» MedSpa

Hello tavasz: madárcsicsergős sétától a jógahétvégéig

| | Nem érkezett még hozzászólás
Madárcsicsergős arborétumi séta, szaunázással és wellnesszel egybekötött böjtkúra, jógahétvége - jobbnál jobb aktív programok, hogy jól induljon a tavasz.

A tavaszi megújulás részeként nem csupán a lakást érdemes kitakarítanunk, hanem testben és lélekben is jó, ha felkészülünk az új évszakra. Mondjon búcsút a téli habzsolásnak és begubózásnak, frissüljön fel, és felejtse el a tavaszi fáradtságot! 

A testnek: böjt

Korábban már írtunk arról, mire érdemes odafigyelni, ha otthon vágunk bele a böjtölésbe, majd személyes szállodai tapasztalatainkról is beszámoltunk, és egy rutinos böjtölőt is megkérdeztünk a témáról. Nézzük, idén tavasszal a hazai szállodák és panziók milyen programcsomagokat állítottak össze azok számára, akik az új évszakot böjtöléssel köszöntenék.

A léböjtről röviden

A legtöbb szállodában a Buchinger-Lützner-féle klasszikus léböjtkúrát ajánlják. Ennek során egy meghatározott időtartamra lemondunk a szilárd táplálékról, és kizárólag folyékony állagú táplálékot fogyasztunk. Ezt a típusú kúrát orvosi felügyelet nélkül nem javasolt néhány napnál tovább csinálni, de szállodai böjtölés esetén – kedvünktől, akaraterőnktől és időkapacitásunktól függően – akár hosszabb ideig is tarthatjuk, főleg akkor, ha a kúra tartalmazza a böjt előtti rávezetést és a visszaépítést is.

Wellness-rajongóknak van egy jó hírünk: a szaunázást kifejezetten javallott kombinálni a léböjtkúrával. Szóval bátran összekötheti a kellemeset a hasznossal. Főleg, hogy sok szállodában eleve úgy állítják össze a böjtcsomagot, hogy abban legyen szaunázás, wellness és különböző gyógyító és kényeztető kezelések is.

A hévízi NaturMed Hotel Carbonában például talp-, aroma- és nyirokmasszázs, méregtelenítő kezelés, testpakolás és fényterápiás kezelés van a csomagban. Igaz az árát is megkérik a kényeztetésnek: a kilenc éjszakás csomag 206 ezer forinttól indul. Ugyancsak wellness pihenést, szaunázást, hat kezelést, valamint nordic walking túrát tartalmaz a sárvári Danubius Health Spa Resort böjtcsomagja. Hét éjszaka itt március végéig egyágyas szobában 162 ezer forintba kerül, március végétől pedig 169 ezer forintba.

Valamivel rövidebb és olcsóbb a szarvasi Liget Wellness hotel kúrája: itt 129 ezer forintba kerül egy öt éjszakás böjt, az árban egy masszázs, zöldség-gyümölcs turmixok és levesek fogyasztása, orvosi felmérés, wellness részleg és kerékpárhasználat van benne.

Ha a fentieket olvasva pont az tartja vissza  böjttől, képtelen lenne napokig egy helyben ülni, mindenképp olyan helyet válasszon, ahol kiélheti a mozgásigényét is! Az olykor végtelenül hosszúnak tűnő böjtöléssel töltött órák sokkal gyorsabban telnek, ha nem mártírsorsunk foglalja le minden gondolatunkat. A sport ráadásul segíti az anyagcserét, ami a böjt során azért is kedvező, mert a tisztítókúra eredményét így legalább nem a mosdóban ülve kell kivárnunk.

Azonban fontos fejben tartani, hogy a testünk számára a böjt már önmagában megterhelő: a megváltozott étrend, a fokozott anyagcsere és a méregtelenítés következtében lelassul a szervezet, és ezekben a napokban fáradtabbnak érezzük magunkat, fázunk és kevesebb az energiánk is. Ezért nem szabad megfeledkezni a szükséges mennyiségű pihenésről sem. Ne készüljünk tehát versenyszerű sportolásra, ez alatt az időszak alatt szép eredménynek könyvelhetjük el, ha be tudjuk iktatni a mindennapi testmozgást!

A Visegrádi Vitalizáló Vendégház egész évben várja a böjtölni vágyókat, ahol egyedülálló módon hatféle böjttípus közül választhatjuk ki a hozzánk leginkább passzolót. A választott kúrától függ a program felépítése is, de minden esetben lehetőségünk van személyre szabott edzéstervet kérni, vagy részt venni a pilisi hegyekbe szervezett túrákon. A kúrák ára 95 ezer és 180 ezer forint között mozog.

A léleknek: tavaszi virágok és gyógynövények

Hiszünk benne, hogy egy kis otthoni kertészkedésnek, vagy sétának az ébredő természetben komoly terápiás hatása tud lenni. Főleg a mindennapos stresszbe belefáradt városi ember számára.

És ne gondolja, hogy ehhez még túl korán van február végén: az Alcsúti arborétumban már jó ideje virít a hóvirágmező, de hamarosan számíthatunk az ibolyára, a pázsitviola, bórlevél, kökörcsin, kislevelű meténg kivirulására. A tavasz a madarak költésének ideje is, ekkor élénkül meg a madárvilág élete és felharsan a hímek versenyző dala.

Február 23-án elkezdődött a sáfrányok virágzása Vácrátóton a botanikus kertben. "A hóvirágon, tőzikén, téltemetőn túl az összes tavaszi sáfrányunk elkezdett nyílni. Amint kisüt a nap és 10 fok fölé megy a levegő hőmérséklete, szélesre nyitják virágaikat. Az üvegházak és az állandó kiállítások is nyitva vannak" – áll a kert honlapján.

Aki nemcsak sétálni szeretne a virágok között, de hasznos tudásra is szert tenne gyógynövény-ügyben, annak a budapesti Füvészkert tanfolyamát ajánljuk. A kezdő gyógynövényismereti tanfolyam öt alkalomból és egy terepgyakorlatból áll, 25 ezer forintba kerül. Jelentkezni március 20-ig lehet, az első alkalom március 25-én lesz. Kedvenc fővárosi virágos programunk, a Sakura ünnepe pedig majd április 9-10-én lesz ugyanitt.

Testnek és léleknek: jóga

A jóga az egyik legjobb módja annak, hogy a testünk és a lelkünk harmóniába kerüljön. Annak is érdemes kipróbálni, aki nem vevő a dolog spirituális oldalára – tapasztalatból mondjuk, hogy a kellemesen megnyújtó testhelyzetek, a légzőgyakorlatok, a gyakorlás végén a pihentető meditáció akkor is működik, ha nem vagyunk azok a tipikus jógik.

Akinek nincs ideje elutazni, Budapesten is beiratkozhat egy kezdő kétnapos tanfolyamra, ahol az alapok elsajátítása mellett stresszkezelési tippeket és az életmódváltáshoz szükséges kezdő löketet is megkaphatja. A tanfolyam ára 18 ezer forint. Ugyanitt kifejezetten tavaszi méregtelenítő hétvégére is be lehet nevezni a közelgő hosszú hétvégén, ez 26 ezer forintba kerül.

Aki már gyakorlott jógázó, és belefér az idejébe, el is utazhat, hogy a megszokott környezetéből kiszakadva fejleszthesse tovább magát. A Pilisben például minden hónapban tartanak jógahétvégéket. A közös gyakorlás mellett a programban kirándulás és főzés is szerepel. A következő ilyen négynapos elvonulás a márciusi hosszú hétvégén lesz, 12. és 15. között, ára éjszakánként 6500 forint. 

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Minden perc ajándék! Töltse a szebbnél szebb őszi napokat családjával!

cobranco élménybeszámolót írt
Lagunák között (Görögország)
10 órája
cobranco új galériát hozott létre
Lagunák között (Görögország)
10 órája
rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 16. nap margójára
5 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.