Öt dolog, amit ne hagyjon ki egy hévízi nyaralásból

 

Tudta, hogy évről évre egyre több turista látogat Magyarországra csak azért, hogy kipróbálja a világhírű Hévízi-tavat? Most mi is leteszteltük, hogy mit tud a tó, és hogy milyen egyéb programokkal tölthetjük itt a nyaralást.

A Hévízi-tóFotó: espiritu / Indafotó



1. A tökéletes fürdőtó

A Hévízi-tavat hideg és meleg vizes források egyaránt táplálják, így a víz egész nyáron tökéletesen alkalmas a fürdésre, és még az esősebb napokon sem megy 30 fok alá a hőmérséklete. A hévízi gyógyvízben fél órát ajánlott egyhuzamban eltölteni, és már ezalatt az idő alatt is érezhető, ahogy ellazulnak a tagjaink. Ráadásul más gyógyvizekkel ellentétben, indifferens hőmérséklete miatt a tó vize nem is fárasztja el a szervezetet, az egyenletes, állandó vízáramlás pedig felér egy masszázzsal.

Vidámság a tavonFotó: Facebook / Hévízre



Amíg a nagyszülők a Festetics Fürdőház iszapkúráit és mozgásterápiáit élvezik, addig a gyerekek a tó mellett kialakított medencében úszkálhatnak. A gyógytóban ugyanis 12 éves kor alatti gyerekeknek nem ajánlott a fürdés. A nagyobbak viszont már minden négyzetméterét élvezni fogják a tónak. Péntek délben a tavirózsák között lebegve nem is értettük, hogy miért nem csináljuk ezt gyakrabban, amikor kenterbe veri az átlagos hétköznapi programjainkat (értsd: sokkal jobb, mint dolgozni).

2. Alternatív városnézés kánikulában

Kinek lenne kedve órákig kullogni nyár közepén a tűző napon azért, hogy néhány szép épületet lásson? A legtöbben éppen emiatt mondanak le a városnézésről a nyaralás alatt, pedig néhány praktikus ötlettel feldobva még a legnagyobb hőségben is élvezetes programot lehet csinálni belőle.

Travelo-tipp:
Próbálják ki a HeBit, a város ingyenes közbringarendszerét!


Hévízen mi a segway-túra mellett döntöttünk és mindenkinek csak ajánlani tudjuk, mert ez volt a hosszú hétvégénk fénypontja! A fura járművet a testsúlyunk megfelelő irányba döntésével kellett irányítanunk, amibe egyébként hamarabb belejöttünk, mint hittük volna. Ettől függetlenül jókat röhögtünk a legapróbb bénázásokon is, amitől sokkal gyorsabban telt az idő, mint egy sima városnézésen.

Vicces járgányFotó: Juozas Šalna / flickr



Észre sem vettük, és már túl is voltunk a túra felén: megkerültük a gyógytavat, felfedeztük a felújított városközpontot, sőt, még a Véderdőbe is elkirándultunk. Ugyanez az útvonal egyébként nordic walking túrán is végigjárható, ha valaki tart a segwaytől, de szívesen kirándulna egyet az árnyas fák alatt. Azoknak pedig, akik inkább a henyélést választanák, Hévíz városnéző kisvasútját, a Dottót ajánljuk.

3. Főzősuli – mert nyáron is lehet újat tanulni

A családi nyaralás tervezgetésekor valószínűleg senkinek sem az jut eszébe először, hogy ,,fú, de jó lenne egy nyári iskolát találni". Pedig nem kell azonnal a legrosszabbra gondolni. A hévízi Hunguest Hotel Heliosban például már évek óta változatlan sikerrel tartanak főzőtanfolyamokat, ahová az ország különböző pontjairól járnak vissza családok, hogy újabbnál újabb konyhai trükköket lessenek el.

Fotó: . / Northfoto



A családi főzőiskola különlegessége, hogy gluténérzékenyeknek összeállított menüsorokat tanítanak a résztvevőknek, ami egyedülálló az egész országban. Mondanunk sem kell, mekkora könnyebbséget jelent ez azoknak, akik már unásig ették magukat abból a néhány ételből, amiről biztosan tudják, hogy nincs tiltólistán. De a tanfolyamot azoknak is érdemes kipróbálniuk, akik nincsenek rászorulva a gluténmentes étrendre, az a menü például, amit mi próbáltunk, nagyon finom volt.

4. Balaton a szomszédban

Mi lehetne meggyőzőbb érv egy belföldi nyaralóhely mellett, mint az, hogy közel van a Balatonhoz? Hévízről kocsival negyed óra alatt elérhető a keszthelyi Balaton-part, de a szomszédos Gyenesdiás, Vonyarcvashegy és Balatongyörök sincs messzebb húsz percnél.

A BalatonFotó: László Lovag / Indafotó



Biciklire pattanva persze még nagyobb buli bejárni a környéket és családi programnak is sokkal jobb, mint az autózás. A Hévíz-Keszthely közti bicikliút Zala megye egyik legszebb részének számít, ezért ezt semmiképp sem érdemes kihagyni, Keszthelyen ráadásul egy egész napot is el lehet tölteni a Festetics-kastély, és a különböző múzeumok végigjárásával.

Ingyenes kamarazenei koncertek

Helyszín: Szent András Reumakórház Kultúrterme
Időpontok: június 19., július 3., augusztus 7., augusztus 28. este 7 órától
Fellépők: a Magyar Operaház zenészei és nemzetközi hírű virtuózok

5. Irány a szőlőhegy!

Ha kíváncsiak a tradicionális zalai konyhára és a bort is kedvelik, íme egy tipp a tökéletes búcsúvacsorához. A városnéző kisvasúttal menjenek el egészen a végállomásig, ahol hangulatos borospincék, és éttermek közül válogathatnak. Az egregyi szőlőhegyről remek kilátás nyílik a környékre, amit mi egy hibátlan vacsorával fejeltünk meg a Római Pincében. Ha ránk hallgatnak, vargányás szűzérmét kérnek házi galuskával, a bort pedig a pincérre bízzák.

Újságírónk a Hévízi Turisztikai Hivatal vendégeként járt Hévízen.

Várja a napfényes Szeged!

Szeged az ország egyik leghangulatosabb, legváltozatosabb városa. Mi teszi vonzóvá? A belváros szecessziós és eklektikus épületei, mediterrán teraszai, nyüzsgő forgataga. Továbbá a szabadtéri rendezvények, fesztiválok széles választéka, a szegedi halászlé, a Tisza nyújtotta kikapcsolódási lehetőségek, nemzetközi sportesemények és a napfény, a napsütéses órák száma itt eléri a 2200 óra/évet. Kipróbálná? Töltse ki a kérdőívet, szegedi hétvégét nyerhet! (X)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek