» MedSpa

Egészséghotel vízibiciklivel és kétmilliós ágyakkal

| | Nem érkezett még hozzászólás
A nógrádgárdonyi Főnix egészséghotelben kétmillió forintos ágyakon fekve vagy félig víz alatt biciklizve gyógyulhatnak a magánpáciensek — megnéztük, hogyan működik a medical wellness a gyakorlatban. Biciklizni most sem tanultunk meg, de a Mária dombi piknik használt az egészségünknek.

„Nógrádgárdony – 100% csend és nyugalom”, olvasom a Főnix Kastélyszanatórium és Egészséghotel honlapján, mielőtt elindulok saját szememmel is megnézni mindezt egy sajtóút keretében. A Budapesttől másfél órára fekvő kis falu fő attrakciója az „egészséghotel”, egy klasszicista stílusú emeletes kastély, mely egyedülálló az országban. Na nem azért, mert az 1894-ben Gróf Majláth István Géza által építtetett kastély szépen fel van újítva és csodás ősfás park veszi körül, hanem mert funkcióit tekintve nehéz definiálni.

Nem szálloda, hanem egy magánszanatórium, — tudomásunk szerint az egyetlen az országban —, amely egészségügyi orvosi szolgáltatásokat kínál. Részben fekvőbeteg intézmény, amely szállodai és wellness szolgáltatásokat is biztosít, de medical wellness csomagokat is kínálnak. Persze, ha nem vagyunk betegek, de elvonulnánk a város zajától, akkor is beengednek.

“De mi is az a medical wellness?” — teszem fel a kérdést a kastélyszanatórium marketingesének, miközben végigjárjuk az épületet, ami amúgy eléggé kihalt — később azt is megtudom, hogy miért.

“Ez egy viszonylag új, a gyógyászatot a kikapcsolódással ötvöző irányzat, 2007 óta használatos, magyar megfelelője még nincs” — mondja a Főnix marketingese. —“Célja, hogy a gyógykezelés helyett előzzük meg a betegséget: a wellnesshez képest annyival több, hogy orvosi kontrollt, alternatív terápiákat takar.”

Egyik legnépszerűbb ilyen szolgáltatásuk az idősebb korosztály számára kínál egy hetes pihenést, komplex egészségügyi állapotfelméréssel, valamint egyéni mozgásterápiával. A másik népszerű termék, mint megtudom, a 20 napos csípő- és térdprotézis műtét és rehabilitációs csomag, amely ilyen formában csak itt érhető el az országban. A kastélynak van bentlakásos függőségkezelési programja is, addiktológus és pszichológus szakemberek közreműködésével.

A szanatóriumban akkor van orvos, ha beteg is van, ezért tűnik kihaltnak az épület, bár a takarítónők mindenhol ott vannak.

Az épületbejárás során megnézünk pár szobát, melyek inkább hotelre, semmint kórházra emlékeztetnek. Nekem legjobban a kétmillió forintos Völker ágyak tetszettek: állítható korlátokkal, kapaszkodókkal vannak felszerelve, távirányítóval pedig a fekvéshez legtökéletesebb pozíció állítható be. Az ágyakhoz természetesen antiallergén ágynemű és biomatrac jár. Sajnos nem engedték, hogy belefeküdjek, pedig ágyból tévézéshez is ideális bútordarabnak tűnt.

A bejárás során eljutunk a wellness részbe, ahol van minden: beltéri medence, pezsgőfürdő, szauna, merülőkád, Kneipp-taposó, pihenőtér, kondicionáló és tornaterem, és mint mondják, csak náluk alkalmaznak Aqua-rider víz alatti kerékpárokat a rehabilitációs terápiában.

A házbejárás után biciklitúrás piknik a következő program. Miután bevallom, hogy nem tudok biciklizni, engem autóval visznek. Segédkezem a piknikkosarak felcipelésében a hegyre, ami tulajdonképpen egy domb, de mindenki úgy érzi, hogy egy hegyet mászott meg, folyik rólunk a víz. Ennyit a városiak fittségéről.

A kilátás a falura, az Ipoly völgyére persze kárpótól, a szél is fújdogál, így 100% csendben és nyugalomban szendvicsezünk a temetődombon.

Amíg a többiek visszaérnek a biciklitúráról, sétálgatok egy kicsit a parkban, és mint megtudom, az itteni szubalpin klíma az egészségre különösen pozitív hatással és nagyon kedvező a légúti megbetegedésekben szenvedőknek és az egészségeseknek egyaránt. Jó nagyokat lélegzem, ártani nem árthat.

Bár fő a diszkréció, vannak olyan celebek, akik maguk is rendszeresen megemlítik, hogy itt gyógyultak, köztük Falusi Mariann, Sebestyén Balázs, számos szépségkirálynőjelölt és a női kézilabda-válogatott.

Az egészséghotelben jelenleg a magyar páciensek vannak többségben. Egy átlagos magyar számára, amikor azt kell mérlegelnie, hogy több éven keresztül kell fájdalomban, esetleg már mozgáskorlátozottan és munkaképtelenül élnie, akkor másként nézi a műtét finanszírozását. Van fizetőképes kereslet — tudom meg. Sok érdeklődés érkezik szív- és érrendszeri programokra a FÁK országokból, illetve a csípő- és térdprotézis műtét és rehabilitáció iránt Nyugat-Európából is.

A kastélyhoz tartozik a Kulcsárház rendezvényközpont, ahol zarándokpihenő is működik. A Mária zarándokútvonal ugyanis a kastély mellett halad el, így nemcsak fizikailag, de karmikus vonalon is gyógyulhatnak az erre látogatók.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

SZILVESZTER! Rövidebb-hosszabb, busszal és repülővel! Kulturális körutazások minden igény szerint!

Laczko új galériát hozott létre
Trieszt,Miramare kastély
12 órája
wombat új galériát hozott létre
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
10 napja
wombat élménybeszámolót írt
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
10 napja
Mikeve élménybeszámolót írt
Mátrai hosszú hétvége - 1 nap
11 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.