Áttörés a maláriakutatásban

Áttörés a maláriakutatásban.

Hamarosan egy gyors és olcsó kilégzési teszttel is kimutatható lesz az évente mintegy félmillió ember halálát okozó malária - írja az MTI ausztrál kutatók bejelentésére hivatkozva.

A tudósok azt fedezték fel, hogy a szúnyogok által terjesztett betegségben szenvedők leheletében jelentősen megnövekszik bizonyos vegyületek mennyisége. Azt remélik, hogy erre alapozva a kór diagnózisára szolgáló vérvizsgálatot hamarosan olcsó, hordozható teszttel válthatják fel.

A Journal of Infectious Diseases című járványügyi szaklapban megjelent tanulmány négy kéntartalmú vegyületet azonosított, melyek szintje a maláriafertőzés kialakulása és lefolyása alatt változik. Az önkéntes résztvevők ellenőrzött körülmények között kapták a kórokozót, az eredmények biztatóak.

"Az az izgalmas, hogy ezek a vegyi anyagok már a fertőzés legelején megjelentek, miközben sok más módszerrel lehetetlen lett volna kimutatni a páciensek szervezetében a maláriát" - írta közleményében Stephen Trowell, a kísérleteket végző CSIRO kutatásvezetője.

Trowell hozzátette, hogy most olyan régiók kutatóival működnek együtt, akik maláriajárvánnyal sújtott területen dolgoznak. Ott is tesztelni fogják, hogy a fertőzöttek leheletében megtalálhatók-e ugyanezek a vegyületek. Eközben olcsó, érzékeny "bioszenzor" kifejlesztésén dolgoznak, mely a klinikai gyakorlatban és "terepen" is képes a lélegzetből kimutatni a maláriát.

A kór az ENSZ Egészségügyi Világszervezete szerint mintegy 200 millió embert sújtott 2013-ban. A fertőzés korai felismerésének köszönhetően a kezelés is korábban megkezdődhet. Az egyéb, a nyaralás alatt ránk leselkedő veszélyekről itt írtunk. Az egyik legsúlyosabb trópusi betegségről, a szintén a szúnyogok által terjesztett dengue-lázról pedig itt olvashat!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek