Környezetbarát luxusvillák nyíltak a Cserehátban

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található Irota EcoLodge luxusvilláiban még az ágyneműt is esővízzel mossák.

Az Irota EcoLodge három 170 m2-es, hat férőhelyes luxusvillából áll, melyekhez egy közös, 100 m2-es úszómedence tartozik. Minden háznak saját stílusa van: az alsó ház jellegében rusztikus, vidékies, a középső ház retró stílusú - az 1960-as évek világát idézi -, míg a felső ház letisztult, modern dizájnról árulkodik,számolt be a turizmusonline.hu. 

Az áramot napelemek szolgáltatják, az úszómedence saját víztározójában növények tisztítják a vizet, a hulladékot szelektíven gyűjtik.
Galéria: Irota EcoLodge
Fotó: Irota EcoLodge

Az üdülőépületek klímasemlegesek: a házak fából épültek, szigetelésük cellulóz, a vastag és nyirkosságot elvezető szigetelés tripla üvegezéssel télen-nyáron tartja a kellemes belső hőmérsékletet, így légkondicionálóra sincs szükség. Az illemhelyiségek öblítéséhez és a mosógépben a házak tetején összegyűjtött esővizet használják, és még az ágyneműt is esővízzel mossák a központi mosókonyhában.

Az áramot napelemek szolgáltatják, az úszómedence saját víztározójában növények tisztítják a vizet, a hulladékot szelektíven gyűjtik, télen pedig fatüzelésű kályhák adják majd a meleget.

Irota egy kis falu a Cserehát dombvidékén, Aggtelek és Tokaj között. A projektet holland magánberuházók valósították meg: Lennard de Klerk és Jeroen van Drunen korábban már felújította a falu egyik romos kúriáját, amely ma lakóépületként szolgál, illetve ott működik az Irota EcoLodge recepciója.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek