» Közel

Látott már több ezer darvat csapatostul átsuhanni a Hortobágyon?

| | Nem érkezett még hozzászólás

A Debrecentől alig negyven kilométerre lévő Hortobágy ősszel mutatja egyik legszebb arcát. Érdemes kihasználni a napos időt, és ellátogatni hazánk legnagyobb nemzeti parkjába, hisz egy sor izgalmas programot illetve élményt kínálnak októberben, a darvak vonulása idején.

A hortobágyi ősz egyik leglátványosabb természeti jelensége a daruvonulás, amikor a Nemzeti Park jelképének választott madár százezres számban is megfordul a térségben. A madarak megfigyelésére több szervezett lehetőség nyílik az októberi hétvégéken, profik segítségével. A programok csúcspontja a Darufesztivál lesz október 20. és 22. között, amikor egy teljes hétvége e csodás madarak körül forog.

A Nemzeti Park látogatóközpontjában a „Darvak világa” kiállításon illetve különböző ismeretterjesztő előadásokon vehetnek részt, a kisebbeket emellett „darujáték”, zene- és táncbemutató, táncház, kézműves foglalkozások, hagyományos ételkóstolók, és csillagászati bemutató várják. Gyakorló természetrajongók számára pedig izgalmasabbnál izgalmasabb szakvezetéses túrák indulnak - árulta el a Hortobágy Turizmusáért Egyesület.

Fotó: Artur Rydzewski / Flickr

A rendezvénysorozat része a „Darukonyha receptverseny” elnevezésű, nem mindennapi gasztro kihívás. Mivel a darvak országokat, illetve kontinenseket kötnek össze út közben, a pályázóknak annak a nemzetnek a gasztronómiai stílusában kell megálmodniuk receptjeiket, melyek a darvak vonulási útvonalába esnek. Sőt, a receptben legalább két alapanyagot fel kell használni, melyek a darvak étrendjében is szerepelnek. Ezek a kukorica, napraforgó, árpa, zab, búza, borsó, földimogyoró, olívabogyó, bab, burgonya, (apró)hal, rizs, köles, illetve a hajdina.

A recepteket négytagú zsűri értékeli majd, illetve a park facebook oldalán is szavazás indul, melyek alapján közönségdíjakat osztanak ki. A látványos főzőshow-val egybekötött eredményhirdetés Jakupcsek Gabriella részvételével október 21-én délután lesz a Hortobágyon. A nyertes receptekből kisebb szakácskönyvek készülnek, a három győztes receptet pedig a Hortobágyi Csárda is felveszi kínálatába a Darufesztivál ideje alatt - meg is lehet tehát kóstolni őket.

Fotó: Frank Paul Silye / Flickr

A Darufesztivállal egy időben, október 21-én egy másik program miatt is érdemes ellátogatni ide: Szent Dömötör napján elevenítik fel ugyanis a behajtás népszokását, amikor a pásztorok beterelik állataikat a legelőkről téli szálláshelyükre. A Kilenclyukú hídnál tartott látványos felvonulást számos hagyományőrző program kíséri majd - áll a közleményben.

Bővebb információt a programokról itt talál.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések közel

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Minden perc ajándék! Töltse a szebbnél szebb őszi napokat családjával!

rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 16. nap margójára
5 napja
Andus élménybeszámolót írt
Negatív tapasztalat
13 napja
rallymax új galériát hozott létre
Egy vasútfotós kalandjai - Kétszer egy perc
27 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.