Tévé nélkül, medencével igazi a böjt

Kilenc nap Hévízen javarészt szilárd táplálék és televízió nélkül, viszont akár kedvenc kutyája társaságában. Ön bevállalná? Tapasztalt böjtölőnk, Rita mesélt élményeiről.

Előző cikkünkben elmeséltük, hogy mi a léböjt lényege, most pedig testközelből beszélgetünk egy hardcore böjtölővel. "13 éve próbáltam ki a böjtöt először, kíváncsiságból. Az első alkalommal majdnem megőrültem, viszont azóta, ha tehetem, évente kétszer végigcsinálok egy kúrát"- mondja Rita, akinek a böjt már beépült az életébe.

Kültéri medence
Galéria: A böjt hatalma
Fotó: Iványi Orsolya / Travelo

Beszámolónk alanya, mint mondja, annak idején, 26 évesen egy Amerikában töltött fél év után szépen kigömbölyödve tért haza és semmilyen diéta nem használt, egyszerűen nem tudott lefogyni. Fotós munkája miatt pedig szükség volt energiára, így aztán úgy gondolta, hogy komolyabb és alaposabb méregtelenítésre van szüksége a sok "műkaja" után. Ekkor járt először a hévízi Naturmed Hotel Carbonában.

Minden kezdet nehéz

"Az első alkalom nem volt könnyű, bár utánaolvastam, mire számíthatok, azért rendesen megviselt. Tudtam, hogy a böjt nem a fogyásról szól, persze ez is fontos tényező volt. A legnehezebb talán, hogy nincs szilárd táplálékbevitel, és nagyon hiányzott a rágás. Viszont nem éhezel, pedig sokan azt hiszik, hogy a böjt arról szól, hogy koplalunk és ettől fogyunk."

Rita szerint évente két alkalommal érdemes böjtölni, tavasszal és ősszel. A szálloda a holdfogyatkozáshoz igazítja a böjtök időpontjait, így a természettel összehangban tisztulhatunk. A böjtölés csoportos, 10-12 főt fogadnak egyszerre és igen népszerű szolgáltatása a hotelnek, nem Rita az egyetlen, aki visszajáró vendég. Ahogy ő is említi, számos alkalommal böjtölt együtt ugyanazokkal, az évek során két jó barátra is talált itt.

Svédasztal böjt helyett
Galéria: A böjt hatalma
Fotó: Iványi Orsolya / Travelo

A kilenc napos böjt során egy böjtvezető felügyeli minden lépését a csapatnak, "fogja a kezünket", mondja Rita. "Az első nap még kapunk egy könnyű vacsorát, másnap reggel átesünk egy orvosi vizsgálaton és aztán csak a lé - vagyis tea, víz, gyümölcs- és zöldséglevek. Emlékszem, a paradicsomlevest úgy vártuk, mint a Messiást." A böjtölők számára egy külön szobát alakítanak ki, itt történik a táplálékbevitel, vagyis nem kell nézni, ahogy más falja a sült húst krumplival.

Jóleső könnyedség
Vegyen részt a Buchinger és Lützner féle léböjt-kúrán, ahol a böjtölés nem koplalást jelent. Szakemberek és kúratársak segítségével könnyebben megszabadulhat a testet-lelket elnehezítő méreganyagoktól. (X)

Kutyával, tévé nélkül

Rita külön kiemeli, hogy azért is szeret ide járni, mert állatbarát a szálloda - itt említsük meg Csucsut, a szállodában lakó papagájt, aki a hely egyik nevezetessége -, így mindig hozza kiskutyáját (Maxi, a westie), akivel jó nagyokat tudnak sétálni délutánonként. Arra a kérdésemre, hogy mivel telik egy nap, - valamiért azt gondolom, hogy igencsak unalmas lehet egész nap teát inni és azt várni, hogy jöjjön az esti zöldséglé - elmondja, hogy a szervezetet azért megviseli a böjt. "Fáradt vagy, fázol és le is lassul a test, de mindenkinél másképp történik ez. Én például még a tévét is kivitettem a szobából - mert erre is van lehetőség - , egyszerűen nem éreztem szükségét, inkább olvastam." Persze aktívan is lehet böjtölni: úszhatunk, edzhetünk, szaunázhatunk, járhatunk masszázsra vagy fogyasztó kezelésekre is.

Nem első randis program

Párosan is lehet jönni böjtölni, de érdemes inkább külön szobában megszállni. "A keserűsó bevitele után fél napig is ülhetsz a vécén - ez nem olyan élmény, amit meg akarsz osztani valakivel. Persze egybenyíló szobával át lehet hidalni a távolságokat", mondja böjtölőnk. A közhiedelemmel ellentétben ugyanis nem csak nők járnak böjtölni, hanem férfiak is.

Beltéri medence
Galéria: A böjt hatalma
Fotó: Iványi Orsolya / Travelo

Amióta Rita kislánya 2 évvel ezelőtt megszületett, azóta nem volt lehetősége böjtölni. Ahogy mondja, minden vágya, hogy újra visszamehessen. "Kétfajta ember van ugyanis: aki böjtöl és aki nem. Ha egyszer belevágsz és ráérzel az ízére, beépül az életmódodba. Nem csak az a pár kiló lényeg, a tested is meghálálja a gondoskodást."

Cikkünk elkészítését a NaturMed Hotel Carbona támogatta.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek