Közeleg a tavasz: öt tipp a szép bőrért

Forró fürdő vörösborral, radírozás holt tengeri sóval, levendulás hidratálás, rengeteg víz, szauna és napfény. Ha a fentieket beveti, egészségesen, gyönyörű bőrrel vághat neki az új évszaknak.

 

Ugyan a naptár szerint akár még lehetne tél is, az időjárás – és neki köszönhetően a hangulatunk is – határozottan tavaszi. A hűvös, csapadékos hónapok után érdemes tudatosan felkészülni a napsütéses időre – és nem csak a ruhatárunkat illetően. Válasszák akár az otthoni fürdőszobájukat, a jól bevált kozmetikusukat és a közeli uszodát, vagy egy kényeztető wellness hétvégét, az alábbi tippeknek hasznát fogják venni.

Minek menjek wellness szállodába, ha otthon is tudok pihenni?
Mert otthon mindig közbejön valami. Ha viszont elvonulunk egy wellness hotelbe, a hétköznapokból kiszakadva sokkal könnyebben ráhangolódunk a pihenésre, a feltöltődésre és az új szokások bevezetésére.

Vegyünk egy forró fürdőt!

A tavaszi újjászületés első lépéseként merüljünk el egy termálvizes medencében, jakuzziban vagy kádfürdőben, és áztassuk jól ki magunkat!

Aki otthon marad, annak azt javasoljuk, varázsolja a Holt-tengert a fürdőszobájába. A Holt-tenger jótékony hatásairól itt írtunk, szerencsére az is gyógyulhat általa, aki nem teheti meg, hogy elutazzon a Föld legmélyebben fekvő, legsósabb vizű területéhez. Szerezzünk be Holt-tengeri sót: itt például 450 forintba kerül egy fél kilós, azaz egy fürdőzésnyi adag, ami ugyan sokkal drágább mint a mezei konyhasó, de sokkal többet is tud . Oldjuk fel forró vízben, majd tíz-húsz perc múlva zuhanyozzunk le. Akárcsak az "igazi" Holt-tengernél, itt is nagyon oda kell figyelni, hogy sós kézzel ne nyúljunk az arcunkhoz! További otthoni kádfürdőkhöz itt találnak tippeket.

Galéria: Tavaszi wellness&beautyFotó: Northfoto

Borrajongóként odavagyunk a vinoterápiáért , így a boros kádfürdőkért is. Aki a wellness hétvégére szavaz, és villányi vörösborban lubickolna, az a kedvenc vidéki wellness és borhotelünkben , a Crocus Gerében élheti át ezt a remek élményt. Tokaji borfürdőre pedig az Andrássy Rezidencián van lehetőség.

Életre szóló élmény? Akkor Hévíz!
Tavirózsa, energizáló víz és wellness minden mennyiségben! Frissüljön fel és regenerálódjon a Hévízi Gyógytó parkjában! A világhírű tó azért is népszerű, mert vízhőmérséklete a hűvösebb téli napokon sem csökken 24 Celsius-fok alá. A Tófürdő szállodája naponta biztosít belépést a fürdőzéshez, a Hotel Spa Hévízben már pár napos pihenés alkalmával is megújul a test és lélek.

Frissítsük fel bőrünket!

Ha kiáztattuk magunkat, következhet a legfontosabb dolog, amivel felkészíthetjük a bőrünket az új évszakra: szabaduljunk meg az elhalt hámsejtektől! Házilag cukorral, vagy holt tengeri sóval érdemes átdörzsölni a bőrünk felületét – de legyünk kíméletesek, csak a legfelső, elhalt rétegtől kell megszabadulnunk, nem az összestől!

Ha inkább szakemberre bíznánk a dolgot, a Crocus Gerében például 13900 forintért lehet benevezni egy vinoterápiás regeneráló arckezelésre, mely radírozást, mélytisztítást és masszázst is tartalmaz. Ha az egész testét szeretné felfrissíteni, szőlőmag őrleménnyel dörzsöltetheti végig magát 6990 forintért. "A szőlőmag és a belőle nyert olaj hatására bársonyos tapintású lesz a bőr és miután megszabadult az elhalt hámsejtektől több oxigénhez is jut. Így csodálatosan felfrissül az egész test, a nyirokkeringés felgyorsul, csökken a szövetekben található felesleges vízmennyiség, és a méreganyagok eltávoznak a szervezetből" – olvasható a hotel honlapján.

Galéria: Tavaszi wellness&beautyFotó: . Photobank / Northfoto

Ha a villányi borok helyett a tokajiakra szavaz, a tarcali Andrássy Rezidenciát ajánljuk, ahol a "teljes szőlős megújulás" csomag olaszrizling krémhabfürdős bőrtisztítást és radírozást, illetve aszús test- és arcpakolást is tartalmaz. A kezelés 90 percig tart, az arcunkat és a testünket egyaránt megtisztítják, mindezt 12500 forintért.

A nagy megtisztulásban a lábunkról se feledkezzünk meg! A papucsos, szandálos idő ápolt lábakkal az igazi. Ha otthon szeretnénk kényeztetni lábainkat, keverjünk össze hat bögre meleg vizet két bögre tejjel, és áztassuk benne a lábainkat tíz percig, majd jöhet a radírozás habkő segítségével. Akárcsak a bőrradírnál, itt is nagyon fontos, hogy ne teljes erőből essünk neki a dolognak, különben felsérthetjük a sarkunkat. Végezetül kenjük be a lábunkat olíva vagy kókusz olajjal, vagy egy gazdag hidratáló krémmel, és húzzunk rá pamutzoknit. Aludjunk így, másnap reggelre pihe-puha lábakkal ébredünk majd – tanácsolja a Medicaldaily.com.

Persze ennek a kezelésnek is van hotel-verziója: a már emlegetett Crocus Gerében „egész falut összejártam" névre hallgató félórás lábápolás 5000 forintba kerül. Tartalma egy frissítő, pihentető vörösborral elkészített lábfürdő, melyet cukros ledörzsölés és egy talpmasszázs követ.

Hidratáljunk!

Kívülről...

Ha leradíroztuk az elhalt hámsejteket, jöhet a hidratálás. Minél melegebbre fordul az idő, érdemes annál könnyebb krémeket használni a testünkre és az arcunkra is. Ha drogériában vagy gyógyszertárban vásárolunk kész termékeket, igyekezzünk olajmentes krémeket választani. Ha kozmetikustól vásárolunk arcápolót, kérjük meg, hogy a télen megszokottnál keverje lazábbra krémünket. Így megakadályozhatjuk, hogy a nehéz krémek eltömítsék pórusainkat, vagy nagyon zsíros hatást keltsenek bőrünkön az amúgy is izzadós időben.

Galéria: Tavaszi wellness&beautyFotó: Monkey Business Images / Northfoto

Naná, hogy hidratáló kezelésből is rengetegfélét választhatunk a hazai wellness hotelekben. A Lifestyle Hotel Mátrában a nedvességre szomjazó, érzékeny bőrűek számára a "hegyi pára levendulás hidratáló szertartást" ajánljuk 14500 forintért. Harminc fölöttieknek pedig a frissítő, öregedésgátló édes meggyes vitalizáló kezelés lehet jó ugyanennyiért.

...és belülről

Igen, az egészséggel és szépséggel foglalkozó cikkek állandó mantrája következik: igyunk vizet! Minél hidratáltabbak vagyunk, annál szebb lesz a bőrünk, és annál jobban fogjuk magunkat érezni! Egyszerűen tartsanak mindig maguk mellett egy palack vizet, és néha húzzák meg - egy idő után annyira megszokja az ember a folyamatos kortyolgatást, hogy teljesen automatikus lesz a dolog.

Galéria: Tavaszi wellness&beautyFotó: Northfoto

Emellett érdemes az étkezésünkre is odafigyelni, engedjük el a téli nehéz ételeket, helyettük válasszunk friss zöldségeket és gyümölcsöket. Kezdetnek válasszunk a szállodai svédasztalról sok zöldséget, reggelinél müzlit, joghurtot, és hazatérve próbáljuk a mindennapokban is folytatni a megkezdett jó munkát.

Szaunázzunk!

Szaunázni mindig jó, így a tavaszi megújuláshoz is ajánljuk szeretettel. A szauna ugyanis segít a méregtelenítésben, a melegben kitágult pórusokon keresztül könnyen és gyorsan távoznak a káros anyagok a szervezetünkből. Ha a tavaszias időjárás miatt már nem vágynak a perzselően forró finn szaunába, próbálják ki az enyhébb gőzfürdőt, vagy az infraszaunát.

"A gőzfürdőt 35-40 Celsius-fok hőmérsékletű, magas vízgőztartalmú gőzkamrákban végzik. Hatására a bőr pórusai kitágulnak, tisztulnak, fokozódik a faggyúmirigyek elválasztása, élénkebbé válik a vérkeringés, az izmok ellazulnak, a légutak nyálkahártyájának hurutja is oldódik. A gőzfürdőben rövid idő alatt erős izzadás lép fel, és a magas páratartalom miatt az izzadság nem tud elpárologni, ezért hőtorlódás következik be. Ez nagy megterhelés a szív és a vérkeringés számára, ezért a teljesen egészségesek is csak 10-15 percig tartózkodhatnak a szaunában. A gőzfürdőben felhevült testet langyos, majd hűs fürdőben fokozatosan kell lehűteni, majd legalább 30 perc pihenésnek kell követnie" – olvasható a Wikipedia vonatkozó szócikkében.

Galéria: Tavaszi wellness&beautyFotó: . Photobank / Northfoto

"Az infraszauna egyik legfontosabb jellemzője, hogy lényegesen alacsonyabb hőmérsékleten működik, mint a forró levegős, finn szauna, ezenkívül nem a levegőt melegíti fel, hanem belülről a testünket. Ennek köszönhetően az infraszauna kevésbé terheli meg a szervezetünket, mint a finn szauna, az izzadás során pedig sokkal több méreganyag távozik a verejtékkel együtt" - írja az Infraszauna.info.

Használjuk ki, hogy végre süt a nap!

Végezetül a legfontosabb: örüljünk, hogy itt a szép idő, menjünk túrázni , vagy csak egyszerűen üljünk ki egy napsütötte teraszra, és élvezzük a nap sugarait! A megfelelő napvédő használatáról semmiképp se feledkezzünk meg. Sajnos a tavaly vásárolt naptej már nem lesz jó, ugyanis ezek a krémek álltukban veszítenek hatékonyságukból – írja a Healthcentral.com.

Újabb cikkünk ebben a témában:

Hello tavasz: madárcsicsergős sétától a jógahétvégéig

Madárcsicsergős arborétumi séta, szaunázással és wellnesszel egybekötött böjtkúra, jógahétvége - jobbnál jobb aktív programok, hogy jól induljon a tavasz.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek