Szebben, jobban, fittebben: fogadalmak 2017-re

Év eleji fogadalmak ide vagy oda, miért törődnénk bele abba, amin egyébként is szívesen változtatnánk? Egy a lényeg, hogy 2017-ben jobban érezzük magunkat a bőrünkben!

Gondolta volna, hogy egy egyszerű mozdulatsor elvégzésével mennyivel pozitívabban indíthatjuk a napunkat? Hogy a testünk bőrfelületéről el nem távolított méreganyagok hatással vannak a közérzetünkre? Hogy a gyakori gyaloglással javíthatunk a hangulatunkon? Pedig...

 

Napfelkelte után is ér: napüdvözlő jóga

 

Csak néhány reggeli gyakorlás, és már kicsit sem fog furcsán hangzani, hogy "felemelkedünk kobrába". A híres napüdvözlő jóga első pillantásra semmi különös, csak néhány igen egyszerű mozdulat egymásba fűzve – tényleg nem nagy ördöngösség végigcsinálni a pár perces mozdulatsort. A cél minden reggel 12-szer egymás után elvégezni, lehetőleg kelet felé fordulva. Napfelkeltekor az igazi, de bocsánatos bűn később végigcsinálni. A szerencsések szép időben a teraszukon vagy a kertjükben is megtehetik.

 

Test és lélek egyaránt hálás érte, kellemesen frissítő hatása azonnal érezhető, bejáratjuk vele az izmainkat, beindul a vérkeringés, igazán ideális napindítás.

Ha sikerül beépítenünk a mindennapi rutinunkba ezt a több jógairányzat által használt alap gyakorlatsort, és kedvet kapunk további ászanák megismeréséhez is, akkor ezt koncentráltan is megtehetjük egy jógatáborban. Egy hét alatt annyi gyakorolhatunk, mint év közben hónapok alatt!

Travelo-tipp: A Narada Védikus Akadémia idén 20. alkalommal rendezi meg jógatáborát a Tisza-parton. 2017-ben augusztus 6. és 12. között gyűlnek össze a jógát életmódszerűen gyakorlók (vagy gyakorolni vágyók). A pontos helyszínt és a tábor árát még nem tették közzé, de az ajánlás magáért beszél: "a résztvevők elmélyülését és pihenését árnyas ligetek, tavirózsákkal ékesített belső tavak és japánkertek szolgálják."

 

Újult erővel az új évben - töltődjön fel Zalakaroson!

A karácsonyi készülődés és az év végi rohanás miatt gyakran nem tudunk teljes erővel belevágni az új évi teendőkbe. Pihenje ki fáradalmait a Zalakarosi Fürdőben! A több mint fél évszázados múltra visszatekintő gyógyászati részlegünk folyamatos korszerűsítésének köszönhetően kipróbálhatja kiváló wellness és medical wellness kezeléseinket is. (X)

 

Kötelező, mint a fogmosás: reggelizzünk!

 

Apropó ideális napindítás. Hiába az évtizedek óta sulykolt dietetikusi irányadás, egy friss Ipsos-felmérés szerint a magyaroknak még mindig csak a fele reggelizik.

A nap legfontosabbnak mondott étkezését persze nem mindegy, miből állítjuk össze. Két cukormázas fánk kólával például nem nyert. Sok rost, fehérje, megfelelő mennyiségű és minőségű szénhidrát – könnyű utánaolvasni a dietetikusi ajánlásoknak. Egészen rá lehet kattanni erre műfajra, aki ugyanis egyszer is megélte, milyen könnyen és energikusan indul a nap például egy frissen készített gyümölcs smoothie-val vagy jó minőségű müzlivel (netán a kettővel együtt), az szívesen elkezd kísérletezni a home-made egészséges reggelikkel. Instagramon sok millió példát láthatunk az egészséges reggelikre a gyümölcsturmixoktól a granolákon át az omlettvariációkig.

 

Modern reggeli: gyümölcs, joghurt, magvak
Galéria: Szebben, jobban, fittebben: fogadalmak 2017-re
(Fotó: Northfoto)

 

Persze ha nincs kedvünk reggelente fél óráig pucolni, facsarni, turmixolni, már azzal is beljebb vagyunk, ha beugrunk útközben egy jobbféle pékségbe reggeliért – egyszóval nem az ebéd az első étkezésünk.

Travelo-tipp: A "terülj, terülj, asztalkám" jellegű sunday brunchok persze nem az egészségtudatosság jegyében fogantak, dehát bruncholni jó! A leghajtósabb időszakunkba is csempészhetünk egy kis luxust egy kiadós vasárnapi kései reggelivel. Mi a Budai Várnál, az Alagút tetején található Mannát ajánljuk, a kiváló elhelyezkedéshez ugyanis korrekt ár társul. Egy felkapott helyen elköltött hétvégi nagyreggeli ára 9000 forint körül szokott alakulni; az ugyancsak menő Mannában viszont már 6000 forintért kedvünkre ehetünk-ihatunk.

 

Nem csak az arcnak jár: bőrradírozás

 

A teljes testen végzett bőrradírozásra manapság is sokan csak felesleges pénz- és időpocsékolásként tekintenek, pedig tényleg fontos a bőrnek. Kérdezzünk csak meg egy jól felkészült szaunamestert arról, hogy mennyi toxikus anyag rakódik le a bőrünkon, amelyet egy sima zuhanyzás nem távolít el.

Egy alapos bőrradírozás után nemcsak a selymes bababőrhöz hasonló érzetnek örülhetünk, hanem szó szerint fellélegzik a bőrünk, érezni a különbséget. Egy szemcsés testradírral és egy dörzsölőszivaccsal (pl. luffaszivacs, minden drogériában kapható) mi is rendszeresen megadhatjuk magunknak ezt az élményt. Ha nincsen komolyabb bőrproblémánk, mi is könnyedén karban tudjuk tartani a bőrünk – valódi – tisztaságát. Persze egy kis kényeztetéssel is egybeköthetjük a dolgot...

Kozmetikushoz vagy day spába már egy 30-40 perces kezelésre is beugorhatunk
Galéria: Szebben, jobban, fittebben: fogadalmak 2017-re
(Fotó: Northfoto)

 

Travelo-tipp: A Spa Masszázst Budapest XI. kerületében, a Bartók Béla úton találjuk, itt egy 55 perces "intenzív testradírozást" 9500 forintért kínálnak. Az iszappakolásnak is van tisztító-méregtelenítő hatása, emellett ásványi anyagokkal táplálja és feszesíti a bőrt. Ugyanitt egy 55 perces iszappakolás 12 ezer forint, fürdősós kúrával egybekötve 85 perc és 15 ezer forint.

 

Mozgó meditáció és szelíd zsírégetés: gyaloglás

 

Ennél kedvezőbb árú wellness tippel aligha szolgálhatunk: gyalogolni egyelőre ingyenes. Érdemes újra és újra emlékeztetnünk magunkat arra, hogy egy megálló nem megálló (kettő sem), ennyit egész nyugodtan lesétálhatunk jövet-menet. Ahogyan liftezni sem kötelező. Gyalogutunk már csak azért is kikapcsolódást jelenthet, mert ekkor legalább nem nyomkodjuk a telefonunkat.

 

Nem mindegy, hogy a nagykörúton vagy jó levegőn sétálunk
Galéria: Szebben, jobban, fittebben: fogadalmak 2017-re
(Fotó: Northfoto)

 

Orvosi ajánlás szerint is fontos lenne minden nap legalább egy fél órát, lehetőleg napsütésben gyalogolnunk, hogy a mozgás mellett D-vitaminhoz jusson a szervezetünk.

Persze nem mindegy, hogy a nagykörúton vagy egy jó levegőjű helyen tesszük ezt, de az biztos, hogy irodai munkát végzők extrém esetben – és sportolás híján – akár hónapokat is eltölthetnek a lakás-autó-iroda háromszögben úgy, hogy nem sétáltak egy kiadósat. A séta és a gyaloglás között érdemes különbséget tennünk: a gyaloglás mindig feszítettebb tempót jelent, mint a ráérős sétálás. Az az ideális, ha érezzük az izomzatunkat, kihúzzuk magunkat, nagy levegőket veszünk, tudatosítjuk a testérzetünket.

Ennyi kilométer még autóval is sok
Galéria: Szebben, jobban, fittebben: fogadalmak 2017-re
(Fotó: Northfoto)

 

Travelo-tipp: A gyaloglásból is kihozhatjuk a maximumot, és most ezalatt a zarándoklatokra gondolunk. Az európai zarándokutak legnagyobb slágere kétségtelenül az El Camino. A lelki-szellemi vetületeiről most nem szólva néhány adat a megtételéhez: a többféle útvonal közül a legnépszerűbb a 780 km hosszú, a Pireneusokon is átkelő ún. francia út Santiago de Composteláig. De 100 km megtételével is megúszhatjuk, ami egyébként a minimumot jelenti. Meg kell jegyeznünk, hogy ez egy olyan gyaloglás, amibe be kell ruháznunk. A nagy út 350-400 ezer forintot is igényelhet, hiszen a szállás, az étel – még ha zarándokszállások és zarándokmenük is – természetesen pénzbe kerülnek, az oda-vissza út repülővel és vonattal úgyszintén.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek