» MedSpa

Így teljes a toszkán dolce vita!

| | Nem érkezett még hozzászólás
Toszkána világszerte annyira híres, hogy könnyen kezd sémákban gondolkodni a rutinos utazó is: képeslap szépségű tájak, “napsütötte” jelzős szóösszetételek, zamatos vacsorák, hibátlan borok. Pont. Pedig itt nem ér véget a sor, kínál még valamit a régió, ami nekünk, magyaroknak külön érdekes lehet, hiszen mi is nagy rajongói vagyunk, és szerencsénkre bővelkedünk is bennük: termál- és gyógyfürdőket.

Erről mi is csak hétfőn, a Budapesti Olasz Kultúrintézetben szereztünk tudomást, ahol Toszkána két legismertebb borvidékének egyike, Montepulciano mutatkozott be. A város borászainál kóstoltuk Vino Nobile di Montepulciano boraikat, a turisztikai képviselettől pedig próbáltunk mindent megtudni a termálvizekről.

Már az etruszkok idején is ismert volt a vidéken több forrás, a rómaiak fürdőkultúráját pedig nem kell bemutatni nekünk sem, hiszen Magyarországon is találni emlékeket ebből a korból. Ma pedig, ha toszkán termál- és gyógyvizekben szeretnénk fürdőzni, két nagyon különböző mód közül választhatunk: Ott is kiépültek a négy- és ötcsillagos, hatalmas wellness és spa részleggel rendelkező hotelek, de találhatunk olyan ingyenes szabadtéri medencéket is, amelyekben a vízhőmérséklet állandósága miatt még télen is fürödhetünk.

Az ingyenes szabadtéri megoldásban még az is vonzó, hogy itt könnyen találkozni helyiekkel, akiktől el lehet lesni olyan trükköket is, mint a házi iszappakolás elkészítésének menete.

Az egyik legnépszerűbb ilyen forrás Bagni di Petriolónál van, ami már a rómaiak idejében is működött, majd a Medici család egyik kedvence volt. A látvány itt páratlan: a régi római fürdő romjainak tövében fürdőzhetünk a természetes termálmedencében. Ha pedig a 43 fokos víz már túl meleg lenne, a szomszédos folyóba menekülhetünk felfrissülésért. Állítólag a helyiek esküsznek rá, hogy az itteni víz mindent gyógyít; egyszerű náthát és ízületi gyulladásokat is. Mindez Sienától csak 20 percnyi, Montepulcianótól másfél órányi autóútra.

Saturnia fürdőjének saját legendája is van. A monda szerint a szüret római istene, Szaturnusz egy harcos halandó miatti haragjában villámokat szórt. Az egyik ezen a helyen csapott le, felszakítva a földet. Belőle pedig kénes víz tört fel, aminek nyugtató határásra lecsillapodtak a kedélyek. A 37 fokos víz kéntartalma miatt ellazít, enyhíti a fájdalmat, és jó hatással van a bőrre is. Saturnia kb. egy óra autóútra található Sienától.

Ha Montepulcianóhoz közel eső forrást keresünk, San Casciano dei Bagnit javasolják a helyiek. Itt is találni szabadtéri fürdőt, méghozzá olyan közel a városhoz, hogy a főtérről egy rövid sétával odaérünk. A víz 39 fokos, így télen is alkalmas fürdőzésre. Kén-, kalcium- és fluoridtartalma miatt mozgásszervi betegségekre ajánlják. Légzőszervi panaszokkal pedig bele sem kell menni a vízbe, elég belélegezni a párolgó gőzt.

Aki a nomád megoldást kevésbé találja vonzónak, viszont anyagi helyzete megengedi, hogy ötcsillagos, díjnyertes szálláshelyet válasszon, szintén jó helyen jár San Casciano dei Bagniban, itt épült fel ugyanis a Fonteverde Natural Spa Resort, ami a “Leading Hotels of the World” minősítést is elnyerte.

A Fonteverde spa kínálatában olyan ősi fürdőkezeléseket is találni, mint a Thalaquam és a Salidarium. Ez utóbbi során tengeri sókristályokon fekszik a vendég, bebugyolálva meleg ruhákba. A kezelés célja a vérkeringés javítása, a szervek vérellátottságának stimulálása. A Thalaquam pedig fürdőház 37 fokos, sós vízzel. Célja a stressz leküzdése és az izmok ellazítása.

A Budapesti Olasz Kutlúrintézet eseményén kóstoltunk borokat is, ki sem hagytuk volna! Tíz montepulcianói borász hozta el Vino Nobile di Montepulciano titulust szerzett borait. Ahhoz, hogy ezt az elnevezést viselhesse egy montepulcianói bor, több szigorú szempontnak is meg kell felelnie: Legalább 70%-ban sangiovese szőlőből kell készülnie, és szigorú előírások vonatkoznak a termőterület maximális hozamára, és az érlelési időszakra is. A Travelo kedvence a DEI borászat lett. Sajnos az ő boraikat még nem forgalmazzák Magyarországon. Így a termálfürdők, a gasztronómia és a táj szépsége mellett lett még egy jó okunk Toszkánába indulni mielőbb.

Munkatársunk a VINCE Magazin meghívására vett részt az eseményen.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Kapcsolódó ajánlat

Most ajánljuk

Akciós wellness Foglalj szállást Mórahalmon, és vásárold meg fürdőjegyed mindössze 500 Ft-ért!

cobranco élménybeszámolót írt
Lagunák között (Görögország)
4 napja
cobranco új galériát hozott létre
Lagunák között (Görögország)
4 napja
rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 16. nap margójára
9 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.