Villámhétvége a világ legnagyobb aktív gyógytavánál

A szeszélyes májusi hétvégéken nehéz előre tervezni, hiszen ki tudja, mikor fog egyik pillanatról a másikra rákezdeni az eső, és mossa el a tervünket - a jókedvünkkel együtt. Megkerestük hát, hová utazzunk legközelebb, ha nem akarunk azon izgulni, hogy milyen lesz az időjárás. A választ a világ legnagyobb természetes gyógytavánál találtuk meg.

 

Előző cikkünkben beszámoltunk arról, hogy milyen aktív programlehetőségeket kínál Hévíz a családoknak, most pedig felvázolunk egy úti tervet azoknak, akik egy egész hétvégét szeretnének eltölteni a környéken.

Hévízi látképFotó: norasz / Indafotó



Mivel korábban csak gyerekként jártunk Hévízen, annyi még rémlett, hogy a tóban úszkálni vicces élmény, főleg egymást ijesztgetni a lábunkra tekeredő hínárokkal, de őszintén szólva ennél több emlék nem kötött ide. Így hát minden előzetes várakozás nélkül, lesz, ami lesz alapon indultunk el otthonról. Annál nagyobb volt a meglepetés, amikor megérkeztünk.

A híres-neves tó

Hévízen találjuk a világ legnagyobb biológiailag aktív, természetes gyógytavát. Magyarországon annyira el vagyunk kényeztetve a gyógyvizekkel, hogy igazán bele sem szoktunk gondolni ennek a jelentőségébe. Mint megtudtuk, a külföldi turisták már egészen máshogy vannak ezzel. Norvégiától az Egyesült Arab Emírségekig a világ minden tájáról szállnak repülőre és ülnek kocsiba családok, hogy megnézzék a Hévízi-tavat, és ha már itt vannak, csak úgy mellékesen az ország többi részét is, amiről Hévízhez képest alig hallottak valamit.

A tófürdő nyáronFotó: Heather Cowper / flickr



A Hévízi-tó az őt tápláló hideg és melegvizes források keveredésének köszönhetően egész évben fürödhető, télen 24, nyáron pedig 38 fokos. Ezért idejönni mindig tökéletes terv, ha nem szeretnénk azon idegeskedni, hogy a rossz idő elrontja-e a hétvégénket. A 4,5 hektáros vízfelszínű tavon 1772 óta tartanak fürdőkúrákat, az első fürdőházat gróf Festetics György építtette, ezt követően vált világhírűvé a víz gyógyhatása. A tó azonban nemcsak a gyógyulni vágyóknak lehet hasznos úti cél, de különleges fekvésének köszöhetően az itteni fürdőzés az egész család számára izgalmas program. Úszógumikkal felszerelkezve a legkisebbek is bátran belemehetnek a vízbe, de fontos tudni, hogy a tó csaknem 40 méter mély, ezért egyedül csak a jól úszó, nagyobb gyerekeket engedjük be.

Lila tavirózsaFotó: Momsy / Indafotó



Mi koratavasszal jártunk a tónál, amikor a környék épphogy csak zöldbe borult, a földön pedig még több volt az avar, mint a virág, de a tavat körülölelő Véderdő már akkor is különleges hangulatot teremtett a fürdéshez. Azóta már a fehér, rózsaszín és lila tavirózsák és lótuszok is beborították a tavat, ami csak még tovább fokozza a látványt.

Travelo-tipp!

Ha jól esne egy masszázs, de nem akar rá külön költeni, érdemes fél órát szánnia a bent lévő két nagy medence egyikére, ahol rövid „sorbanállás" után jól megdögönyöztethetjük magunkat a különböző magasságokban elhelyezett vízsugarakkal, melyek meglepően hatékonynak bizonyultak.

Bringatúra, piacozás és interaktív törióra

Bár a vízben csak maximum három órát lehet eltölteni speciális összetétele miatt (óránként 30 perces szakaszokban), a fürdés után még simán elbóklásztunk a tó körül egy-két órát. Ezért ha Hévíz környékét is szeretnék bejárni, egy nap semmiképp sem lesz elég, hogy alaposan felfedezzenek mindent. Nagy segítség lehet, ha bringát bérelnek, és úgy járják be a várost, Hévízen ráadásul ingyenes a közbringarendszer. (A városközpontban lévő Tourinform Irodában lehet felhasználói kártyát kérni a bringákra 1000 forintos letéti díj ellenében, ami a használat után visszajár.)

A HeBiFotó: Facebook / Hévízre



Hévíz belvárosát teljes egészében felújították az elmúlt években, ezért a sétálóutcákon a rengeteg turista között könnyű megfeledkezni arról, hogy nem külföldön vagyunk. Ha pedig szeretnénk egy kicsit kikalandozni a városközpontból, Hévíz szőlőhegyén, Egregyen hangulatos borospincéket találunk. Mi a Római Pincében jártunk, ahonnan az egész környéket be lehetett látni és a vacsora sem volt utolsó: a házi galuskával tálalt vargányás szűzérmét azóta is emlegetjük, és ha ránk hallgatnak, a pincér ajánlása alapján választanak bort – nálunk nem tudott hibázni.

Egregyi hangulatFotó: Facebook / Hévízre



A következő napon régi mániánknak hódoltunk: bevettük a termelői piacot, ahol 100-150 őstermelő árui közül válogathattunk. A családias hangulatú piacon a házi sajtoktól a szezonális lekvárokon át a füstölt húsokig és péksüteményekig a legkülönbözőbb élelmiszerek kaphatók, de kosárfonókkal, fazekasokkal és szappankészítőkkel éppúgy találkozhatunk.

A hévízi termelői piacFotó: Facebook / Varjas Judit - Üvegékszer



Persze a régiségek sem maradhatnak el: egy irányított bolhapiac is működik a placcon, ahol a piacvezető jár körbe minden reggel és válogatja ki, hogy melyek azok a tárgyak, amik passzolnak a piac hangulatához és a kínálatban maradhatnak. Mi egy üveg isteni medvehagymás pestóval tértünk haza, amiről előtte azt sem tudtuk, hogy létezik – ezért is érdemes minden standnál elfogadni a kínált kóstolót!

 

Travelo-tipp!

A heti három piacnap közül kedden délelőtt érdemes menni, ha szeretné elkerülni a nagy tömeget. Hangulatában a csütörtök délutáni gyertyafényes piac a legkülönlegesebb, ha viszont arra kíváncsi, hogy milyen a piac, amikor teltházzal pörög, mindenképp a szombat délelőttöt célozza meg!

Hévízen túl

A napot a környék felfedezésével folytattuk: Zala megye legszebb bicikliútján kerekeztünk át Hévízről Keszthelyre, ide azonban már külön bringát béreltünk, mert a HeBi csak a város területén belül használható. Kevesebb mint fél óra alatt már a Festetics kastélynál voltunk, amire viszont érdemes több órát szánni, ha nem csak a kertre vagyunk kíváncsiak, hanem végig szertnénk járni az itt található múzeumokat is.

A keszthelyi Festetics kastélyFotó: Simon Schoeters / flickr



A kastélymúzeum 18 termén keresztül bepillantást nyerhetünk a Festetics család életébe, akiknek az egyik legértékesebb tulajdona a Helikon könyvtár volt, amely ma Magyarország egyetlen épen maradt főúri magánkönyvtára. A Vadászati kiállításon megnézhetjük Windisch-Grätz - Ferenc József által adományozott - több száz darabos trófeagyűjteményét; a Hintókiállításon pedig több mint 50 darab 18-19. századi kocsit, hintót és lovas szánt láthatunk – ez mindig lenyűgözi a gyerekeket. Ha bejárták a kastélyt, hagyjanak időt arra is, hogy egy kicsit leülepedjenek az élmények: üljenek be a Kastély Kávézóba, ahol egy különleges falióragyűjteménnyel körülvéve kortyolhatják el a kávéjukat.

A kastélypark nyáronFotó: Zselosz / flickr



Ha mégis szerencséjük van az idővel, ezután akár a Balaton-partot is megcélozhatják, a strandok ugyanis már most is nyitva vannak. Ha fürdeni nem is, de egy jó lángosért vagy hekkért tuti megéri átruccanni Gyenesdiásra. Itt van a Balaton-part egyetlen halpiaca is, ami péntektől vasárnapig, délután kettőtől este kilencig várja a halimádókat a Kárpáti korzón!

Itt szálljon meg, ha...

...gyerekbarát szállodát keres: az alsópáhoki Kolping Hotel a legideálisabb választás a gyerekes családok számára. A szobákban a cumisüvegmelegítőtől a kiskádig minden van, amire a családosoknak szüksége lehet. A szálloda azonban nem szűkíti le a célközönségét a családokra: a hatalmas családi wellness mellett például egy külön, csak felnőtteknek szóló részlege is van a hotelnek.
...egybekötné a wellnessezést táborozással is: a Hotel Európa Fitben már évek óta rendszeresen szerveznek különböző gyerektáborokat, ezekre pedig a részvételt csomagban lehet megvásárolni. Az egész nyarat tematikus hetekre bontják: a sportosabbaknak úszó- és tánctábort, a művészlelkeknek pedig színi napokat tartanak, ez utóbbin a gyerekek még a maszkmesterek trükkjeit is elleshetik, sőt, egy direkt nekik berendezett szinkronstúdióban is kipróbálhatják magukat.
...a sportos luxus híve: annak, aki luxuskörülményekre vágyik, de nem csak lustálkodni szeretne, érdemes Hévíz egyetlen ötcsillagos szállodáját, a Lotus Therme Hotelt megcéloznia. A tágas, beltéri és kültéri medencékkel, hatalmas zöldellő kerttel és elegáns szobákkal rendelkező hotelben a legkülönbözőbb sportolási lehetőségekkel találkoztunk.
...a retró szerelmese: akik szeretik a retró hangulatot, azok a Danubius szállodalánc két hévízi tagjánál, a Danubius Health Spa Resort Hévíz és a Danubius Health Spa Resort Aquánál igazi időutazáson vehetnek részt. Előbbi még a '70-es években épült, és a mai napig meghatározzák az atmoszféráját a kor építészeti stílusjegyei. Emellett érdekesség, hogy egyedül itt találhatók olyan szállodai szobák a városban, ahonnan teljes egészében rálátni a gyógytóra.
...egészségtudatosan nyaralna: 2014-ben a Naturmed Hotel Carbonát választották meg az év legjobb gyógyszállodájának, ahol fizikai- és szellemi állapotfelmérést végeznek, a wellness-részlegen pedig különféle természetes gyógymódokon alapuló masszázsok, gyógynövényes és aromaolajokkal dúsított fürdők-, pakolások és ezelések közül lehet választani, ha szeretnénk teljessé tenni az egészségmegőrző programot.
...családias hangulatra vágyik: ha nem szereti a túl nagy tereket, és a tömeget, a belváros egyik sétálóutcáján található Erzsébet Hotelben a helye, amely mindössze 48 szobával és egy parányi wellness-részleggel várja vendégeit. A gyógytóhoz tartozó Hotel Spa Hévízt leszámítva ez a szálloda esik egyébként legközelebb a tóhoz, ezért azok számára is ajánlott, akik nem tudnak, vagy nincs kedvük túl sokat gyalogolni a kúra ideje alatt.
...a gasztronómiát is beépítené az utazásba: a Hunguest Hotel Helios gluténmentes főzőtanfolyama évről évre visszajáró vendégeket vonz, akik az ország legkülönbözőbb pontjairól jönnek Hévízre, és töltenek pár napot a szállodában csak a speciális főzőkurzus miatt. A szálloda fogadóépületbe lépve egy kellemes, világos, a '80-as éveket idéző, szocreálba hajló épületben találjuk magunkat, ahonnan nem is sejtjük, hogy egy impozáns, teljes egészében védett kertbe juthatunk. Ezen átvágva pedig Hévíz talán egyik legszebb, 19. századi villájában kötünk ki, miközben el sem hagytuk a szálloda területét.

Szívesen nézegetne még képeket Hévízről és környékéről? A képekre kattintva megnyílik a galériánk!

Kollégánk a Hévízi Turisztikai Hivatal vendégeként járt Hévízen.

Várja a napfényes Szeged!

Szeged az ország egyik leghangulatosabb, legváltozatosabb városa. Mi teszi vonzóvá? A belváros szecessziós és eklektikus épületei, mediterrán teraszai, nyüzsgő forgataga. Továbbá a szabadtéri rendezvények, fesztiválok széles választéka, a szegedi halászlé, a Tisza nyújtotta kikapcsolódási lehetőségek, nemzetközi sportesemények és a napfény, a napsütéses órák száma itt eléri a 2200 óra/évet. Kipróbálná? Töltse ki a kérdőívet, szegedi hétvégét nyerhet! (X)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek