Fényfesztivál Pozsonyban vagy kincsvadászat a Mátrában: ide utazzon szeptemberben!

Kortyolgasson sört Pozsony macskaköves utcáin, vegyüljön el egy korhű római táborban, vagy nézzen installációkat a Fényfesztiválon. Ha inkább itthon maradna, a Mátra szeptemberben sem okoz csalódást: street food, szüreti mulatság és ásványgyűjtő túrák is várják.

Itt van az ősz, itt van újra... Ha önt is megsuhintotta már az új évszak hangulata, és városnézésben vagy túrázásban gondolkodik, olvasson tovább. A meteorológusok szerint hamisítatlan indián nyárban reménykedhetünk, ez pedig mi mást jelenthet, mint városnéző- és kiránduló időt!

 

Pozsony hívogató főtere
Galéria: Ide utazzon 2017 szeptemberében!
Fotó: Aapo Haapanen / Flickr.com

 

Pozsony közelebb van, mint hinné

 

Pozsony szépen felújított óvárosában kellemes sétákat tehetünk, miközben a magyar történelem néhány részletét is feleleveníthetjük. Tudta például, hogy a Szent Koronát hosszú időn át a pozsonyi várban őrizték? A történelem rajongóinak érdemes megnézni a Koronázási templomot is, eredeti nevén Szent Márton-dómot, melynek építése a 13. században kezdődött, és 11 magyar királyt és 8 magyar királynét, illetve királynőt koronáztak itt meg. De nem maradhat ki a városnézésből az óvárost a túlparttal összekötő, Ufónak becézett híd kilátótornya sem.

Persze Pozsonyban nem csak egy magaslat van, mely messziről látszik a város minden pontjáról. Ott van például az Oroszvár nevű kerületben található erődítmény, amelynek Antik Gerulata múzeumában és az oroszvári kastély kertjében Római játékokat és Limes napot tartanak szeptember 9-én. Ezen a helyen egykor római tábor állt, a rendezvénynek is az a célja, hogy az akkori hétköznapokat idézze meg minél hitelesebben. Ennek szellemében színházi előadások, versenyek, korhű táncbemutatók, antik legendák várják a látogatókat. A városrész utcáin öt ország hetven résztvevője fog felvonulni. A fesztivál ideje alatt Archeobusz ingázik Pozsony központja, Oroszvár és az osztrák Carnuntum között.

 

Így fest az új hídról, azaz az Ufóról Pozsony esti fényben
Galéria: Ide utazzon 2017 szeptemberében!
Fotó: Miroslav Petrasko / Flickr.com

Ha azonban szeptember 21. és 23. között jár Pozsonyban, több helyszínen is Fényfesztiválba csöppenhet, mert sötétedés után több épület fény- és interaktív installációkat kap. Elsősorban az Óvárosban és a Petrzalka városrész Duna-partján lesznek majd fényfestések. A szervezők ezt az útvonalat javasolják végigjárni.

Ha csak októberben jut el Pozsonyba...
Ne csüggedjen, akkor is lesz mit csinálnia a városban. Szeptember 28. és október 15. között kerül sor a Pozsonyi Zenei Ünnepségek rendezvénysorozatra, melyen szlovák és külföldi művészek mutatkoznak be, immár 53. alkalommal.
Október 7-én a Fehér éjszaka a kortárs művészetet hozza el a közönségnek. A látogatók a Fényfesztiválhoz hasonlóan egy térkép segítségével járhatják majd be a várost művészeti alkotások után kutatva. Itt a vizuális installációkat koncertek is kiegészítik.
Ha pedig a jazz a gyengéje, akkor az október 20-ai hétvégén induljon útnak: a Pozsonyi Jazz Napokon ismert és feltörekvő művészek lépnek majd fel a városban.

 

A Mátrába lassan látványosan is megérkezik az ősz

 

Az Északi-középhegységben fekvő Mátráról mindenki fújja, hogy itt található hazánk legmagasabb pontja, a Kékes-tető, 1014 méteren. De aki még az indián nyárban szeretne a környéken lazulni, az Gyöngyösön több érdekes programot is talál majd, és persze túraútvonalat is ajánlunk számukra.

Szeptember 9-én Gyöngyösön például a Barátok terén rendezik meg a New Version Fest & Street Food fesztivált, amely lényegében zene és tánc újragondolva, meg egy kis street food-dal fűszerezve. A Mátra Művelődési Központ korábban ugyanis meghirdetett egy pályázatot, amelyben a Túl a vízen egy kosár c. csángó népdalt és/vagy Bruce Springsteen Dancing in the dark c. számát bármilyen zenei műfajban kellett feldolgozni. Ezeket a remake-számokat és a hozzájuk készült koreográfiákat mutatják majd be ezen a fesztiválon. A kicsinosított Barátok terén mindezen túl különböző zenei műfajokkal is találkozhatnak az ide látogatók, köztük a rockabilly műfajt képviselő Dinamite Dudes duójával is. És amíg a teret benépesítő utcazenészeknek köszönhetően tangózhatnak és salsázhatnak az érdeklődők, addig a tér körül street foodot kínáló standokban lehet pótolni a tánccal elvesztegett kalóriákat.

 

Gyöngyös Mátra Múzeumában figyeli az előadót az érdeklődő hallgatóság
Galéria: Ide utazzon 2017 szeptemberében!
Fotó: Mátra Múzeum Gyöngyös / Facebook

 

Az is kiderül, hogy milyen lesz a Mátra-torta

 

Szeptember 15. és 26. között minden a szüret jegyében telik majd Gyöngyösön. A Fő térről szeptember 22-én Szüreti Futás indul (rajt a Fő téren 15:30-kor), a fesztivál ideje alatt Mátraaljai borok bemutatójára és kóstolójára lehet számítani, de számos kulturális és folklór programmal, kézműves kirakodóvásárral és gulyásfőző versennyel készülnek. A szervezők várják a borból és szőlőből készült házi süteményeket is, hiszen vasárnap ezek közül kerül majd ki a „Mátra tortája 2017".

Szeptember 15. és 17. között szintén a Fő téren népzenei és könnyűzenei koncertek, borok és ételek várják a kikapcsolódásra vágyókat. A jó hangulatról a helyi előadók mellett a Hooligans, a Pannonia Allstars Ska Orchestra, Oszvald Marika, Polyák Lilla, Wolf Kati és Veréb Tamás gondoskodik. További részletek az esemény közösségi oldalán olvashatók.

Engedd szabadon az érzékeid!
Tanulj vágyakozni azután, ami a Tiéd! Zalakaros nem csupán egyedülálló gyógyvízével csábít magához, hanem azzal a sokszínűségével, mely minden érzékszervünket képes kényeztetni. Zalakaros gyógyító érintései testünkön kívül lelkünket is megérintik, melyből erőt meríthetünk, feltöltődhetünk, visszatalálhatunk a természethez és ez által önmagunkhoz! (X)

 

A Mátrában most szervezetten bukkanhat kincsekre

 

Mert aki inkább kirándulni vágyik ebben a hónapban, annak a Mátra Ásványház ásványgyűjtő túráit ajánljuk. Szeptember 17-én például Gyöngyösorosziban indítanak túrát a Száraz-patakhoz, ahol achátra, jáspisra és kalcedonra lehet vadászni. De a mátraszentimrei Mátra Ásványházba a szervezett túrákon kívül is érdemes benézni, ahol a látogatók kipróbálhatják az aranymosást, vagy akár felszerelést bérelhetnek, hogy ugyanezt szabad téren, a Mátra patakjaiban is kipróbálhassák. Ugyanitt egy működő ásványcsiszoló műhely életébe is bepillanthatnak az érdeklődők.

 

Fotó: Magyar Természetjáró Szövetség

Az outdoor élmények szerelmeseinek egy új fesztivállal készül a térség: az ŐsziKÉK-Hegyisport fesztivált szeptember 23-án és 24-én rendezik Galyatetőn. A kétnapos rendezvényen lesz műfalas mászóverseny, közösségi jóga, látványos sportbemutatók, vezetett túrák a környéken, valamint a levetítik a Reel Rock filmfesztivál legizgalmasabb filmjeit is. A rendezvény összes programja ingyenesen látogatható! A programok két helyszínen: a Galyatető Turistacentrum mögötti GTC Fesztiváltéren, valamint az innen kb. 200 méter távolságban fekvő parkban, a GTC Ligetben lesznek megtartva. További információkat a rendezvény honlapján talál.

Ha a túrázás mellett nem ásványokat, hanem egy kis kultúrát szeretne inkább begyűjteni, próbálja ki a Kis Rákóczi turistautat, mely egy nap alatt járható be. Többek között a Kékesi Erdőrezervátumot is érinti, ahol évszázadok óta nem végeznek fakitermelést, azaz „a fák állva halnak meg". Az útvonal a Károlyi-kastélyparktól indul az Ilona-völgy felé vezető irányban, de útba esik majd egy romos síugrósánc - ahol a 80-as években még versenyeket rendeztek -, és látni lehet majd a Nagyréten fekvő tavat is, amely hazánk legmagasabban fekvő, természetes eredetű állóvize. Itt aztán lehet bográcsozni és pihenni, akinek pedig nincs tériszonya, az a már messziről is látható, 50 méter magas kilátóba is felkapaszkodhat, ahonnan lélegzetelállító a panoráma. Mátrafüredre érve pedig érdemes megnézni a palóc néprajzi gyűjteményt, vagy a kisvasút segítségével felkeresni a farkasmályi borpincéket. A túra nagytestvére, a Rákóczi útvonal egyébként Parádról Gyöngyösre visz – ezt a 27 kilométeres túrát csak gyakorlott kirándulóknak ajánljuk, mert jelentős szintkülönbségeket kell közben legyőzni.

Ha Balaton, akkor hajózás!
Színes hajóprogramokkal várunk utószezonban is a Balatonnál. Kirándulj a BAHART menetrendi hajóival, próbáld ki a száguldás élményét gyorshajóinkkal, vedd igénybe gyorshajó- és vízitaxi járatainkat, tölts el egy kellemes órát sétahajóink fedélzetén, hisz az élményhez hajó visz! (X)

 A Gyöngyösi MTM Mátra Múzeuma is csatlakozott az idei Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozathoz. Az események szeptember 25-én kezdődnek, egészen Márton-napig tartanak, és közben családi programokkal, műhelyfoglalkozással, rajzversennyel, tematikus és kézműves foglalkozásokkal, egy rendhagyó természettudományi gyűjtemény bemutatásával és városnéző sétával várják az érdeklődőket Gyöngyösön.

 

Előadás a tavalyi erdészeti nyílt napon
Galéria: Ide utazzon 2017 szeptemberében!
Fotó: Egererdő Erdészeti Zrt / Facebook

Szeptember 30-án rendezik a mátrafüredi parkban a Kisvasutak napját és az Erdészeti Nyílt Napot. A Mátravasút Gyöngyöstől Mátrafüredig, illetve egy másik vonalon a Szalajkaházhoz szállítja az utasokat. A kisvasút igazi különlegessége, hogy első osztályon is utazhatnak a kirándulók, novemberig például minden nap. (Hazánk egyetlen luxuskisvasútjáról itt írtunk bővebben.) Az Erdészeti Nyílt Napon már az erdők és az erdőgazdálkodás is fókuszba kerül: a látogatók kipróbálhatják a mindennapos munkák során használt eszközöket, működés közben figyelhetik meg a rakodó- és aprítógépet, megfoghatják a tölgyfa és a fenyő levelét, megérinthetik a szarvas agancsát, megsimogathatják a vadászkutyákat, és megnézhetik, hogy mi mindent készíthetünk fából vagy a növények egyéb részeiből.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek