» Közel

Érzékek útján Zalakaroson

| | Nem érkezett még hozzászólás
Masszázs, kirándulások, ízek, illatok... és mennyei nyugalom: a város 20. születésnapja alkalmából megnéztük, mennyit fejlődött az elmúlt években.

A legtöbben bizonyára megfordultak már Zalakaroson, amelyről elsőként a gyógyfürdők, élménymedencék és iskolai szünetekben tett látogatások jutnak eszükbe. Ezúttal 20. születésnapja alkalmából látogattunk el Zalakarosra, az elmúlt évek során talán legtöbbet fejlődött magyar városba, azzal a szándékkal, hogy feltérképezzük a térség korábban kevésbé ismert természeti kincseit, belekóstoljunk a zalai konyha jellegzetességeibe, és ellazuljunk a gyógyvizes kezelések nyújtotta élvezetekben.

A kétnapos kiruccanás végén már nem a fürdőzés volt az egyetlen, ami Zalakaros kapcsán eszünkbe jutott: a város bebizonyította, hogy képes mind az öt érzékszervünkre hatni impozáns látványvilágával, élményekkel teli ízeivel, gyógyító érintéseivel, a levegő illatával, a csend hangjával és a jótékony társadalmi szerepvállalásával. Élményalapú beszámolónk következik.

Gyógyító érintések

Zalakaros 2500 méterről feltörő, 96 C fokos gyógyvize, a 27 medencés, 12 hektáros, csupa élményelemmel felvértezett fürdője méltán nyerte el a passzív pihenésre vágyó látogatók bizalmát is, így mielőtt belemerültünk volna a térség nyújtotta egyéb programlehetőségeibe, szükségünk volt egy kuriózumnak számító zalai gyógykezelésre. Ami pedig azt illeti, az irodai munkára és rohanó városi életvitelünkre való tekintettel a Gyógyfürdő szakembereire bíztuk az állandó gépeléstől és görnyedtségtől elgémberedett csigolyáinkat, bizalmunknak pedig meg is lett a gyümölcse. A fürdő spa részlegén számtalan masszázs és kezelés közül választhatunk, minket például a 60%-ban zalakarosi gyógyvizet tartalmazó masszázskrémmel vettek kezelésbe. Bár a szigorú időbeosztásunk csak egy fél órát engedett ellazulni, ez alatt a 30 perc alatt szinte minden izomfájdalom megszűnt, emellett úgy keltünk fel a masszázságyról, mintha jógáztunk volna.

Mivel a nap folyamán két alkalommal is volt szerencsénk „tesztelni” a karosi kezeléseket, másnap a jóga nyújtotta érzést már enyhe izomláz váltotta fel, így jutottunk arra a felismerésre, hogy a masszázst akár a lusták sportjaként is említhetnénk, hiszen ugyanolyan izommozgással jár, akár egy edzés, csak mindezt passzívan tesszük, szakemberek jóvoltából.

Impozáns látvány

Bár szívesen kényeztettük volna még magunkat, kirándulásunk célja nem csupán a passzív pihenés volt, így útnak indultunk felfedezni a zalai térség természeti kincseit. Nem kell messzire menni, ha az egész napos relaxálás után csak a városban tennénk egy rövid, késő délutáni sétát; a Termáltó és a nemrégiben kialakított Ökopart kiváló helyszín egy tavaszi piknikhez, nyár-esti sétához vagy egy őszi fényképezkedéshez. A kerékpárút itteni szakasza pedig lehetővé teszi, hogy mindezt az impozáns környéket a felkelő nap sugaraival köszöntsük, ha megérintett minket Zalakaros egészségtudatos oldala. A park égerfái alatt interaktív játékok vonzzák az erdő élővilágára nyitott gyerekeket, míg a tó felületén szép időben hattyúkkal is találkozhatunk.

Élményekkel teli ízek

Az újhullám bizony Zalakarost is elérte, a No Sugar Café and Bar ugyanis a kiváló minőségű kávék mellett különleges hozzávalóból készített smoothiekat, turmixokat és kézműves söröket is kínál a minőségre fogékony vendégeknek. Az új-zélandi kávéscsészék nem véletlenül érkeztek a messzi kontinensről, a kávézó tulajdonosa Ausztráliában három évig baristaként inspirálódott a legfrissebb gasztronómiai trendekből, és átlátogatott a szomszédos országba is. Nehéz volt választani a 100%-os gyümölcstartalmú fagyikból, a házi süteményekből és a hamburgerekből, mi mégis a zalakarosi tökmagos kalácsra voltunk kíváncsiak, a bejgli alakú süteményre, amely a zalai receptgyűjtő verseny győztese is lett. A kalács különlegessége, hogy egyedi fűszerezésének köszönhetően édes és sós fogások mellé egyaránt tálalható.

Aki pedig egy tartalmas ebédet szeretne elkölteni Zalakaroson, annak a tulajdonos kislányáról elnevezett Regina éttermet ajánljuk. A pincérek kedvessége és figyelmessége ugyanúgy levett bennünket a lábunkról, akár csak a frissen felszolgált vargányaleves és a tartalmas második fogás: a zöldfűszeres kéregben sült szűzérme, nem mással, mint dödöllével. A nagy melegben kevésbé könnyed, annál inkább ízletes menü, és ha már Zala megyében jártunk, a térség híres fogását, a dödöllét természetesen nem hagyhattuk ki.

A csend hangja

Hallotta már a csendet? Zalakarostól mindössze pár kilométerre található Balaton-felvidéki Nemzeti Park megállít egy pillanatra, és engedi, hogy meghalljuk magunkban azt a bizonyos belső hangot. A fokozottan védett területnek nem véletlenül csak egy töredéke látogatható, a sziget gazdag madárvilágában tett kirándulásunk során olyan érzésünk támad, mintha egy másik dimenzióba csöppentünk volna. Nagyszerű volt itt látni, hogy hazánkban is akad még sok védett faj, akik a természetes közegükben nyugodt életet tudhatnak magukénak.

A Diás-szigeten ugyan már letette az ember a lábnyomát, amelyre a matulakunyhó és pákászkunyhók árulkodnak szolidan Fekete István emlékháza mellett. Itt a Tüskevár szerzőjének életviteléről és a „kányavári” madárfajok megmentéséről is megtudhatunk egy-két titkos információt.

A levegő illata

Zalakaroson jellegzetes a gyógyvíz kénes illata, de ha hajlandóak vagyunk kilépni a medencéből és akár a Termáltó és Ökoparton, akár a Kányavári szigeten barangolunk, érezni fogjuk a levegő valódi illatát. Zalakaros tüdeje, a domboldalt borító erdő, friss oxigént termel, melytől nem csak a testünk, de lelkünk is feltöltődik.

Hatodik érzék – mint társadalmi szerepvállalás

Zalakaros és a térség kincsei valóban minden érzékeszervünket elvarázsolták, de nem mindenki lehet ilyen szerencsés. A Zalakarostól pár percre lévő Holnapocska Alapítvány azonban azokra a gyerekekre is gondol, akik mindezt egészségügyi vagy egyéb társadalmi okok miatt nem tudnák élvezni. A gyógyuló táborokban az élményterápia remek eszköz arra, hogy elősegítse a hosszú kórházi kezelést követő testi és lelki gyógyulást, hozzásegítve ezzel őket a visszailleszkedéshez, önbizalmuk növeléséhez. A legjobb pedig az, hogy az ország egyik legnagyobb élményparkjában, a Zobori Park területén működik, így a minden tekintetben az önfeledt játék van középpontban.

Ha pedig mindez nem lenne elég, Zalakaroson van az ország legjobb tanösvénye, a fent említett Ökoparton, melyet gyerekekkel kifejezetten ajánlottunk, és egy remek, fedett kertmozi is – utóbbit érdemes beiktatni, amíg még tart a nyár! További tippeket is adunk a közelből – eláruljuk például, hol készíthet szelfit bivalyokkal.

Újságírónk a Zalakarosi Turisztikai Nonprofit Kft. vendégeként ismerte meg a várost.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések közel

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

SZILVESZTER! Rövidebb-hosszabb, busszal és repülővel! Kulturális körutazások minden igény szerint!

Mikeve új galériát hozott létre
Mátrai kalandozások - 1 nap
14 napja
Mikeve élménybeszámolót írt
Mátrai hosszú hétvége - 1 nap
14 napja
dorav új galériát hozott létre
Őrség 2015
18 napja
dorav élménybeszámolót írt
Őrség 2015
18 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.