Jövő héttől Zalaegerszegen látható a Seuso-kincsegyüttes

Jövő héttől Zalaegerszegen látható a Seuso-kincsegyüttes

Zalaegerszegen, a Göcseji Múzeumban mutatják be november 28. és december 17. között a Seuso-kincset, a késő római ötvösművészet legjelentősebb, ismert leletegyüttesét – írja az MTI.

Szokatlanul tiszta ezüsttárgyakról van szóFotó: Illyés Tibor / MTI

 A következő években a Nemzeti Múzeum kiemelt feladta lesz, hogy a nemzetközi közvéleménnyel is megismertesse a Seuso-kincset, amely Pannonia mérhetetlen gazdaságát jelzi, mondta el a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója az MTI-nek.

Hozzáfűzte: a vándorkiállítás "kifejezi az egész ország együvé tartozását", és egyúttal a lokális jelentőségét is jelzi. Kitért arra is, hogy a valószínűleg 65-70 darabos kincslelet tizennégy ismert darabja lesz látható Zalaegerszegen. A Göcseji Múzeum kiállítása római korból származó leletekkel, a fenékpusztai ásatások néhány anyagával egészül ki.

Kaján Imre, a Göcseji Múzeum igazgatója arról számolt be, hogy az intézmény belső tereit átalakították, külön honlap készült, amely a múzeumpedagógia munkát is segíti. A múzeum a kiállítás ideje alatt 12 órás nyitvatartással működik. Egyszerre csupán 40 látogató tartózkodhat majd a kiállítótérben, ezért a várható várakozás miatt a látogatók türelmét kérte.

A Seuso-kincs a római császárkor késői szakaszából származó kincslelet. Nevét a vadász- vagy Seuso-tál feliratán megnevezett tulajdonosáról, Seusóról kapta. Darabjai egy ünnepi lakomakészlet jellegzetes tartozékai, köztük tisztálkodáshoz és szépítkezéshez használt edényekkel. Tulajdonosa - feltehetően egy háborús konfliktus elől menekülve - a 4. század utolsó évtizedeiben vagy az 5. század elején rejthette el. A ma ismert együttes tizennégy nagyméretű használt ezüstedényből és egy rézüstből áll, amelyben az ezüstedényeket elrejtették.

A Seuso-kincset az 1970-es években találták meg Magyarországon, majd illegális körülmények között jutott ki az országból. A magyar kormány a Seuso-kincs első hét darabját 2014-ben, a második felét idén nyáron szerezte vissza. A leletegyüttest augusztus végéig a Parlamentben lehetett megtekinteni. A "kincsek" november végén Székesfehérvárról, a Szent István Király Múzeumból érkeznek Zalaegerszegre.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek