Profi kúra fillérekből: igyon gyógyvizet!

Az egyik legnagyobb értékünk az a hatalmas gyógyvízkészlet, ami a híres magyar fürdőket táplálja. Ez a víz azonban nemcsak pihenésre alkalmas, de a legkülönbözőbb fizikai panaszokra is hatékony megoldást nyújt, a fürdés mellett ivókúraként is. Alábbi összeállításunkból megtudhatja, hogy merre induljon és milyen eredményre számítson, ha ön is szívesen felhajtana egy kupica gyógyvizet!

Szálljon szembe az őszi melankóliával, és segítsen szervezetének abban, hogy elég erős maradhasson a hűvösebb hónapokban is! Rengeteg olyan panasz létezik, amelyre tökéletes megoldást kínálnak a gyógyvizek, egy jó fürdés ivókúrával párosítva pedig egyszerűen verhetetlen program egy esős őszi délutánon.

Mutatunk néhány budapesti és vidéki ivókutat, ahol néhány forintért, vagy akár ingyen is kortyolhat a gyógyvízből. Mielőtt azonban komolyabb kúrába kezdene, mindenképp konzultáljon a kezelőorvosával. De addig is egy-két decit bátran megkóstolhat az alábbi vizekből, ha betartja az előírásokat.

Lukács Fürdő

A budapesti Lukács Fürdő ivócsarnoka már 1937 óta várja a gyógyvízivásra is nyitott látogatókat. Mivel a csarnok a fürdő területén kívül található, ezért akkor is megkóstolhatjuk az itteni gyógyvizet, ha a programot nem akarjuk összekötni egy több órás fürdőzéssel. Így is kényelmes padokon ülve kortyolhatjuk a vizünket, senki sem siettet, a parkra néző hatalmas ablakok pedig épp olyan hangulatot árasztanak, mintha csak egy kávézóba ültünk volna be.

Galéria: Profi kúra fillérekből: igyon gyógyvizet!Fotó: CsBZs / Indafotó

A Lukács gyógyvize kiválóan alkalmas a csontritkulás megelőzésére és kezelésére. De a fogyasztása idült gyomorhurut, gyomorfekély, gyomorsav-túltengés, a vesemedence és a húgyutak idült megbetegedéseinek, a légzőszervek idült hurutjainak, illetve az epehólyag és epeutak egyes megbetegedéseire is ajánlott.

A víz összetétele: Nátriumot is tartalmazó, kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos, szulfátos és kloridos gyógyvíz, melynek fluoridion tartalma is jelentős.

Ára: Három deci 30 forintba, egy liter 70 forintba, három liter pedig 400 forintba kerül. Az ivópohár ára 600 forint kóstolóval együtt.

Ajánlott fogyasztása: A víz helyben fogyasztásra és elvitelre is kapható. Egyszeri ajánlott adag 300-500 milliliter.

Ne igya, ha ilyen panaszokkal küzd: Székrekedés, ödéma, szív- és/vagy veseműködés gyengesége.

Rudas Fürdő

A Rudas Fürdő ivócsarnokában három különböző gyógyvíz is kapható. A Hungária-forrás vize gyomorhurut, gyomorsavtúltengés, vesemedence bántalmak és ideges gyomorpanaszok ellen javallott, míg az Attila-forrásé már idült gyomorhurut, gyomorfekély, és bélhurut, a légzőszervek idült hurutjai, vérkeringési zavarok és a csontrendszer mészhiányának kezelésére is alkalmas.

Galéria: Profi kúra fillérekből: igyon gyógyvizet!Fotó: vakegér / Indafotó

A Juventus gyógyvize ezzel szemben a vesemedence és a húgyutak idült gyulladásaira, köszvényes anyagcserezavarra, vesekőre, érelmeszesedésre, a nők változókori panaszainak enyhítésére, a szervezet korai öregedésének megelőzésére és a csökkent savelválasztással járó, idült gyomorhurutra alkalmazható.

A víz összetétele: A Hungária gyógyvíz nátriumot is tartalmazó, kálcium-magnézium-hidrogénkarbonátos, szulfátos gyógyvíz, melynek fluoridion tartalma is jelentős. Az Attila kálcium-magnézium-hidrogénkarbonátos, szulfátos, kloridos, radioaktív gyógyvíz, melynek összetételében alkália és fluorid is található. A Juventus pedig nátriumot is tartalmazó, kálcium-magnézium-hidrogénkarbonátos, szulfátos, radioaktív gyógyvíz, amely jelentős mennyiségű fluoridot is tartalmaz.

Ára: Három deci 30 forintba, egy liter 70 forintba, három liter pedig 400 forintba kerül. Az ivópohár ára 600 forint kóstolóval.

Ajánlott fogyasztása: Mindhárom típusú gyógyvíz helyben fogyasztásra és elvitelre is kapható. Egyszeri ajánlott adag 300-500 milliliter. Az ivókúra megkezdése előtt tanácsos konzultálni a kezelőorvossal.

Ne igya, ha ilyen panaszokkal küzd: Székrekedés, ödéma, szív- és/vagy veseműködés gyengesége.

Széchenyi Fürdő

Az impozáns Széchenyi Fürdő ivókútja is hasonlóan különleges hangulatot áraszt, mint a Lukácsé. A harmincas éveket idéző üvegcsarnokból pompás kilátás nyílik a Ligetre, így a fürdés előtt vagy után mindenképp érdemes betérni egy kicsit ide is, ha a fürdő büféje helyett egy egyel hangulatosabb helyet választanának az üldögélésre. A Széchenyi vizét elsősorban idült gyomorhurut, gyomorfekély, bélhurut, gyomorsavtúltengés, a vesemedence és a húgyutak idült gyulladásai, vesekőbetegség, a légzőszervi hurut, köszvényes anyagcserezavar, valamint az epehólyag és epeutak egyes megbetegedései esetén szokták fogyasztani.

Galéria: Profi kúra fillérekből: igyon gyógyvizet!Fotó: mammróza / Indafotó

A víz összetétele: Nátriumot is tartalmazó, kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos és szulfátos gyógyvíz.

Ára: Csakúgy, mint a Lukácsban és a Rudasban, három deci víz itt is 30 forintba, egy liter 70 forintba, három liter pedig 400 forintba kerül. Az ivópohár ára itt is 600 forint kóstolóval együtt.

Ajánlott fogyasztása: A víz helyben fogyasztásra és elvitelre is kapható. Egyszeri ajánlott adag 300-500 milliliter.

Ne igya, ha ilyen panaszokkal küzd: Székrekedés, ödéma, szív- és/vagy veseműködés gyengesége.

Bükfürdő

Az utóbbi időben szépen felújított Bükfürdő Gyógy- és Élménycentrum területén két ivókutat is találunk. A fürdőben napsütésben és borúsabb időben is akár egy egész napot is el lehet tölteni, hiszen a 14 hektáros, gyönyörű parkban a csúszdakomplexumtól a legkülönbözőbb gyógy- és élménymedencéken át a különleges szaunavilágig mindent megtalálni, amire csak vágyhat egy család.

Galéria: Profi kúra fillérekből: igyon gyógyvizet!Fotó: Bükfürdő

Ahogy a legtöbb vidéki fürdőben tapasztaltuk, az ivókutakat itt is ingyen lehet használni, de a komoly ásványianyag-tartalom miatt az ajánlott mennyiséget azért itt se lépjék túl. A gyógyvíz ivókúra formájában krónikus gyomorhurut, fekélybetegség és emésztési zavarok, illetve osteoporosis kezelésére és megelőzésére ajánlott.

A víz összetétele: Nátriumot is tartalmazó, kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos és szulfátos gyógyvíz.

Ajánlott fogyasztása: Étkezés előtt egy deci gyógyvizet szobahőmérsékleten, lassú kortyokban igyunk meg. A gyógyvíz kúraszerű fogyasztásával kapcsolatban célszerű kikérni az orvosunk tanácsát.

Ne igya, ha ilyen panaszokkal küzd: Súlyos szív- és érrendszeri betegség, trombózis, rosszindulatú daganat, tbc, heveny gyulladásos betegség. A víz fogyasztása terhesség idején sem javallott.

Hévíz

A híres Hévízi-tó vize bizony szintén nem csak fürdésre alkalmas, gyógyhatása ivókúraként is közismert. A víz azonban nem palackozható, így ha szeretné megkóstolni, mindenképp el kell utaznia Hévízre, ami azért nem olyan nagy áldozat, hiszen itt is bőven van mivel eltölteni egy őszi hétvégét. A városban már két hely is rendelkezésre áll az ivókúrára, ráadásul teljesen ingyen.

Galéria: Profi kúra fillérekből: igyon gyógyvizet!Fotó: Wikipeda

A Téli Fürdő aulájában vagy a nemrégiben átadott nyilvános kútnál, a Rózsakertben is felhajthat egy pohárral. Magas kéntartalma miatt a hévízi gyógyíz kiválóan segít az emésztési zavarok csökkentésében és megszüntetésében, valamint fokozza a gyomorsav-elválasztást is.

A víz összetétele: Szénsavas, kénes, kálcium, magnézium, hidrogén karbonátos és enyhe radon emanációt tartalmazó gyógyvíz.

Ajánlott fogyasztása: A közvetlenül a termálkútból érkező vizet melegen, lassan kortyolgatva kell elfogyasztani. A javasolt napi mennyiség két-három deci, amit az optimális felszívódás érdekében érdemes sétálgatás közben meginni.

Ne igya, ha ilyen panaszokkal küzd: Fokozott pajzsmirigyműködés, máj- és epeút-gyulladás.

Szeged

Ha Szeged járnak, akár fürdőzéssel egybekötve, akár csak egy gyors programként itt is beiktathatják a gyógyvízivást, hűvösebb napokon kifejezetten feldobja a városnézést és tuti, hogy jobban fogják magukat érezni utána, mintha benyomtak volna egy hatalmas sütit a Kárász utcán. Sétáljanak el a dél-alföldi régió első hévízforrásaként ismert Anna-kúthoz, a Tisza Lajos körút és a Kossuth Lajos sugárút sarkára, ahol bárki megkóstolhatja a gyógyító erejű vizet, de a szegediek példáját követve akár egy palackkal is hazavihet belőle.

Galéria: Profi kúra fillérekből: igyon gyógyvizet!Fotó: Indafotó / k-atys

Mielőtt azonban még több üveggel betárazna belőle, mindenképp kérdezze meg erről az orvosát is! A kútról egyébként hideg és meleg víz is folyik, utóbbi az emésztőrendszer betegségeit gyógyítja, de bél-, vese- és hólyagbetegségek, valamint a Basedow-kór megelőzésére is ajánlott.

A víz összetétele: Az 52 fokos lúgos-jódos gyógyvíz ásványi sókban gazdag, szénsavval dúsított.

Szombathely

Szombathelyen a Fedett Uszoda és Termálfürdő bejáratánál található kútból ingyen lehet inni és vinni a gyógyvizet, de ha már ott jár, javasoljuk, hogy próbálja ki a fürdőt is, ahol kifejezetten baráti árakkal várják. A kútból egyébként főleg azoknak javasolják a kóstolást és azt, hogy akár néhány üveggel is hazavigyenek belőle, akik savtúltengéssel járó gyomor- és bélrendellenességgel, esetleg epehólyag, vagy epe-úti rendellenességgel küzdenek.

Galéria: Profi kúra fillérekből: igyon gyógyvizet!Fotó: Szombathelyi Uszoda És Termálfürdő

A víz összetétele: Nátriumban, kálciumban és magnézium hidrogén-karbonátban gazdag, összes oldott ásványi anyag tartalma meghaladja a 2000 mg/litert.

Ajánlott fogyasztása: Naponta két-három alkalommal másfél-két deci.

Balf

Ki ne ismerné a híres balfi vizet? Mit gondol, nem lenne stílusosabb a műanyag bolti kiszerelés helyett inkább leruccanni Balfra, és egy smaragdzöld Zsolnay-kútból kortyolni a gyógyvizet? Ha Sopron közelében jár, onnan már csak egy rövid kilenc kilométeres kitérőt kell tennie Balf felé, ahol egy kellemes parkban üldögélve ihatja a balfi vizet, amely segíti a gyomorműködést, a csontépítést, a sejtek regenerálódását, sőt, még az idegrendszeri stabilitás megőrzését is.

Galéria: Profi kúra fillérekből: igyon gyógyvizet!Fotó: iker / Indafotó

A víz összetétele: A víz gazdag lítiumban, kalciumban és magnéziumban, valamint alkáli-hidrogénkarbonátos.

Ön melyik hazai gyógyvízre esküszik? Írja meg nekünk kommentben!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek