» Közel

Még nem tudja, hol tömi tele a hasát a hétvégén? Adunk néhány tippet

| | Nem érkezett még hozzászólás
Mert „Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik, aki újbort nem iszik, egész évben szomjazik”. Érdemes feleleveníteni a hagyományokat, ezért összeállítottunk egy ajánlót az ország különböző részeiből. Újborra fel!

A római időkben november 11-e a téli évnegyed kezdete volt, ekkor tartottak az új termésből és borból lakomát. Szent Márton úgy keveredett ide, hogy ő a püspökké választás elől egy libaólba menekült, de a ludak gágogásukkal elárulták. Márton napja ma a karácsonyt megelőző negyvennapos böjt előtti utolsó ünnepnap, így egyértelmű, hogy ilyenkor dőzsölni kell.

Budai élmények

A 11. kerületben abszolút érdemes lesz libák nyomába eredni. Mint korábban hírül adtuk, liba landolt a Gellértben, ahol óriási szerencséjére olyan séfek várták éles késekkel, mint Széll Tamás, Szulló Szabina és a Gellért konyhafőnöke, Héjja László. A libalakoma mellett itt világkörüli gasztrotúra is lesz, folynak majd a kézműves sörök és természetesen az újbor.

A fenti program egész hétvégén tart, de ha közben sétálni és kultúrát szívni támad kedve, a Bartók Béla út adja magát: a 11. kerület ugyanis tizenegy programmal készül szombaton, többek között gyerekkönyv-bemutatóval, galérianézéssel és változatos gasztroélményekkel a különféle kávézókban, éttermekben.

Innét épp csak egy kőhajításnyira található az Allée bevásárlóközpont melletti sétány, ahol szintén minden a Márton napi libáról szól majd. A legkisebbeket libasimogató, kézműves-foglalkozások és műsorok várják, felnőttek pedig természetesen újborokat és pálinkákat kóstolhatnak, a libás élmények mellett. Mivel ez a kerület napja, a "torkos szombaton" féláron fogyaszthatnak több mint ötven Márton napi ételt és italt.

Mindeközben a Budai Várban egy ingyenes rendezvényen ünnepelhetjük a libát és az újbort. Az ország húsz legismertebb séfje érkezik a Várba, hogy egyedülálló kóstolót kínáljon saját készítésű libafalatjaiból, valamint újborból is, mely a készlet erejéig szintén ingyenes. Ezenkívül egy izgalmas, meglepetéseket tartogató flashmob, azaz villámcsődület népesíti majd be a Mátyás-templom környékét. Az esemény középpontjában Szent Márton legendája és egy piros palást áll, de ennél többet nem árulnak el a szervezők.

Táncoló lovak és flamenco táncosok

Ismét világszínvonalú lovas show-nak ad otthont a Papp László Budapest Sportaréna. Az Auditórium Hungaricum szervezésében Spanyolország, és talán a világ legjobb lovasai, a Spanyol Királyi Lovasiskola tagjai, 2017. december 2-án és 3-án a magyar fővárosban mutatják be Andalúz Fiesta című lovas színházi előadásukat. Sztárvendég Miklósa Erika! Jegyinformáció itt. (X) 

Debrecen

Az idén 20 éves Debreceni Őszi Fesztivál 20 izgalmas programmal várja az érdeklődőket. A kínálatban koncertek, színházi előadások, musicalek, előadóestek, kiállítások és gyerekprogramok egyaránt megtalálhatók. A november 6. és 18. között megrendezett programsorozat részeként 11-én szombaton KockaFeszt lesz, ahol a Legók életre kelnek.

November 10. és 12. között Debrecen Város és Eger Városa közös szervezésében a Márton Napi népi hagyományoké a Kossuth tér: Debrecen központjában, látványkonyhákban készülnek majd a hagyományőrző ízletes libaételek és egri borászatok kínálják finom nedűiket.

Villány

A Villányi borvidéken közel húsz pincészet és étterem várja a kedves vendégeket Szent Mártonhoz kapcsolódó szokásokkal, libatorral, újborokkal és különleges élményekkel. Programajánlójukból kiderül, hogy a Mandula étteremben és a Crocus Gere Bor Hotelben is degusztációs libamenük várják az érdeklődőket, ahogy például más nagy bornevek, a Vylyan és a Bock is erre a témára hangolva kínálja az újbort.

A Bock pincénél az ünnep két napig is eltart: már péntek este indul az ünneplés, többek között St. Martin élőzenéjével, szombat este pedig a KFT zenekarral mulathatnak a résztvevők.

Tokaj

Az országban több mint kétszáz étterem csatlakozott a Márton napi hagyományokat felelevenítő kezdeményezéshez. A Világörökségi Bormúzeumban Márton napi "szöszmötölőt" tartanak, a Tokaj-környéki éttermek pedig a legjobb újboraikat és libaételeiket kínálják.

A környék ősszel amúgy is kirándulásra csábít, ráadásul az idén egyedülálló tájépítészeti alkotásokkal is gazdagodott.

A népi hagyományok hiteles nyomában

Hollókőn a Szent Márton Napi Vigasság keretében Szent Márton legendás csodatételének felelevenítésére, középkori és libás játékokra, vitézi bemutatókra, párviadalokra kerül sor. A rendezvény 11 órakor ünnepélyes megnyitóval kezdődő programok Szent Márton legendájából mutatnak be életképeket. Az ide látogatók a hollókőiek vendégei lesznek finom, meleg teára, forralt borra és zsíros kenyérre. Hollókő piacán libából készült finomságok, házi sütemények, lekvárok és kézimunkák vására lesz, de a vásáron találkozhatunk Ludas Matyival és Döbrögi Urasággal is. Középkori és libás játékok biztosítják a felhőtlen jókedvet, de idén is versenybe szállhatnak a belevaló legények a Hollókő Főgúnárja címért, olvastuk a rendezvény honlapján.

Hollőkő mesés helyszín minden hagyományokhoz kötődő ünnephez
Hollőkő mesés helyszín minden hagyományokhoz kötődő ünnephezFotó: busakattilafoto / Facebook / Hollókő, az élő falu

Szentendrén a Szent Márton-napi népszokások elevenednek meg, libaételek és borok kerülnek terítékre a Skanzen Márton-napi fesztiválján november 11-12-én. Vidám tollfosztó, népi játékok, mesék, táncház és koncertek várják a látogatókat. 

A Skanzen hétvégi fesztiváljára látogatók libaételeket, családi pincészetek újborait kóstolhatják, a portákon pedig előkerülnek az ősz csemegéi: a sült alma és a sült tök. A fesztiválszínpadon egymást érik a fellépők. Népmeséket, Márton-napi mondákat és legendákat láthatunk és hallhatunk. Szombaton a Magyar Vista Social Club és a Tinti's, vasárnap a Nana Vortex és Herczku Ágnes ad koncertet. Részletes programot itt talál.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések közel

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

SZILVESZTER! Rövidebb-hosszabb, busszal és repülővel! Kulturális körutazások minden igény szerint!

Mikeve új galériát hozott létre
Mátrai kalandozások - 1 nap
12 napja
Mikeve élménybeszámolót írt
Mátrai hosszú hétvége - 1 nap
12 napja
dorav új galériát hozott létre
Őrség 2015
16 napja
dorav élménybeszámolót írt
Őrség 2015
16 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.