a bőrt.

Ünnepelje a Wellness Világnapját!

Június 10-én tartják a Global Wellness Day-t, vagyis a Wellness Világnapját, melyet 2012-ben a WHO, a Világ Egészségügyi Szervezete hívott életre. Arról, hogy mit érdemes ezen a napon tenni, tízpontos listánkban itt írtunk. A világnapra idén is készültek hazai fürdőink és hoteljeink, így aztán ezen a napon például számos helyen lehet majd gyógyvizet kóstolni, kedvezményesen juthatunk be a Wellness az ókorban - Fürdőkultúra Aquincumban kiállítására, és külön programokra lehet számítani a nemzeti parkokban is.

A Magyar Fürdőszövetség tagfürdői is egyedi programokkal, éjszakai fürdőzéssel és kedvezményekkel várják vendégeiket, az akcióban résztvevő fürdők listáját itt találja.

A Danubius szállodalánc ezen a napon számos fitnesz- és wellness-programmal készül, a Hunguest Hotels szállodái pedig egész héten külön, speciálisan összeállított, testet frissítő, lelket nyugtató kezeléseket tartalmazó kedvezményes csomagokkal készülnek.

A június 10-i Wellness Világnap programjairól bővebben, egy helyen az esemény Facebook-oldalán olvashatnak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek