Strandoljon gyógyvízben!

A Heves megyei apró falucska, Bükkszék fürdőjében nem akármilyen vízben áztathatjuk magunkat, itt tör fel ugyanis az összetételében világon egyedülálló Salvus-víz. Ezzel külsőleg és belsőleg is számos módon gyógyíthatjuk magunkat.

Az Egertől 20 kilométerre fekvő Bükkszék az 1940-es évek végén került fel a magyarországi gyógyvíz-térképre, mivel ekkor kőolajkutatás közben 40 fokos hévízre leltek itt, és ezzel megkezdődött a Salvus-víz diadalmenete. A víz nevével valószínűleg már mindenki találkozott, de talán mások is úgy vannak vele, mint én: nem tudtam, mire jó és miért.

Bejárat a Salvus-víz hazájába
Galéria: Bükkszékfürdő
Forrás: Travelo

Pár hete egy sajtóút keretében látogattam el a községbe, ahol a polgármester asszony, Zagyva Ferencné – Marika – sétált velünk körbe a tavaly év elején másfél milliárd forintból megújult fürdőben. Már pár mondat után érzem, hogy ez a falu jó kezekben van, a nyolc évvel ezelőtt megválasztott polgármester – aki egész életében egyetlen munkáltatónak, a bükkszéki önkormányzatnak dolgozott, megválasztása előtt 20 évig óvónőként – hihetetlen lelkesedéssel beszél az elért sikerekről és a jövőbeni tervekről. Mindezt az általa készített házipálinka kíséretében. A falusi vendéglátásban itt sem csalódtam. Ő tavaly amúgy azzal került be a hírekbe, hogy muskátlikat ültetett a falut Egerrel összekötő út kátyúiba. Így próbáltak felhívni a figyelmet azoknak az utaknak az állapotára, melyeken a turisták érkeznek a fürdőbe.

Mint megtudom, a Salvus-víz azért jó, mert külsőleg és belsőleg is használható sok mindenre. Összetételét tekintve a világon egyedülálló, mivel magas összes oldott anyag tartalmú (22.989 mg/l), ezért az egyik legkülönlegesebb gyógyvíz. A salvus-vizes fürdő jó különféle mozgásszervi, nőgyógyászati, keréngései megbetegedésekre, de az egészséges embernek is hasznos preventíve.

Ezen a strandon pedig van bőven Salvus-víz: áztathatjuk magunkat a szabadtéri vagy a beltéri gyógyvizes medencében, vagy éppen kipróbálhatjuk inhalálva is. Az ország egyik legkülönlegesebb sókamrájában porlasztott Salvus-vizet lélegezhetünk be, mely mint megtudom, az allergiás, asztmás betegek számára hatékony tüneti kezelési módszer. Ezt ki is próbáltuk, úgy kell elképzelni, mintha egy szaunában ülnénk, ahol egy csövön jön be a „füst" – ez valójában porlasztott Salvus-víz. 10-15 perces kezelések formájában gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt hasznos lehet.

A szabadtéri fürdő területén találunk még egy 1000 négyzetméteres feszített víztükrű, édesvizű úszómedencét is, ami rendkívül csábítóan nézett ki, aztán itt van még Közép-Európa egyik leghosszabb csúszdája is, ezt 136 méteren keresztül élvezhetjük.

Közép-Európa egyik leghosszabb csúszdáját 136 méteren élvezhetjük.
Galéria: Bükkszékfürdő
Forrás: Travelo

A beltéri Fürdőházban a családosokra is gondoltak, a gyermekvilág-sarokban játékos szökőkutakat találunk a kicsik medencéje mellett, de van melegítőkonyha, pihenősarok, pelenkázó is. De bent is találunk élménymedencét, pezsgőfürdőt dögönyözőkkel, nyakzuhannyal, buzgárokkal felszerelve. Nem hiányozhat a wellness-részleg sem, szaunával, gőzfürdővel, gőzkabinnal, aromaterápiás kabinnal.

Természetesen a Salvust meg is ihatjuk, gyomor- és bélrendszeri betegségek gyógyítására jó, de eredményesen kezelik a vízzel a légutak gyulladásait is. A pálinkázás és kedélyes beszélgetés közepette elfelejtjük megkóstolni a híres vizet, „nem baj, úgyis eléggé borzasztó az íze", mondja a polgármester asszony, mi meg már eléggé vidámak vagyunk és megígérjük, hogy mindenképpen kipróbáljuk majd, mivel palackozott formában már évek óta kapható országszerte.

A Salvus-víz összetételében a világon egyedülálló
Galéria: Bükkszékfürdő
Forrás: Travelo

Ha itt aludnánk, a faluban magánszálláshelyeket találunk, májustól szeptemberig pedig kemping is működik, de ahogy Marika óvó nénitől – ahogy még mindig hívják a faluban – megtudom, Bükkszék igazi turisztikai központtá kíván válni, így egy hotelt is terveznek építeni a fürdő mellé a közeljövőben.

A szerző a Magyar Turizmus Zrt. sajtóútján vett részt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek