10 fürdőhely, ahol örök élmény a csobbanás

Szabadtéri jakuzzi kilátással a Kékesre, gőzölgő medencék egy hagymakupolás, mesebeli fürdőben, hófödte hegycsúcsokra néző, kristálycsilláros wellness részleg, fekete homokos tengerpartok, lebegés a Holt-tengerben, égszínkék víz Szardínián és Izlandon, dubaji luxusstrand és a szingapúri álommedence - szerintünk ezek a világ legjobb fürdőhelyei.

Ötödik szülinapját ünnepli a Travelo magazin, ennek örömére cikksorozattal jelentkezünk, melyben megmutatjuk azokat a helyeket a világban, amiket valamilyen okból örökre az emlékezetünkbe véstünk. Kedvenc világörökségi helyszíneinket és túraútvonalainkat már megmutattuk. Mi esne jobban egy hosszú városnézés vagy izzasztó túra után, mint egy nagy csobbanás? Mutatjuk is a kedvenc – természetes és mesterséges – fürdőhelyeinket.

 

Kültéri jakuzzi és panorámaszauna a Mátrában, Magyarország

 

Egy hosszú túra legméltóbb megkoronázása, ha belecsobbanunk a forró kültéri jakuzziba, és onnan bámuljuk fáradtan a tájat, ahol az előbb még gyalogoltunk – ezt az élményt mi pár éve a Residence Ózon Hotelben éltük át. De nemcsak jakuzzi, hanem hideg vizes élménymedence is van, és szerintünk az ugyanitt található kültéri szauna az egyik legszebb az egész országban – a kilátást tekintve mindenképp.

Galéria: Kedvenc fürdőhelyeink Magyarországtól JapánigFotó: Hotel Residence Ózon / Travelo

 

Hundertwasser fürdő, Bad Blumau, Ausztria

 

Kíváncsi milyen érzés egy műalkotásban fürödni? Csak Ausztriáig, azon belül is Bad Blumauig kell az élményért utazni. Itt található ugyanis a különc osztrák építész, Friedrich Hundertwasser tervezte épületkomplexum, mely ötcsillagos hotelt és termálfürdőt rejt. És bár nem olcsó a belépő, az élmény, amit a pénzünkért kapunk, szuper egyedi. Bel- és kültéren is mindent a Hundertwassertől megszokott formavilág ural, úgyhogy aki szereti a munkáit, ezt a helyet is élvezni fogja. A termálvízzel töltött medencék és jakuzzik hőfoka pont kellemes, 36 fokos.

A fürdő egyébként sötétedés után a legszebb: a víz látványosan gőzölög, a tiritarka, hagymakupolás épületeket pompásan kivilágítják, a medencék partján tüzet gyújtanak, úgyhogy érdemes sokáig maradni (pláne, hogy az esti jegy jóval olcsóbb).

Bad Blumau
Galéria: Kedvenc fürdőhelyeink Magyarországtól Japánig
(Fotó: Rogner Bad Blumau)

 A belépőjeggyel a szaunarészleget is igénybe vehetjük, valamint egy folyosón a Vulkániának nevezett fürdőrészlegre is átmehetünk. Itt a hatalmas gyógymedencét úgy alakították ki partján fehér kövekkel, mintha egy forró tó lenne, partjára pedig egy vulkánt is építettek – ez napközben inkább bizarr látvány, de este kivilágítva ez is jól néz ki. A mesterséges fürdőtó vize az osztrák Termálrégió ásványi anyagokban leggazdagabb vize, húsz percig ajánlják a fürdőzést benne.

A gyógyfürdőzés mókafaktorát jelentősen növeli, hogy hosszú, sárga szivacskukacokat vehetünk magunkhoz a vízbe menet, amik segítenek fent maradni. Ha megéheznek a fürdőzésben, a szállodában több éttermet is találnak. A bejáratnál kapott térképen kis piktogramok jelölik, melyik ezek közül az, ahol fürdőköpenyben is megejthetjük a vacsorát.

A teljesség harmóniája
A megújult bükfürdői Caramell Premium Resort világszínvonalú szolgáltatásokkal, 142 szobával, 2000 m2-es wellness világgal, százféle szépészeti- és gyógykezeléssel, teljes körű holisztikus és ezoterikus szolgáltatásokkal várja vendégeit. A luxuslétesítmény 3 hektáros területén konferenciaközpontot, családbarát szolgáltatások sorát, bowling- és focipályát, halastavat és meditációs japán kertet is találunk. (X)

 

 A Kempinski High Tatras medencéje, Csorbató, Szlovákia

 

A Magas-Tátrában, behavazott hegyek ölelésében, a Csorba-tó partján álló szállodát dicsérhetnénk udvarias személyzete, a romantikus, pattogó tüzű kandallóval felszerelt lobbija, pazar reggelije és elegáns szobái miatt is. De ami egészen különlegessé teszi, az a wellness részlege, melynek üvegfalán át zavartalan kilátás nyílik a tóra és a környező hegyekre.

Az élményelemekkel felszerelt úszómedence medence mellett nagyméretű jakuzzit, kényelmes fotelekkel berendezett pihenőteret és egy külön szaunarészleget is találunk. 2015 őszén nekünk is volt szerencsénk úszni a kristálycsillárok alatt, és elmondhatjuk: a beállított katalógusképek kivételesen tökéletesen fedik a valóságot. (Főleg estefelé, amikor a gyerekeknek már tilos a bemenet, így aztán valóban zavartalanul relaxálhat az ember.)

Magas-Tátra
Galéria: Kedvenc fürdőhelyeink Magyarországtól Japánig
(Fotó: Hotelscombined)

 A szálloda helyén egyébként már 1893-ban egy kis romantikus stílusú villa állt, a korabeli arisztokrácia krémje – többek között a Habsburg család tagjai – látogatták. Az évek során többször bővítették és átépítették. A századfordulótól hotelként üzemelő épületben 1953-tól aztán szanatórium működött, majd állaga annyira leromlott, hogy be kellett zárni. Az épület felújítására egészen 2003-ig kellett várni, amikor négy éven át tartó munka során nyerte el mai lenyűgöző formáját.

Sárváron egész évben ezernyi vizes élmény vár
A csupa üveg és napfényes fürdőben csúszdák és kalandmedencék várnak mindenkit. Legyen a gyermekünk még baba vagy már izgalmakat kereső tini, itt mindenki talál élményt: baba-világ, hullámmedence, élménymedencék, 9 csúszda. Míg a családi részen a pancsolásé a főszerep, a gyógyvizes medencék és a szauna-világ a pihenésre vágyó felnőttek birodalma. (X)

 

 Szantorini vulkanikus partjai

 

Nincs teljes látogatás Szantorinire hajókirándulás nélkül. Rengeteg cég kínálja a programot különböző hajótípusokkal, de mindegyik kiköt egy kis vulkánsétára, és általában csobbanni is lehet. Na nem akárhol, hanem az aktív vulkáni tevékenység eredményezte meleg vizű forrásban. Egészen megdöbbentő, ahogyan néhány hideg vízben megtett tempó után egyszer csak meleg vízben lubickol az ember. Fekete színű fürdőruha (az alábbi képen láthatják, hogy ez miért fontos), és biztos úszástechnika nem árt ehhez a programhoz, ugyanis egy viszonylag magas hajóról kell beugrani a tengerbe.

Szantorini
Galéria: Kedvenc fürdőhelyeink Magyarországtól Japánig
(Fotó: mimi / Travelo)

 Persze nem csak úgy lehet strandolni az aprócska görög szigeten, hogy egy nagy hajóról fejest ugrunk a tengerbe. Különleges strandok sorakoznak itt, szintén a vulkán miatt Kamari és Perissa fövenye is fekete színű. Amikor 2015-ben itt nyaraltunk, persze ezeket is szerettük, de a sziget legkülönlegesebb strandja nem ezek voltak, hanem a Vlichadában található Eros beach. A partszakaszt egy földöntúli sziklaformákat felvonultató kanyonban, döngölt földúton lehet megközelíteni, és nagyon meglepő, hogy a kietlen kanyon végén nem a nagy semmit, hanem ezt a helyet találja az ember. Ha tehetik, az utolsó napjukra időzítsék az ide tett látogatást, hogy méltón búcsúzzanak a szigettől.

Vlichada, Szantorini
Galéria: Kedvenc fürdőhelyeink Magyarországtól Japánig
(Fotó: mimi / Travelo)

 

 Holt-tenger, Izrael

 

A Holt-tenger kb. 420-450 méterrel terül el a tengerszint alatt, és ezzel a földgolyó legmélyebben fekvő – de nem a legmélyebb - tava. Átlagos sótartalma 30 százalék körüli – összehasonlításként, a Földközi-tenger esetében az átlag 3,8 százalék. És hogy milyen érzés kétharmad vízben, egyharmad sóban fürdeni? Semmihez sem fogható. Egyszerre bizarr és felszabadító, hogy a kisujjunkat sem kell mozdítani a felszínen maradásért, és ami még bizarrabb, hogy a só azonnal jelzi még az olyan karcolásokat is, amikről addig fogalmunk sem volt.

Holt-tenger
Galéria: Kedvenc fürdőhelyeink Magyarországtól Japánig
(Fotó: Photostock-Israel / Getty Images Hungary)

 Amellett, hogy az egész világon egyedülálló élmény, azt is be kell vallanunk, hogy a Holt-tenger vize igazából csak egyetlen strandtevékenységre alkalmas. Ez a háton lebegés, illetve az eképp közlekedés, pont úgy, mintha mi magunk volnánk egy tolató vízibicikli. E művelet közben újságot olvasni egyértelmű non-plus-ultra; amellett, hogy kedvelt fotómotívum is.

 

Blue Lagoon, Izland

 

A szigetország lenyűgöző természeti kincseiről ódákat szokás zengeni – teljes joggal – és bár a Blue Lagoon nem egy szó szoros értelemben vett természeti kincs, mivel 1976-ban egy geotermikus hőerőmű melléktermékeként jött létre, ez a tény semmit sem vesz el értékéből. Izland drága, de ha valamiért érdemes kiadni kicsit többet, mint amit a büdzsénk bír, akkor ez az élmény az.

Fantasztikus türkizkék víz, melynek az iszapja fehér, és ha az ember magára keni, hihetetlen jót tesz vele bőrének - pikk-pakk elmulasztja például a pikkelysömört és az ekcémát. Mindez egy egészen elképesztő környezetben, lávamezők- és falak között a szabad ég alatt; háttérben a hőerőmű gőzt pöfékelő, misztikus kéményei. Felejthetetlen élmény.

Blue lagoon, Izland
Galéria: Kedvenc fürdőhelyeink Magyarországtól Japánig
(Fotó: bluelagoon.com)

 És ha már ott vagyunk, mindenképp érdemes vásárolni a lagúna teljesen természetes alapanyagú kozmetikai termékekből, melyek ára nem haladja meg a középkategóriás kozmetikai termékekét. És okvetlen kérjük el a tax free-papírt, mert a reptéren visszaadják az adót.

Marina Bay Sands, Szingapúr

 

Rögtön 2010-es nyitásakor Szingapúr ikonikus épülete lett a három toronyból álló, a tetején egy hajó alakú épülettel összekötött Marina Bay Sands. Egészen elképesztő dolgok vannak itt, például egy hatalmas bevásárlóközpont mesterséges lagúnákkal, gigakaszinó és jégpálya. A fő attrakció pedig egy több mint 2500 szobás hotel, pontosabban a hotel 110 méter hosszú medencéje, ami a felső, hajó formájú építményen kapott helyet. Méghozzá úgy, hogy a fürdőzők a panorámát is csodálhatják. Ha szereti a végtelen érzetét keltő "infinity pool" medencéket, a szingapúri biztosan az egyik kedvence lesz!

Marina Bay Sands
Galéria: Kedvenc fürdőhelyeink Magyarországtól Japánig
(Fotó: Hoch Zwei / Getty Images Hungary)

 

 Dubaj, One and Only Royal Mirage hotel plázsa

 

Dubaj egyik legelegánsabb, arab hangulatú One and Only Royal Mirage szállodája olyan tengerparttal rendelkezik, ami miatt a tehetős helyiek, a Dubajban vezető beosztásokban dolgozó külföldiek és a nyaralóvendégek kedvence is. A szálláshelyhez egy kilométernyi homokos strand tartozik, a medencéiből egyik irányban az Arab-tengert, másik irányban pedig a Marina felhőkarcolóit csodálhatjuk.

One&Only Royal Mirage Dubaj
Galéria: Kedvenc fürdőhelyeink Magyarországtól Japánig
Forrás: Travelo(Fotó: Barbara Kraft / One&Only Royal Mirage Dubai)

 A Royal Mirage egyik különlegessége, hogy rendszeresen biztosít kishajót a Palm mesterséges szigetén található testvérszállodájához, a One and Only Palm hotelhez és vissza, így egyszerre két luxushotelben is élvezhetjük a szolgáltatásokat. Nászutasoknak például tökéletes célpont.

 

Okinava, Japán

 

A Japánban található Okinava viharos múltjára ma már semmi nem emlékeztet, tökéletes turistaparadicsomot talál itt a turista. Hawaii-mintás ingben, tangapapucsban mászkálnak a turisták Naha főutcáján, ahol több a standfelszerelés és a szuvenír, mint Magyarország összes strandi bódéjában Siófoktól Hajdúszoboszlóig együttvéve. Naha kikötőjéből indulva viszont még könnyen eljuthatunk olyan szigetekre, ahol fehér homokos tengerpart és háborítatlan nyugalom vár az utazókra. Út közben pedig – ha szezonban érkezünk – könnyen felbukkanhat a hajónk közelében egy-egy bálna is.

Okinawa
Galéria: Kedvenc fürdőhelyeink Magyarországtól Japánig
(Fotó: Universalimagesgroup / Getty Images Hungary)

 Nahához legközelebb a Kerama-szigetcsoport található. Ide könnyedén, egy-két óra alatt ki lehet jutni menetrend szerinti hajókkal a nahai kikötőből. A leggyorsabban megközelíthető és a legnagyobb ilyen sziget Tokasiki-dzsima, amely az előbbi tulajdonságai miatt pont a legturistásabb célpont is. Két legfelkapottabb partszakaszán, a Tokasiku és az Aharen partokon már minden megtalálható, amire egy strandon szükség lehet: mosdók, zuhanyzók, büfék és snorkelling felszerelések bérbeadására szakosodott üzletek.

Azoknak, akik a kevésbé kiépített tengerpartokat szeretik, Zamami-dzsima az ideális célpont. Itt a leghíresebb strandot Furuzamaminak hívják, a zamami-dzsimai kikötőből jó húsz perces sétára található. A szigeten nincs tömegközlekedés, de vannak szálláshelyek és egy-két étterem. Ha még ez is túl sok az infrastruktúrából, akkor Aka-dzsimáig meg sem szabad állni. Itt már a kikötőn túl igazán nem sok minden van, a hófehér homokos tengerparton órákon át teljesen egyedül voltunk.

 

Szardínia, Olaszország

 

A kék ezer árnyalata is lehetett volna a Szardíniáról szóló cikkünk alcíme, annyira sok színben vibrál a tenger a sziget partjainál. Ilyen tiszta vizet pedig nem sok helyen lehet találni! A Földközi-tenger második legnagyobb szigete összesen 1849 kilométeres partszakasszal, és mesés strandokkal várja a tenger szerelmeseit, úgyhogy bőven van itt miből válogatni.

Nekünk két kedvencünk lett: a nyugati parton Is Arutas, ahol egészen apró fehér kavicsok borítják a strandot. Ettől a víz vakító kék lesz, és ezen a felületen feküdni is tökéletes: csak az előnyeit ötvözi a homokos és a kavicsos partoknak, a hátrányait pedig mindkettőnek elfelejthetjük itt. Ezt viszont elég sokan kedvelik ahhoz, hogy mindig tömeg legyen a strandon.

Szardínia
Galéria: Kedvenc fürdőhelyeink Magyarországtól Japánig
(Fotó: Dea / D. M. Rossi / Getty Images Hungary)

 A sziget keleti oldalán pedig Golfo di Orosei kis strandjaiba szerettünk bele. A legjobbak szárazföldről nem is megközelíthetőek, csak csoportos túrával, bérelhető motorcsónakon vagy kajakon, így a tömeg is jóval kisebb itt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek