A világ egyik legszebb vitorlásversenye vagy vörösboros élmények: ide utazzon októberben!

Balzsamos esti séták egy csak gyertyafénnyel kivilágított városban, sütőtökfesztivál és múzeumok éjszakája Máltán, vagy vörösborfesztivál, halloween futás és családi programok Debrecenben? Bármelyiket választja, csak jól járhat ebben a hónapban. Eláruljuk, miért!

Az október már egyértelműen őszi hangulattal kecsegtet itthon, és bizony, ebbe már az eső is beletartozik. Ízlés dolga, hogy az ember megkönnyebbülten sóhajt-e fel az egyre színesedő lombok láttán, vagy inkább elutazva valahová, ahol kellemes, száraz időben, gumicsizma és dzseki nélkül töltheti az estéket. Bármelyik csoportba is tartozzon, ebben a cikkben megtalálja számítását: Máltára és Debrecenbe kalauzoljuk!

Sós tengeri levegő és gasztronómiai különlegességek: Málta

Málta örök kedvenc, hisz régóta tudjuk, ide érdemes menekülni a hideg elől. És ehhez még az sem kell feltétlenül, hogy röpködjenek a mínuszok: a kellemes ősznél igenis van jobb, méghozzá a kellemes meleg egy álomszép tengerparton. Főleg, ha éjszaka sem megy a hőmérséklet 20 fok alá.

Mindegy, Máltát vagy Debrecent választja októberben: sütőtököt mindkét helyen garantáltan talál majd
Galéria: Ide utazzon októberben!
(Fotó: Open Grid Scheduler / Flickr.com)

Való igaz, hogy az Azúr ablak összeomlott. Na és? Egyrészt, ha nem fél a szokatlan megközelítéstől, még mindig láthatja, másrészt Málta annyira gazdag történelemben és látnivalókban, hogy a szép sziklaformáció tényleg csak a jéghegy csúcsa volt. Még csak néhány hónapja, hogy újra megnyílt a sziget neolitkori, háromszintes sírboltja, a világ egyik legjobb állapotban fennmaradt ősi lelőhelye, ahol nagyjából hatezer ember nyugszik – a bronzkori ember elődei. Ha mindez nem hozná lázba, még legalább öt okot tudunk, miért érdemes bármelyik évszakban Máltára látogatni.

Október Máltán a hajózás és a kalózok hete, ezért több eseményt is felfűznek erre a témára. Október 21-e hétvégéjén a vallettai-i kikötőben várják a családokat egy kis kalózkodásra, és 21-én rajtol a Rolex Middle Sea Race is, a világ egyik legszebb táján zajló vitorlásverseny. A közel ezer kilométeres megmérettetés Valletta fenséges Grand Harbour-jából (Nagy kikötőjéből) indul.

A Rolex Middle Sea Race páratlan szépségű háttér előtt zajlik
Galéria: Ide utazzon októberben!
(Fotó: Kurt Arrigo / Flickr.com)

Az október azonban nem csak a tengerről szól. Az év során többször, így most is látható az In Guardia (Őrségben) parádé. Ez a Fort St. Elmóban rendezett történelmi játék a Szent János-lovagrend erődjeiben zajlott eseményeket eleveníti fel, többek között az erőd bejárását és az őrszemek vizitjét. Az esemény alatt közel hetven, korhű ruhába öltözött résztvevő mutatja be, hogy készen áll az erőd megvédésére. A negyvenperces show október 15-én 11 órakor kezdődik.

Október 7-én Vallettában a mi Múzeumok éjszakája rendezvényünk megfelelőjét találhatja. Ekkor a kastélyok és múzeumok késő éjjelig nyitva tartanak, és kedvezményesen mehetünk be ezekbe – egyes helyekre pedig, például az Elnöki palotába, egyáltalán nem kell fizetni. Természetesen a kávézók és éttermek is tartják a kései nyitva tartást, az utcákon helyi és külföldi együttesek zenélnek majd. A rendezvény neve Notte Bianca, azaz Fehér éjszaka.

Birgu girbegurba utcás, mesebeli városában október 14-én rendezik a Birgufestet, melynek során az egész erődített kisváros gyertyafényben úszik. Minden erkély, minden lépcsősor tele lesz mécsesekkel, az utcákon street food standokat állítanak fel, a jó hangulatról pedig élőzenei koncertek gondoskodnak.

Máltán sem feledkeznek meg a sütőtökről: október 29-én immár kilencedszerre kerül sor a Manikata Sütőtök Fesztiválra. Manikata Málta legeldugottabb kis falva, mely a Golden Bay-re néz. Az ingyenes dzsemborin country és western zenékre táncolhatunk, vagy egy kiállítást nézhetünk meg a régmúlt mezőgazdasági eszközeiből, gépeiből. A gyerekekre is gondolnak, többek között arcfestéssel, ugrálóvárral készülnek. Ha itt jár, javasoljuk, hogy tegyen egy reggeli sétát is a Majjistral Nemzeti Park lenyűgöző szépségű tengerpartján, ahonnét a kilátás is pompás: egyenesen a gozói Ta' Cenc sziklákat csodálhatja.

Ha a fentiek programok meghozták a kedvét, de bizonytalan, mit lehetne még Máltán csinálni, itt megtudhatja, melyek a kihagyhatatlan látnivalók.

Vörösbor, hungarikum és édesség nagy számban: Debrecen

Még tavaly ajánlottuk, de most is igaz: számtalan oka van annak, amiért érdemes Debrecenbe menni. Ebben a dinamikusan fejlődő városban a villamosokat wifivel szerelték fel, és valószínűleg nincs is olyan látogató, aki ezt ne akarná rögtön ellenőrizni.

Debrecen by night
Galéria: Ide utazzon októberben!
(Fotó: Debreceni TDM)

Ha a fentieken túl belvárosi korzózásra vágyik, irány a Csapó utca, mely egy teljes utcányi virágpiac – mert Debrecenben nem csak a virágfesztiválkor tölt be fontos szerepet a szép növény. A város neve egybeforr egy valódi hungarikummal is, ez pedig a debreceni pároskolbász. Szerencsére a városban komolyan is veszik ezt az örökséget, remek falatozóik vannak, melyek minőségi street food-ot kínálnak.

Ha másféle kikapcsolódásra vágyik, ugorjon be az állatkertbe, ahol még mindig csak cseperedik az a cuki kistigris, akiről júniusban mutattunk képeket. Ráadásul az állatkert augusztus óta egy Szafari kisvonattal is gazdagodott.

Ősz a Velencei-tó partján
A Velence Resort & Spa októberben is kitűnő választás családi pihenésre: reggeltől estig tartó animációs programokkal várja az óvodás és kisiskolás korú gyermekeket az év 365 napján. 2 szintes élményfürdőjében 11 medence, 1.000 m2 vízfelület garantálja a vidám kikapcsolódást. Az október 23-i hosszú hétvégére, vagy az őszi szünetre még meglepheti családját egy utazással! (X)

A Retrófürdőt ugyan bezárták, de egyértelműen kárpótolja a vízszerető közönséget, hogy az Aquaticumot ergonomikus nyugágyakkal szerelték fel, ha tehát nem tud elképzelni egy hosszú hétvégét wellness-élmény nélkül, itt érdemes próbálkozni.

Ha gyerekekkel utazik, az Agóra Tudományos Élményközpont kihagyhatatlan program, különösen, ha esős időben indultak útnak. Ennek interaktív terében több mint negyven különleges játék próbálható ki, melyek mindegyike egy-egy tudományos jelenségről mesél. Emellett az élményközpontban naponta többször különböző ismeretterjesztő előadások és kísérleti bemutatók vannak: a részletes programról a honlapon tájékozódhat.

Galéria: Ide utazzon októberben!Fotó: Nagyerdei Víztorony / Facebook

Debrecenben október 7-8. hétvégéje bővelkedik a programokban, csak győzzön választani. A Kerek Feszt a Kerekerdő Élményparkban elsősorban a családokat szeretné elvarázsolni, a Böszörményi úton és környékén ugyanekkor Mihály-napi kézműves és iparművészeti kirakodóvásárt rendeznek. Itt a régi idők vásárainak hangulatát igyekeznek felidézni, és a szervezők ígérete szerint nem marad el a jóféle gasztronómia sem.

Ha felnőttesebb élményekre vágyik, ahol azért a gyerekeket, sőt a négylábúakat is szívesen látják, ugyanekkor Vörösbor Fesztivál is lesz, mert Debrecenben nem csak a fák levelét festi vörösre az ősz, de a poharak tartalmát is. Az egyébként megmászható Nagyerdei Víztoronynál megrendezett eseményen a bortermelés nagyjai mind felvonulnak, és számtalan koncert egészíti majd ki az élményt: szombat este például a Maszkura és a Tücsökraj lép fel. A vasárnap ingyenes családi nap ezen a rendezvénysorozaton.

ŐSzi szünet - hotel ajánlatok
Talán hiú ábránd a korábbi évek szép időjárását elvárni az idei őszi szünetre is, de ha Hunguest Hotels szállodát választ az őszi szüneti családi üdülés helyszínéül, a wellness szolgáltatások és a szomszédos fürdők rossz idő esetén is lehetőséget adnak a tartalmas, pihentető kikapcsolódára. Szállodáink őszi szüneti ajánalataiért kattintson! (X)

Október 21. és 22. között rendezik az Édességfesztivált a Debrecen Plazában – ingyenes belépéssel. Ha teljes véletlenségből már a fesztivál kezdetén túl sok kalóriát vett magához, szombaton este már neki is állhat ledolgozni. Az este 6-kor induló Halloween futás különlegessége, hogy a résztvevők többsége az ünnep szellemében beöltözve fut: szinte biztos, hogy vámpír és boszorkány lesz köztük bőven. Mivel töklámpások nélkül a Halloween elképzelhetetlen, bárki nevezhet saját alkotással, melyeket a futás rajt- és célpontjául szolgáló Egyetem téren kiállítanak, és díjaznak is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek