Habparti a forró kövön: kipróbáltuk a hamamot

Az iszlám kultúrákban a testi-lelki megtisztulás és társadalmi élet színhelye volt, ma a modern spák egyik kuriózuma. Kipróbáltuk a hamam évezredes rituáléját, és még napokig csodálatosan éreztük magunkat, nemcsak testileg.

Az iszlám kultúrában a test ápolása és tisztán tartása a vallási kötelezettségek részét képezi, ezért a hamam látogatása rituális megtisztulást is jelent.
A törökfürdőket eleinte a római, illetve bizánci fürdők mintájára alakították ki. A klasszikus törökfürdő három részből állt: öltözőterem (camekan), átmeneti helyiség (soğukluk) és forró fürdőterem (harara, sıcaklık). Utóbbi közepén egy márványlapot helyeztek el, ezen masszírozták a vendégeket. A fal mentén kis mosdómedencék sorakoztak, a fürdők falait és a padlót termálvízzel vagy felhevített vízzel fűtötték. A padlót bizonyos időközönként fellocsolták, hogy biztosítsák a magas páratartalmat. 

A hamam a társadalmi élet fontos színhelye is egyben
Galéria: Hamam - wellness és modern rituálé
Fotó: Yoray Liberman / Europress / Getty

A kíváncsi anyósok vadászterülete volt

A fürdőket a nők és a férfiak egyszerre nem látogathatták. A nagyobb városokban voltak külön férfi és női hamamok, vagy ugyanaz a fürdő különböző napokon csak nőket, vagy csak férfiakat fogadott.

A hamam a társadalmi élet egyik fontos helyszíne volt. A nőknek a hamam volt a találkozóhely, plusz a wellness, a kozmetika és a fodrászat egyben. Hámlasztottak, masszíroztattak, szőrtelenítettek, hajat festettek, hennát is készíttethetek magunknak. Ide jártak az anyák, hogy alaposan szemügyre vegyék leendő menyeiket, és itt végezte el a rituális tisztálkodást az esküvő előtti napon a menyasszony és a vőlegény is.

A hamam nemcsak a megtisztulásról szólt: a személyzetéhez tartoztak azok a fiatal fúk, akik a masszázst, a szőrtelenítést és a szappanozást végezték. A forró kövezet miatt megemelt papucsban dolgoztak, és a régi időkben szexuális szolgáltatásokat is nyújtottak a férfiaknak.

A törökfürdők virágkora aztán a fürdőszobák elterjedésével elmúlt, és a fürdők sok helyen turisztikai látványosságok lettek. A spa kultúra azonban újra felfedezte a hamam hagyományain alapuló kezeléseket.

Érdekességek
Az egyik leghíresebb - a ma is fürdőként működő - hamam az 1584-ben épült isztambuli Çemberlitaş Hamamı.

A keleti fürdőkultúra a 19. század második felében Angliában is divatba jött, Londonban először 1860-ban nyílt meg az első hamam.

Mást jelent a törökfürdő a japán kultúrában (Toruko-buro), ahol az intézmény a fürdő és a bordélyház kombinációja volt. Később a soapland kifejezés honosodott meg az ilyen intézmények jelölésére.

Habparti a félhomályban

A hamam fogalma alatt szinte mindegyik spa mást ért, ami közös, az a testradírozás, az olívaszappanos lemosás, a masszázs és a pihenés. Mi egyszer az esztergomi Aquasziget csaknem kétórás szeánszán vettünk részt, az itteni tapasztalatokat osztjuk meg. Más wellness hotelek és spák esetén ugyanis elképzelhető, hogy az alapvető eljárások mellett vannak különbségek.

Mindenkinek azt tanácsoljuk, hogy szánjon legalább fél napot a programra. A törökfürdő nem arról szól, hogy két találkozó vagy között beugrunk egy kicsit, és relaxálunk egy keveset. Mentálisan is fel kell készülni rá, és az a tapasztalatunk, hogy "le is kell jönni" róla, mert az ember teljesen más hullámhosszra tud kerülni tőle. Szóval minél hosszabb egy hamam-kezelés, annál jobb. Tényleg olyan, mint egy rituálé.

Félhomály, pára és csend fogad amikor belépünk, és nagyon jó, hogy hagynak időt arra, hogy megérkezzünk, ellazuljunk egy kicsit. A hamam nem a szégyenlősek műfaja, legalábbis a hölgyeket tekintve. Egy kockás terítőre emlékeztető kendőszerű dolgot kapunk, amit magunk köré tekerünk deréktól lefelé. Sokat nem takar, van, aki bikini alsót vagy fürdőnadrágot visel, de szerencsére nem tartózkodik idegen ugyanabban a helyiségben a kezelés alatt.

Kapunk egy pohár almateát, és a fali kőmedencéknél locsolgatni kezdjük magunkat a kellemesen meleg vízzel. Már bele is csúsztunk az első fázisba, ami arra való, hogy felpuhuljon a bőrünk, és egy kicsit ráhangolódjunk a folytatásra. Ez vagy összejön, vagy nem. Van, aki már ettől alfában van, mások elkezdenek unatkozni, és alig várják, hogy történjen már valami.

A locsolgatás után kiterülünk a hamam közepén található nyolcszögletű, fűtött kőlapra, és élvezzük, ahogy a masszőrök folytatják a meleg víz öntögetését. Aki eddig nem került zen közeli állapotba, ettől biztosan lelazul. Bár még órákig el tudnánk viselni a meleg vizes relaxációt, kb. 10 perc után finoman jelzik, hogy egy másik helyiségben folytatódik a szeánsz.

Párban is ki lehet próbálni
Galéria: Hamam - wellness és modern rituálé
Fotó: Shiraz Hotel

Kőlapokra fekszünk, és most kezdődik az igazi kezelés. Testradírozás, masszázs, időnként nyakon öntenek meleg vízzel - a sminket felejtsük el hamam előtt. A felhabosított olívaszappant textilzsákokba töltik, és azokkal oszlatják el testünkön a habot. A masszázst a hátunkon fekve kezdik, átmasszírozzák a hasunkat is, közben pedig beindul a habparti.

Mindez nemcsak azért jó, mert baromi jól érezzük magunkat, és legalább egy órája nem gondolunk a megírandó cikkek listájára és a határidőkre. Hanem leginkább azért, mert a hamam-kezelés során megszabadulunk az elhalt hámsejtektől, megindul az anyagcserénk, és az izzadás során méreganyagok távoznak a szervezetünkből.

A végén alaposan lemosnak, majd kapunk egy köntöst, és átmegyünk, sőt, inkább átfolyunk a pihenőhelyiségbe, ahol a földre helyezett matracok mellett keleti hangulat, hűtött almatea és gyümölcsök várnak. Fél óránk van arra, hogy visszatérjünk a valóságba.

Régi és új hamamok Magyarországon

Az Esztergomi Aquasziget sajnos felújítás miatt az idén már nem lesz nyitva, de szerencsére máshol is ki lehet próbálni ezt a testet-lelket megújító kezelést.

A sárvári Spirit Hotel modern épülete egy gyönyörű, ázsiai törökfürdőket idéző hamamot rejt a közel 10 000 négyzetméter alapterületű Oázis wellness- és fürdőrészleg részeként. A Hamam mester speciális hamam kesztyűvel végzi a bőrradírozást, majd a tradicionális olívaolajos, szappanhabos lemosással folytatja a rituálét. Már maga a helyiség is lenyűgöző: romantikus félhomály, gyertyák és teázás a medencében. Pároknak egyenesen kötelező! A sárvári luxus gyógylazulásról pedig itt tudhat meg több részletet.

Törökfürdők Magyarországon
A Rudas Gyógyfürdő, a Rác Gyógyfürdő, a Király Gyógyfürdő és a Veli bej fürdője egyaránt törökfürdők. A budai törökfürdőket az 1500-as évek közepétől kezdték el építeni, Székesfehérváron és Pécsen három fürdő üzemelt, de működött hamam többek között Gyulán, Esztergomban, Szegeden és Hatvanban is.

Az egerszalóki Shiraz Hotel az iráni tradíciókat és az óarab fürdőkultúrát eleveníti fel Hammam-szentélyében. A szálloda törökfürdőjében nemcsak szimpla, hanem egy 2x2 méteres dupla fűtött kezelőkő is található, így a párok közösen is kipróbálhatják, hogy milyen érzés tetőtől talpig olívás szappanhabban relaxálni. A romantika netovábbjaként pedig rózsaillatú vízzel feltöltött, baldachinos pezsgőkádban relaxálva kortyolhatják a pezsgőt vagy a mentateát.

A Rudas Gyógyfürdő is hamamként működött
Galéria: Hamam - wellness és modern rituálé
Fotó: Dea / C. Sappa / Europress / Getty

A főváros közelében az Aquaworld Resort spájában is ki lehet próbálni a rituálét - vagyis ki sem kell mozdulni a városból, ha beérjük egy nem teljes mértékben autentikus, de ízelítőnek mégiscsak tökéletes kezeléssel.

A Lukács Gyógyfürdő "tradicionális hamam masszázs alapokra épülő" kezeléseket kínál1001 éjszaka varázsa és Seherezádé álma néven. Ez autentikus környezetben, fűtött márványkőpadon, 30 perces olívás szappanhabos ledörzsölést és lágy szappanhabos masszázst jelent, amelyet 20, illetve 30 perces, teljes testfelületet érintő rózsaolajos masszázs követ. Azért ez is elég jól hangzik, ugye?

A hamam rituálék nem tartoznak ugyan az olcsó testkezelések közé, de ez tényleg nem az a kategória, amit minden héten igénybe vesz az ember. Ajándékba kérni és adni is lehet, amivel valószínűleg nem lövünk mellé; hatása pedig hetekig érezhető - mi például nyugodtabbak, kisimultabbak és derűsebbek lettünk tőle.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek