Baba a szaunában: ma már új szelek fújnak

Szabad-e szaunázni a gyerekekkel? És ha igen, akkor hogyan? Milyen extra wellness-szolgáltatások léteznek gyerekeknek? Miért jó, ha őket is bevonjuk a wellness-élményekbe? Ha érdeklik a válaszok, olvasson tovább!

 

A külföldi wellness szakértők és szállodák figyelmét nem kerülte el az a trend, hogy egyre több szülő igyekszik alternatív módszerekkel csökkenteni a gyerekeire nehezedő stresszhatásokat, vagy kezelni a gyerekbetegségeket. Többek között például holisztikus gyógyászat vagy sóbarlangok segítik őket ebben. Márpedig ha tudjuk, hogy egészséges a szauna és a masszázs, és élvezetesek a testkezelések, akkor miért ne juthatna ebből a gyereknek is? Mutatjuk, mire gondolunk.

A lutzmannsburgi Sonnentherme külön gyerekekre szabott szaunaprogramokkal is készül időnként Galéria: Wellness gyerekkelFotó: Sonnentherme Lutzmannsburg / Facebook

A gyereknek is megvan a napi stresszadagja

Mert ahogy a szülők, úgy a gyerekek is túlterheltek. Sok gyereknek már óvodáskorban elkezdődik a különórák áradata: balett, úszás, tenisz, angol - ez mind fontos, de tény, hogy a játékidő rovására mennek. A stresszhez hozzájárul az is, hogy a szülő szinte mindig csak rohan a gyerekkel egyik helyről a másikra – vagy több gyerekkel egyszerre és különböző helyekre, ami szintén nem sok jót ígér stresszügyileg.

Ráadásul a gyerekek utánzással tanulnak. Ha azt látják, hogy stresszesen élünk, és soha nem kapcsolódunk ki, ők is hasonló habitusú felnőtté válnak majd. Ha viszont azt, hogy anya és apa képesek néha töltőre tenni magukat, és egy-egy wellness-élménytől kisimulnak a ráncaik, akkor ebben is követni fogják az őseiket. Az egészséges szokások kialakításában tényleg fontos a gyerekkor.

Családi kikapcsolódás a Zalakarosi Fürdőben
A Zalakarosi Fürdő az év minden napján várja vendégeit, a legkisebbektől kezdve az idősebb korosztályig. A mesehősről elnevezett Vízipók Csodapók gyermekvilág számos vízi attrakcióval várja a gyermekeket, azonban akiknek ez nem lenne elég, szakképzett animátor csapat invitálja játékra a család apraja-nagyját.

Wellness gyerekeknek?

Igen. És most nem csak a kötelező élményfürdős gyerekmedencékre meg a csúszdákra gondolunk. Azt valószínűleg mindenki fejből fújja, hogy a szauna gyereknek nem egészséges, sőt, sok helyütt (Ausztriában garantáltan) nem is engedik be a gyerekeket (még a tinédzsereket sem) a forróságba. A szakemberek szerint nyolc-tíz éves kortól próbálhatják ki a kölykök az infraszaunát, de hagyományosan felfűtött finn szaunában legfeljebb három percet tölthetnek.

Ugyanakkor ma már létezik olyan, hogy családi (finn) szauna, ahol a levegőt csak 45-55 fokosra fűtik fel, így az egész család együtt élvezheti az áldásos felmelegedést, miután a hidegtől megkékült a szájuk a csúszdaparkban.

Sőt, hinnék vagy sem, de babaszauna is létezik. A lutzmannsburgi Sonnenthermében 60-70 fokra fűtik fel a családi szaunát, ahová a babák is bemehetnek, és időnként szaunaprogrammal lepik meg a gyerekeket. A német szaunaszövetség szerint négy hónapos babát már vihetünk babaszaunába, de javasolják, hogy ezt egy háziorvosi vizsgálat előzze meg. A babák számára hasznos ritmus egyébként valahogy így néz ki: huszonöt perc úszás, aktív pancsolás a melegvízű babamedencében, utána jöjjön hat-tíz perc a szaunában, utána egy séta a friss levegőn, majd merülés egy langyosabb vízű medencében.

A gyerekekre ugyanúgy pozitív hatással van a masszázs, mint ránk Galéria: Wellness gyerekkelFotó: Hotel Sonnwies / Hotel Sonnwies

Az infraszauna sugarai ugyanabban a tartományban működnek, mint az újszülött osztályok inkubátorai (2-25 mikrométeres hullámhosszon). Négy centiméter mélyre behatolnak a bőr alá, ahol a fény átalakul hőenergiává. Az infraszauna erősíti az immunrendszert, méregteleníti a szervezetet, a felső légúti megbetegedéseket segít megelőzni, így különösen ajánlott babáknak. A vizes élmények után például jó megoldás lehet a gyerekek felmelegítésére a hazánkban több helyen is elérhető tepidárium, melyben 30-40 fok körüli hőmérséklet uralkodik, és nincs benne pára.

Mire figyeljünk nagyon?
A dehidrációra, vagyis a kiszáradásra. Az izzadással a babák és gyerekek is vizet veszítenek, ezért mindenképpen itassuk őket – előtte és utána. Fontos, hogy a gyerekek mindig az alsó vagy a középső szintjén üljenek a szaunának. És mindig csak addig maradjunk, ameddig a gyerek láthatóan jól érzi magát, és nem kívánkozik ki.
Ügyeljünk arra is, hogy csemeténk ne tornázzon, ne ugrabugráljon a szaunában. Ha csak az unalom a baj, egy mese segíthet, de – mint egy dél-tiroli szálloda példáján láttuk – mozival is le lehet kötni őket. Igen, szaunázás közben. Vagy hogy egyértelműbben fogalmazzunk: létezik szauna mozival.

Az USA-ban még tovább vitték a gyerekszauna kérdéskörét. A dekadencia egyik közismert fellegvárában, Los Angelesben találunk olyan családi wellness-oázist, ahol tematikus szaunák vannak: arany terem, amely energetizál és immunerősítő hatással bír, vagy például a kőszoba, ahol gyógyítónak tartott kövek vannak beleépítve a falba. A termek mind egy központi hallból, a koreai mintára Jimjilbangnek nevezett, fűtött padlójú nagyteremből nyílnak, ahol együtt ejtőzhet a család, majd mindenki azon az ajtón nyit be, amelyiken akar. A Jimjilbang egyik része kifejezetten a gyerekeknek van elkülönítve, játékokkal tele. A szülői részlegen pedig egy nagy kivetítőn követhetjük nyomon, mi történik közben mondjuk a benti kalózhajón.

Jimjilbang, azaz családi tér fűtött padlózattal Los Angeles-ben Galéria: Wellness gyerekkelFotó: Redtri.com / Redtri.com

Magyarországon is akad néhány hely, ahol az egész családot várják a szaunába. Az alsópáhoki Kolpingban mézes maci felöntéssel igyekeznek a gyerekek kedvében járni, a noszvaji Oxigén hotelben pedig a babaszauna és az aromaszauna mellett fűtött padokkal is kedveskednek a kisebb vendégeknek.

Hogy mi jöhet még?

Csokiszuflés arcpakolás, csillámos körömlakk vagy aromaterápiás masszázs – Los Angeles-ben ilyen arc- és testkezelésekkel várják a gyerekeket. De az ilyen kezelésekért nem kell az Egyesült Államokba menni. Egy Salzburg környéki wellness szállodában külön csomagajánlatokkal készülnek a gyerekeknek: a lányok számára arckezeléssel, kéz- és lábköröm lakkozással, és talpmasszázzsal készülnek. A fiúkat masszázs, majd személyi edző segítségével egy kör várja a fittness részlegen. De nagy divatja van a páros kezeléseknek is.

Szépítkezés Alsópáhokon, a Kolping Hotelben Galéria: Wellness gyerekkelFotó: Kolping Hotel, Alsópáhok / Kolping Hotel, Alsópáhok

Egy karintiai wellness szálló pedig egyenesen azt ígéri, hogy még a családi kötelékeket is segít megerősíteni: anya-lánya és apa-fia közös wellness-programokkal. Amíg anya jojoba-lótusz testradírozást kap, addig a kis hercegnő csokis testkezelést. És amíg a fiúknál apa hátmasszázsban, addig a junior forró lávaköves masszázsban részesül.

Egyébként néhány helyen már itthon is elérhető hasonló szolgáltatás, még ha nem is ennyire kifinomult csomagokkal együtt. Alsópáhokon a Kolpingban a bio alapanyagokkal dolgozó kozmetika az anyukák mellett a gyerekekre (és az apukákra is!) gondol, a kislányoknak pedig az elmaradhatatlan körömfestéssel igyekeznek kedveskedni.

Velencén Ele-Fanni Szépségkuckójában minden kislány megtalálja a számítását Galéria: Wellness gyerekkelFotó: Velence Resort & Spa / Facebook

Még komolyabban veszik a témát a Velence Resort & Spa-ban, ahol a gyerekeket külön szépségszalon várja. A szálloda kabalájáról elnevezett Ele-Fanni szépségkuckója kettő és tizenkét éves kor közötti vendégeket vár, akik itt animátor felügyelete mellett szépülhetnek, miközben anya és apa lazít egy kicsit. A kis vendégek pedig a kezelés időtartamára akár rózsaszín tütüt is felvehetnek, ha szeretnének.

Úgy tűnik, a wellness szállodákban a jövőben nem kell azon filóznunk, hogyan tudnánk a gyereket lepasszolni a helyi animációnak, hiszen arra is van már lehetőség, hogy őket is bevonjuk a szaunázásba vagy a testkezelésekbe. Aki tehát teheti, máris induljon! Ha pedig túlságosan felhevülnének a kölykök a nap végére: irány a frigidárium, azaz jégszoba – elég lesz megemlíteni a Jégvarázst, és azt a pár percet, ami nekik kell, biztosan hajlandóak lesznek bent tölteni.

Őszi wellness pihenés
A Napfényfürdő Aquapolis Szeged élményfürdőjében a kalandra hívó óriáscsúszdák mellett fantasztikus őszi feltöltődést nyújt Csendes wellness részlegünk, amely közvetlen összeköttetésben van a négycsillagos Hunguest Hotel Forrás superior szállodával. Kínálatunk: frissítő masszázsok, változatos szauna szeánszok, wellness fürdők, egyedi private-spa csomagok, melyek akár párban is igénybe vehetőek!
További információ itt!
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek