» Közel

Bartók Béla itthon van otthon: fesztivál a Zeneakadémián

| | Nem érkezett még hozzászólás

Szabadtéri koncerttel, gyermekprogrammal, városnéző túrával és a versenyzők megmérettetési sorrendjének nyilvános sorsolásával kezdődik szombaton a Bartók Világverseny és Fesztivál – írja az MTI.

Az első alkalommal megrendezett verseny egyik legfontosabb üzenete, hogy Bartók Béla itt van otthon, itt vannak a gyökerei. Olyan komplex művészi teljesítmény, hagyaték áll mögötte, ami arra sarkallta a Zeneakadémiát, a zenetudós alma materét, hogy a 135. születésnap megkoronázásaként meghirdessék ezt a rendezvényt. A szervező célja hidakat építeni Bartók zenéjével, amelyet az emberek világszerte felismernek, mert annyira egyedi és magyar.

A Bartók Béla születésének 135. évfordulója alkalmából útjára indított, az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával megvalósuló Bartók Világverseny és Fesztivál 44 ezer euró összdíjazású verseny. Különlegessége, hogy nem egy kategóriában hirdetik meg periódusonként ismétlődve, hanem hatéves periodikában, kétévente más hangszercsoportban. A versenyhez tudományos szimpózium is kapcsolódik, valamint a nyitónapon a Liszt-kukacok Akadémiájával a gyerekeket, a műveket bemutató előadásokkal a zeneszerető közönséget szólítják meg.

A Zeneakadémia tárt kapukkal várja a hétvégén a Bartók-rajongó közönséget
A Zeneakadémia tárt kapukkal várja a hétvégén a Bartók-rajongó közönségetFotó: Fazekas Istvan / Facebook / bartokworldcompetition

A versenyen idén a hegedűsöké a főszerep. A versenyen 46 fiatal, harminc év alatti hegedűs méri össze tudását a nemzetközi zsűri előtt. A versenyzők megmérettetési sorrendjének nyilvános sorsolása a Liszt Ferenc téri szabadtéri színpadon lesz szombat délután.

Az ingyenes elődöntőkben a versenyzők Bartók 1. vagy 2. rapszódiájának legalább egy tételét, valamint Bach hegedű szólószonátáinak és partitáinak minimum egy tételét adják elő.

A végleges helyezések a szombati nagyzenekari döntőben alakulnak ki, amelyen Bartók, Beethoven, Brahms vagy Csajkovszkij versenyművét szólaltatja meg a három legjobbnak ítélt versenyző a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának közreműködésével, Kovács János vezényletével. A verseny nyertesét szeptember 17-én a gálakoncerten hirdetik ki.

További részletek a fesztivál közösségi oldalán olvashatók.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések közel

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

SZILVESZTER! Rövidebb-hosszabb, busszal és repülővel! Kulturális körutazások minden igény szerint!

Mikeve új galériát hozott létre
Mátrai kalandozások - 1 nap
15 napja
Mikeve élménybeszámolót írt
Mátrai hosszú hétvége - 1 nap
15 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.