Tipp a pünkösdi hosszú hétvégére: Európa legpatinásabb fürdővárosai

Macskaköves utcák és Jane Austen, szőlőhegyek és pompás parkok, Becherovka és grandhotelek, hajózás és kastélyok, rózsakert és kaszinó - a közelgő hosszú hétvégén utazzon el valamelyik századfordulós hangulatú európai fürdőhelyre!

Ha hosszú hétvége közeledik, a legtöbb magyarnak gyógyfürdők és wellness részlegek derengenek fel lelki szemei előtt. A belföldi fürdési lehetőségeket olyan gyakran ajánljuk, hogy ezúttal valami különlegesebbre gondoltunk: bemutatjuk Európa legpatinásabb fürdővárosait, ahová nem csak a gyógyvíz, de a többi látnivaló, és az utánozhatatlan, századfordulós hangulat miatt is érdemes ellátogatni.

Bath, Anglia

Bár nem tűnik túl logikusnak egy angliai fürdővárost ajánlani, ha csak egy hosszú hétvégénk van pihenni, a világörökségi listán szereplő Bath-ba sokkal egyszerűbb eljutni Budapestről, mint amilyennek elsőre gondolná az ember. Közvetlen fapados járat – melyet a Ryanair üzemeltet – köti össze ugyanis a magyar fővárost Bristollal. Innen pedig már csak egy negyedórás vonatútnyira van Bath.

Bath, Anglia
Galéria: Patinás fürdővárosok
Fotó: Matt Cardy / Europress / Getty

A hangulatos kisváros ötezer György-korabeli épületével, macskaköves utcáival és apró boltjaival tökéletes helyszíne lehet egy nyugalmas hosszú hétvégének. Kétezer éve töretlenül menő ide fürdőzni járni, és ahol a római kori épület közelében már modern luxushotel tetőteraszán, medencében ülve élvezhetjük a kilátást a városra.

A fürdőzésen túl nyomába eredhetünk Jane Austennek, a város egyik leghíresebb lakójának, a Büszkeség és balítélet és más híres könyvek szerzőjének a róla elnevezett központban. Bath-ból egy óra alatt jut el vonattal Salisbury-be, ahol Stonehenge titokzatos köveit nézhetjük meg.

Baden-Baden, Németország

Szintén fapados repülővel juthatunk el Németország híres fürdővárosába, Baden-Badenbe – ezt a járatot a Wizz Air kínálatában keressék. Európa egyik leghíresebb fürdővárosában jelenleg két fürdő működik.

 

Baden-Baden színháza
Galéria: Patinás fürdővárosok
Fotó: Baden-Baden Kur Tourismus Gmbh / Wikipedia

A hely persze nemcsak a fürdésről szól, hanem a gyönyörű luxushotelekről, a bevásárlóutcákról, a hangulatos kávézókról, és a pompás parkokban tett sétákról. A három kilométer hosszú Lichtentaler Alleén található a 2004-ben megnyílt Frieder Burda Múzeum. A modern művészeti múzeum állandó kiállításán több mint ezer alkotás látható, többek között Pablo Picasso, és Jackson Pollock munkái láthatók. Itt található Európa második legnagyobb operaháza, és a világ egyik legszebb kaszinóépülete is.

A városból hangulatos kirándulást lehet tenni a közelben fekvő Reblandra, ahol a szőlőhegyek fenséges kulisszái között kis vendéglők és éttermek csábítanak.

 

Rebland Galéria: Patinás fürdővárosokFotó: Baden-Baden Kur Tourismus Gmbh / Wikipedia

Karlovy Vary, Csehország

Budapestről kocsival hat és fél óra alatt juthatunk el Európa másik híres gyógyfürdőjébe, a csehországi Karlovy Vary-ba. Háromszáz gyógyvízforrása mellett filmfesztiváljáról és az itt gyártott röviditalról, a Becherovkáról híres.

 

Karlovy Vary
Galéria: Patinás fürdővárosok
Fotó: Matej Divizna / Europress / Getty

Már a 19. században is felkapott turistacélpont volt, híres vendégei a teljesség igénye nélkül: Arany János, Liszt Ferenc, Móra Ferenc, Goethe, Gogol, Schiller, Tolsztoj, Chopin, Brahms, Beethoven, Mozart, Kafka, Brahms, vagy éppen Karl Marx.

A patinás város a filmrendezőket is megihlette, a 2006-os James Bond filmben, a Casino Royale-ban tűnik fel. A film címét adó kaszinót a Grandhotel Pupp alakítja, mely egyébként a filmfesztivál helyszíne szokott lenni.

 

Karlovy Vary nagy részét erdők és parkok teszik ki
Galéria: Patinás fürdővárosok
Fotó: Matej Divizna / Europress / Getty

A fürdőzés mellett a település területének közel negyven százalékát kitevő erdők, parkok és promenádok felderítésére érdemes időt szánni. És persze a csodás építészeti kincseket se feledjük, ilyen például a fontosabb forrásokat összekötő elegáns, oszlopos fedett sétányt, a 19. században épült kolonád.

Évian-les-Bains, Franciaország

A patinás francia fürdővárost, – mely a Genfi-tó partján fekszik, és olyan vendégei voltak az évek során, mint Marcel Proust, V. György angol király –, repülővel a legkönnyebb megközelíteni. Budapestről az Easyjet járatával Genfig utazhatunk, majd és innen Lausanne-ig célszerű vonatozni. Végül a svájci városból stílusosan, hajóval érkezhetünk meg a fürdővárosba.

 

Évian a Genfi-tó felől
Galéria: Patinás fürdővárosok
Fotó: Tim Graham / Europress / Getty

Luxusvillák és hotelek, fürdő, hatalmas kaszinó található itt, ha pedig mindezt meguntuk, rengeteg kirándulási lehetőségünk van a tó körül. Visszahajózhatunk Lausanne-ba, de ugyancsak a víz felől érkezve a legszebb Montreux és a közelében található Chillon-i kastély is.

 

Chillon-i kastély, Svájc
Galéria: Patinás fürdővárosok
Fotó: Andia / Europress / Getty

És ha már a környéken járnak, a közeli mormota farmot, Gruyéres világhírű sajtgyárát és a világ egyik legszebb borvidékét, Lavaux-t is látogassák meg!

Baden bei Wien, Ausztria

És végül egy egészen közeli célpont. Kocsival kicsit több, mint két és fél óra alatt Baden bei Wienben lehetünk. De mehetünk vonattal is, ez sem lesz sokkal több három óránál átszállással együtt sem. A fürdővárosok alapfelszereltségének számító kaszinó, színház és gyógyfürdő természetesen innen sem hiányozhat.

 

Josef Lanner és Johann Strauss emlékműve a Kurparkban, Baden bei Wien
Galéria: Patinás fürdővárosok
Fotó: Ajr / Wikipedia

Fürdőzés után jól esik a sétálóutcákon korzózni, vagy a város két parkjának egyikében ejtőzni. Az 52 hektáros Kurparkban nyaranta koncerteket tartanak, a kertet szobrok, kutak ékesítik. Érdekesség, hogy van itt pár féltrópusi növény, és egy nosztalgikus hangulatú kávézó is. A Doblhoffpark csupán nyolc hektáros, viszont több mint harmincezer tő rózsának ad otthont, júniusban és októberben a legszebb.

Ha pedig elég volt a fürdővárosi hangulatból, Bécs csak fél órányira fekszik innen vonattal.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek