» Közel

Elefántfesztivál Thaiföldön vagy régészkedés Miskolcon: ide utazzon novemberben!

| | Nem érkezett még hozzászólás
Fesztiválozzon kétszáz elefánttal, reggeliztessen makákókat, játsszon régészeset vagy utazzon Mikulásvonaton – mindegy, hogy az egzotikus célpontra vagy az őszi mókázásra szavaz, ajánlónkban megtalálja számítását.

Amikor azon töprengtünk, milyen külföldi országot ajánljunk novemberre, nem volt kérdés, hogy meleg hely lesz. Mert aki a hideg, esetenként már kellemetlen őszre kíváncsi, annak felesleges kiadni pénzt repülőjegyre - azt az időjárást itthon ingyen is megkaphatja. Választásunk ezért inkább Thaiföldre esett, és ezzel kapcsolatban elöljáróban csak két szót mondanánk: majmok és elefántok.

Thaiföld

Thaiföld kezdi levetni magáról a szexturizmussal járó rossz hírnevét, a statisztikák szerint is egyre több nő utazik ide. A november pedig pont az a hónap, amikor a Bangkoktól északra fekvő szárazföldi részeken a legoptimálisabb az időjárás egy kis kalandozáshoz; eső alig lesz, a hőmérséklet pedig nem megy majd 20 fok alá, illetve 30 fok fölé. Sajnos a látványosnak ígérkező lampionreptetéshez még ma el kellene indulnia, de a fővárostól északra így is akad majd látnivaló - akár a természetre, akár a kultúrára kíváncsi.

Ha szereti az elefántokat, akkor november 18-án és 19-én például Szurin tartományban van programja. Itt található Ázsia legnagyobb elefántfaluja, ahol már ötven éve tartanak minden évben elefántfesztivált. Thaiföldön nagy tiszteletnek örvend ez a hatalmas emlős, úgyhogy garantáljuk: sehol a világon nem fog egyszerre ennyi elefántot látni majd.

Ennek a régiónak a lakói hagyományosan az elefántok tenyésztésével és gondozásával foglalkoznak. Az elmúlt években az állatok gazdasági jelentősége csökkent, de annál többen kíváncsiak rájuk. A szombati nyitónapon több mint kétszáz állat vesz részt a látványos felvonuláson, gondozóik tánccal, zenével kísérik az állatokat. A parádé végén az állatok finomságokkal roskadozó pultokhoz érkeznek, és kezdetét veszi az „Elefántok reggelije”. Másnap a stadionba vonulnak, ahol egy show keretében többek között történelmi csatákat is felelevenítek, hátukon a harcosoknak beöltözött gondozókkal.

De nem az elefánt az egyetlen állat, akit a thai nép olyan nagy becsben tart, hogy dőzsölős fesztivált rendezzen neki. A makákók szintén nagyon népszerűek, és egyes helyeken szinte ellepik a templomokat.

Lopburi a fővárostól 150 kilométerre északkeletre található. A város minden év novemberének végén (idén 26-án és 27-én) ad otthont a bizarr elnevezésű „majombankettnek”, merthogy a fesztivál kifejezés itt nem állja meg a helyét: itt a majmok azok, akik mondhatni svédasztalos kiszolgálásban részesülnek majd. A helyiek szerint ugyanis a majmokat etetni szerencsét hoz.

Ezen a hatalmas etetési fiesztán több mint háromezer hosszúfarkú makákó vesz majd részt. Hosszú asztalokat készítenek elő a díszvendégeknek, majd a piros asztalterítőkre színezett jeget és mindenféle friss gyümölcsöt pakolnak. A tízezernél is több látogató a jegy mellé kaphat botot is, önvédelem céljára, bár akinél nincs étel, annak valójában nem kell a majmok érdeklődésétől tartania. A bankettet a San Phra Kan és Phra Pang Sam Yot buddhista templomoknál tartják – a khmer birodalom e mementói a 12. században épültek. 

Pompás templomok vagy az érintetlen természet? Mindkettő!

Ha pedig már úgyis Thaiföld szárazföldi részén kalandozik, érdemes felkeresni a legészakibb tartományt, Chiang Mai-t, azonos nevű fővárosával együtt, mely a látogatók áradata ellenére is kellemesen nyugis hely. Ha kifárasztotta a bangkoki nyüzsgés, itt újratöltheti akkumulátorait. A környék kihagyhatatlan látnivalója a Wat Phra That Doi Suthep templom, mely egy hegyről tekint le a városra, és az ország legszentebb kegyhelyének számít.

Embert próbáló, 306 lépcsőfokon keresztül közelíthető meg, melynek célja, hogy a buddhista hívők további érdemeket szerezzenek, mire felérnek – ha nem tartozunk közéjük, ne csüggedjünk: siklóval is felmehetünk. Az 1393-ban alapított templomban őrzik állítólag Buddha egyik vállcsontját, mely úgy keveredett ide, hogy gazdája, egy szerzetes a hegy aljában két darabra törte, és az egyik darabot egy ott épített templomban helyezte el, míg a másikat egy elefánt hátára tette, és hagyta, hogy az állat magával vigye. Ahol az elefánt meghalt, azon a helyen emelte ezt a templomot – az alapítási legendát pedig azóta is minden thai iskolás megtanulja.

Thai gasztroélmények

Ha még nem ismeri a thai konyhát, ne csüggedjen: az ország gasztronómiai felívelését mutatja, hogy saját Michelin-kalauzt dob a piacra. Ha pedig bizonytalan, hogy mit is kellene kipróbálnia, cikkünkből megtudhatja, mi is az atom yumés apad thai

Ha az állatos élmények begyűjtése után tengerpartra vágyik, akkor viszont felejtse el Koh Samui térségét – itt ugyanis ilyenkor négyszer több eső esik, mint az ország többi helyén. Menjen inkább az ország nyugati partszakaszára, az Andamán-tenger partjára. Vagy próbálja ki a Bangkokhoz jóval közelebb eső (így novemberben szárazabb) Hua Hin medical wellness szállodáját, mely a világon az egyik legmenőbbnek számít.

A várostól befelé, a szárazföldön kétórányi robogózásra található a Kaeng Krachan Nemzeti Park, amely kevéssé ismert a turisták körében, pedig ötcsillagos madármegfigyelési lehetőséggel csalogat – nem is beszélve arról, hogy itt akár vadon élő elefántot is megpillanthat a látogató. A strandra visszatérve csak egy dolgot ne feledjen: rá ne gyújtson a tengerparton, mert csúnyán megütheti a bokáját!

Belföld

Miskolcot nem először ajánljuk a figyelmükbe; évek óta tudjuk, hogy itt kifejezetten jó turistának lenni. És ez a város, amit egy honlapról letöltött kincskereső játékkal is felfedezhetünk, novemberben is kínál néhány érdekes programot.

Ha már a hétvégén útnak indul, javasoljuk, hogy meg se álljon az Avalon Parkig, ahol november 5-ig minden este 17 órától tökfaragásban versenghet másokkal, miközben a gyerekeknek „szellemes” kincskeresés indul. Szórakoztató színpadi műsorok is lesznek, a kölykök választhatnak egy rémisztő arcfestést, és persze a tökös ételeket sem érdemes kihagyni. Akinek nincs jelmeze, bérelhet.

Ha fajsúlyosabb programra vágyik, vagy a gyerkőcöket érdekli a múlt, a hónap végéig régészeset játszhatnak a Diósgyőri várban, és megnézhetik többek között azt a Mátyás-korabeli házat, melynek jelenleg két helyisége látható. Az egykori Huszárvár területén ugyanis ma is folyik a munka. Szakvezető segítségével tehetünk egy félórás sétát az itteni aktív ásatáson,  választ kaphatunk kérdéseinkre, aztán megnézhetjük a földből előkerült kincseket - többek között egy ágyúgolyót és egy pecsétnyomót is. A részvétel regisztrációhoz kötött.

A diósgyőri Mikulásvonat már november 23-án útnak indul. A lillafüredi kisvasút ilyenkor díszbe öltözik, este kivilágítják, a kocsikban pedig jelmezbe öltözött szereplők várják a gyerekeket. Lillafüredre érve a Mesebirodalom kapujában maga a Mikulás várja őket, és egy interaktív mesejátékba vonják be őket a miskolci óvodások és iskolások által feldíszített parkban. A Mesevilág elsősorban a 3 és 10 év közötti lurkókat várja; a program utazással együtt bő kétórás - a jegyértékesítés már megkezdődött!

Természetesen nem csak az találja meg a számítását az egykori Acélvárosban, aki törpékkel megy. Itt is javában zajlik a Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozat, amelyből maradt még novemberre is. Ha a művészet a gyengéje, a Herman Ottó Múzeum központi épületében is bepillanthat a kulisszák mögé - egészen pontosan a Képzőművészeti raktár titkaiba, ahol óránként induló, kiscsoportos szakvezetés mellett ismerheti meg az itt búvó gyöngyszemeket november 12-én, reggel 9 órától. A Papszeri Öreg Kiállítási Épületben november 10-én színháztörténeti előadást hallhatnak az érdeklődők, amelyből kiderül, hogyan vélekedett a városról Déryné az itt töltött évek alatt. Az előadás 17 órakor kezdődik.

A Színháztörténeti és Színészmúzeumban november 7-én szabadulószobásat játszhat. A „Teremőr a pácban, avagy drágán add a műtárgyad!” című program során csak az szabadulhat, aki sikerrel oldja meg a logikai és ügyességi játékokat a játéktérben, amely egy színházi belsőt idéz. Legfeljebb 15 fős csapatokban játszható a játék.

Ha pedig leszállt az este, és jólesne egy kis forró csobbanás - jó ha tudja, hogy szombat esténként buli van a miskolctapolcai Barlangfürdőben. Egészen éjfélig lebeghet vagy csápolhat a vízben november 11-én például latin ritmusokra, 25-én pedig retró hangulatban. Ez idő alatt a szaunamesterek sem tespednek, hanem sós, mézes, majd jeges felöntéssel kényeztetik a kikapcsolódni vágyókat.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések közel

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

SZILVESZTER! Rövidebb-hosszabb, busszal és repülővel! Kulturális körutazások minden igény szerint!

Mikeve új galériát hozott létre
Mátrai kalandozások - 1 nap
12 napja
Mikeve élménybeszámolót írt
Mátrai hosszú hétvége - 1 nap
12 napja
dorav új galériát hozott létre
Őrség 2015
16 napja
dorav élménybeszámolót írt
Őrség 2015
16 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.