7 fantasztikus régi fürdő, ahol most is lehet csobbanni

1300 éves japán fürdő, ahonnan a wellnessező hómajmokhoz kirándulhatunk, 500 éves törökfürdő Isztambulban, 250 éves fürdőház Amerikában, patinás, és szigorúan pucéran használatos német fürdőcsoda, és egy öreg, izlandi medence, amit pár éve úgy kellett kiásni a vulkáni hamu alól. A nagyvilág legszebb és legöregebb, ma is működő fürdőhelyei.

Ahogyan egyre hűvösebbre fordulnak a napok, úgy vágyunk egyre jobban a gőzölgő termálvízbe. Tavaly ugyanebben a helyzetben Európa legszebb fürdőit vettük sorra, idén a legöregebb, ma is kipróbálható fürdőket gyűjtöttük csokorba. A fürdőnagyhatalom országokban szerencsére nem csak egy-egy patinás fürdő működik, de most a teljesség igénye nélkül csak pár különlegeset emelünk ki közülük. Csobbanásra felkészülni!

Nisijama Onsen Keiunkan, Hajakava, Japán

Minden wellness hotelek ősanyját Japánban találjuk Jamanasi prefektúrában: megdöbbentő, de több mint 1300 éve üzemel. A Nisijama Onsen Keiunkan tartja a világ legöregebb szállodájának Guinness-rekordját, időszámításunk szerint 705-ben nyílt, és végig ugyanannak a családnak a kezében volt. Mivel a szálloda egy forróvizű forrásra épült, listánkon a helye.

(10 kép) Galéria: Régi fürdők, amik ma is működnekkeiunkan.co.jp

A 37 szobás hotel az Akaisi hegyvonulat lábánál fekszik, megnyitása óta a működéséhez szükséges meleg vizet a közeli Hakuho-forrásból nyerik. Legutoljára 1997-ben újították fel – írja a Wikipedia. Ha kiáztattuk magunkat, fedezzük fel a környéket! Az ikonikus Fudzsi-hegy kocsival két és fél órányira fekszik a szállástól, a Jigokudani Nemzeti Park imádni való fürdőző majmokkal pedig közel négy óra. A wellnessmajmok annyira cukik, hogy simán megéri ennyit autózni értük.

Király fürdő, Budapest, Magyarország

A budapesti Király fürdő tavaly ünnepelte 450. születésnapját. Építését Arszlán budai pasa kezdte meg 1565-ben és utóda, Szokoli Musztafa fejezte be. A fürdőnek sosem volt saját melegvízbázisa (ma sincs) – vizét egykor, és most is a Lukács fürdőtől vezették ide. Ez nem véletlen alakult így: a törökök azért építették messze a forrásoktól a fürdőt, hogy egy esetleges ostrom idejére is biztosítva legyen a fürdés lehetősége várfalon belül – írja a fürdő honlapja.

(10 kép) Galéria: Régi fürdők, amik ma is működnekkiralyfurdo.hu

És hogy miért éppen Király fürdő a hely neve? Buda visszafoglalását követően, 1796-ban a fürdő a König család birtokába került, ők építették át mai formájára, megőrizve az egykori törökfürdő elemeit. A fürdő magyarosított nevét a családról kapta. A II. világháborúban a fürdő megrongálódott, 1950-ben újították fel teljesen. Hangulatában ma is ezt a kort idézi, de sokan pont emiatt a retró életérzés miatt szeretik. A fürdő vize egyébként ízületi betegségekre, gyulladásokra, porckorongsérvre, gerincbetegségekre, mészhiányos csontokra, sérülés utáni állapotok kezelésére jó.

Aga Hamami, Isztambul, Törökország

És ha már a törököknél tartunk: nem maradhat le a listánkról Isztambul legrégebben (1454-ben, vagyis 561 éve) épült törökfürdője. Persze fontos hozzátenni, hogy ez az eddigi példákkal ellentétben nem az a forró vízben csobbanós kategória, hanem itt a gőzfürdős, habbal dögönyözős, masszírozós típusú hamam-élmény várja a betérőket.

(10 kép) Galéria: Régi fürdők, amik ma is működnekAğa Hamamı / Facebook

Bár ezt a fenti képet elnézve nehéz elképzelni, a hamam épületének környéke egykor egy vadászterületen állt, vadászat után pihent meg itt a szultán. A legnagyobb átalakítást 1844-ben végezte rajta az akkori uralkodó. A nagyközönség számára először 1923-ban nyílt meg. Az utolsó nagy felújítás 1986-ban volt, azóta leginkább a turisták járnak ide. Az igénybe vehető szolgáltatásokat és áraikat itt lehet átböngészni.

Jefferson Pools, Warm Springs, USA

Az USA legöregebb fürdője a fentiekhez képest megmosolyogtatóan fiatal: 1761-ben épült, vagyis 255 éves. A Jefferson Pools (leánykori nevén Warm Spring Pools) tulajdonképpen két, fából épült nyolcszögletű fürdőház: egy férfiaknak, egy nőknek. A pasiké a régebbi, a nőké csak 1836-ban épült.

(10 kép) Galéria: Régi fürdők, amik ma is működnekomnihotels.com

A férfirészleg leghíresebb látogatója Thomas Jefferson, az USA harmadik elnöke volt, ő 1819-ben három hetet töltött itt, napi háromszor merült alá a vízben. Tiszteletére nevezték el Jefferson Pools-nak a fürdőt. Ma a fürdőházak egy hotel részeként üzemelnek, a medencéket egy 37 fokos ásványvíz-forrás látja el vízzel.

Wojciech, Ladek Zdroj, Lengyelország

Már 1680-ban szállodát emeltek a lengyelországi Ladek Zdrojban található forrás fölé, ezzel nem csak Lengyelország, de egész Európa egyik legöregebb gyógyfürdőhelye ez. A ma is használható, pompás, neobarokk fürdő, mely fölött egy 39 méteres kupola magasodik, későbbi: 1880-ban készült el. Ladek Zdroj fürdőjébe előszeretettel jártak koronás fők és hírességek ázni: II. Frigyes porosz király, I. Sándor orosz cár, vagy éppen Goethe.

(10 kép) Galéria: Régi fürdők, amik ma is működnekladek.uzdrowisko-ladek.pl

Friedrichsbad, Baden-Baden, Németország

Baden-Baden 140 éves fürdője, a Friedrichsbad honlapján kis szerényen csak a fürdőzés művészetének templomaként definiálja magát. Egyébként tény, hogy a fürdőt gyönyörű freskók, kupolák és domborművek díszítik, a fürdőzésnek pedig valóban olyan összetett koreográfiáját alakították ki, amilyennel kevés helyen találkozni.

A legtöbb helyen annyiból áll egy fürdőlátogatás, hogy lezuhanyzunk, majd csobbanunk a medencébe, végül megtörölközünk. Na de nem itt. A Friedrichsbad fürdőrituáléjának 17 állomása van, különböző hőmérsékletű termálvizes fürdőkkel, pihenőkkel, szaunákkal tarkítva. A buli így minimum három órán át tart.

Mark Twain egy barátjának ezt írta Baden-Badenből: "az itteni fürdőben az ember tíz perc alatt megfeledkezik az időről, húsz perc alatt pedig az egész világról". Szégyenlőseknek viszont van egy rossz hírünk: a totális relaxáció jegyében a teljes fürdőrituálé meztelenül történik, ahogyan az a fenti videóban is látható. (És sajnos nem csak édes kettesben vagyunk a medencében, nem éppen úgy, ahogyan az a videóban látjuk.)

Seljavallalaug, Izland

Annak fényében, hogy Japánban már 1300 éve is volt meleg vizű fürdőre épült szálloda, elég mókás, hogy Izland legöregebb úszómedencéje még nincs száz éves, csupán 1923-ban készült el. (Meglepő lehet, de a világhírű Blue Lagoon fürdő például csak 1976-ban nyitotta meg kapuit.) A 25 méter hosszú, 10 méter széles úszómedence jó ideig a sziget legnagyobbja volt, a Skógafoss és a Seljalandsfoss vízesések közt félúton található. A parkolótól kb. 15 percet kell gyalogolni a tájban, mire elérjük a medencét.

2010-ben, az európai légiközlekedést megbénító Eyjafjallajökull vulkán kitörésekor a medence teljesen megtelt hamuval. Egy évvel később egy csapat önkéntes tisztította ki, és rakta rendbe a medencét. A medencét, és mellette a régi öltöző épületét ingyenesen lehet használni, de jó tudni, hogy zuhanyzó nincs, a medencét pedig évente csupán egyszer – nyáron – tisztítják. És még egy hasznos infó: a víz hidegebb lehet, mint amire a gejzírek hazájában számít az ember.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek