Érzékek útján Zalakaroson

Masszázs, kirándulások, ízek, illatok... és mennyei nyugalom: a város 20. születésnapja alkalmából megnéztük, mennyit fejlődött az elmúlt években.

 

A legtöbben bizonyára megfordultak már Zalakaroson, amelyről elsőként a gyógyfürdők, élménymedencék és iskolai szünetekben tett látogatások jutnak eszükbe. Ezúttal 20. születésnapja alkalmából látogattunk el Zalakarosra, az elmúlt évek során talán legtöbbet fejlődött magyar városba, azzal a szándékkal, hogy feltérképezzük a térség korábban kevésbé ismert természeti kincseit, belekóstoljunk a zalai konyha jellegzetességeibe, és ellazuljunk a gyógyvizes kezelések nyújtotta élvezetekben.

Gyógyító érintések ZalakarosonFotó: CSEPREGI Tibor / Zalakaros.hu

A kétnapos kiruccanás végén már nem a fürdőzés volt az egyetlen, ami Zalakaros kapcsán eszünkbe jutott: a város bebizonyította, hogy képes mind az öt érzékszervünkre hatni impozáns látványvilágával, élményekkel teli ízeivel, gyógyító érintéseivel, a levegő illatával, a csend hangjával és a jótékony társadalmi szerepvállalásával. Élményalapú beszámolónk következik.

Gyógyító érintések

Zalakaros 2500 méterről feltörő, 96 C fokos gyógyvize, a 27 medencés, 12 hektáros, csupa élményelemmel felvértezett fürdője méltán nyerte el a passzív pihenésre vágyó látogatók bizalmát is, így mielőtt belemerültünk volna a térség nyújtotta egyéb programlehetőségeibe, szükségünk volt egy kuriózumnak számító zalai gyógykezelésre. Ami pedig azt illeti, az irodai munkára és rohanó városi életvitelünkre való tekintettel a Gyógyfürdő szakembereire bíztuk az állandó gépeléstől és görnyedtségtől elgémberedett csigolyáinkat, bizalmunknak pedig meg is lett a gyümölcse. A fürdő spa részlegén számtalan masszázs és kezelés közül választhatunk, minket például a 60%-ban zalakarosi gyógyvizet tartalmazó masszázskrémmel vettek kezelésbe. Bár a szigorú időbeosztásunk csak egy fél órát engedett ellazulni, ez alatt a 30 perc alatt szinte minden izomfájdalom megszűnt, emellett úgy keltünk fel a masszázságyról, mintha jógáztunk volna.

Mivel a nap folyamán két alkalommal is volt szerencsénk „tesztelni" a karosi kezeléseket, másnap a jóga nyújtotta érzést már enyhe izomláz váltotta fel, így jutottunk arra a felismerésre, hogy a masszázst akár a lusták sportjaként is említhetnénk, hiszen ugyanolyan izommozgással jár, akár egy edzés, csak mindezt passzívan tesszük, szakemberek jóvoltából.

Impozáns látvány

Bár szívesen kényeztettük volna még magunkat, kirándulásunk célja nem csupán a passzív pihenés volt, így útnak indultunk felfedezni a zalai térség természeti kincseit. Nem kell messzire menni, ha az egész napos relaxálás után csak a városban tennénk egy rövid, késő délutáni sétát; a Termáltó és a nemrégiben kialakított Ökopart kiváló helyszín egy tavaszi piknikhez, nyár-esti sétához vagy egy őszi fényképezkedéshez. A kerékpárút itteni szakasza pedig lehetővé teszi, hogy mindezt az impozáns környéket a felkelő nap sugaraival köszöntsük, ha megérintett minket Zalakaros egészségtudatos oldala. A park égerfái alatt interaktív játékok vonzzák az erdő élővilágára nyitott gyerekeket, míg a tó felületén szép időben hattyúkkal is találkozhatunk.

Zalakaros környéke egyértelműen kirándulásra csábít minden évszakbanFotó: Farkas Attila / Zalakaros.hu

Élményekkel teli ízek

Az újhullám bizony Zalakarost is elérte, a No Sugar Café and Bar ugyanis a kiváló minőségű kávék mellett különleges hozzávalóból készített smoothiekat, turmixokat és kézműves söröket is kínál a minőségre fogékony vendégeknek. Az új-zélandi kávéscsészék nem véletlenül érkeztek a messzi kontinensről, a kávézó tulajdonosa Ausztráliában három évig baristaként inspirálódott a legfrissebb gasztronómiai trendekből, és átlátogatott a szomszédos országba is. Nehéz volt választani a 100%-os gyümölcstartalmú fagyikból, a házi süteményekből és a hamburgerekből, mi mégis a zalakarosi tökmagos kalácsra voltunk kíváncsiak, a bejgli alakú süteményre, amely a zalai receptgyűjtő verseny győztese is lett. A kalács különlegessége, hogy egyedi fűszerezésének köszönhetően édes és sós fogások mellé egyaránt tálalható.

Bejglinek néz ki, de nem az: tökmagos kalácsFotó: Bodnár Zsófi / Travelo

Aki pedig egy tartalmas ebédet szeretne elkölteni Zalakaroson, annak a tulajdonos kislányáról elnevezett Regina éttermet ajánljuk. A pincérek kedvessége és figyelmessége ugyanúgy levett bennünket a lábunkról, akár csak a frissen felszolgált vargányaleves és a tartalmas második fogás: a zöldfűszeres kéregben sült szűzérme, nem mással, mint dödöllével. A nagy melegben kevésbé könnyed, annál inkább ízletes menü, és ha már Zala megyében jártunk, a térség híres fogását, a dödöllét természetesen nem hagyhattuk ki.

A csend hangja

Hallotta már a csendet? Zalakarostól mindössze pár kilométerre található Balaton-felvidéki Nemzeti Park megállít egy pillanatra, és engedi, hogy meghalljuk magunkban azt a bizonyos belső hangot. A fokozottan védett területnek nem véletlenül csak egy töredéke látogatható, a sziget gazdag madárvilágában tett kirándulásunk során olyan érzésünk támad, mintha egy másik dimenzióba csöppentünk volna. Nagyszerű volt itt látni, hogy hazánkban is akad még sok védett faj, akik a természetes közegükben nyugodt életet tudhatnak magukénak.

A Kis-Balatonnál csak a madarak szárnycsapása töri meg a csendetFotó: Bodnár Zsófi / Travelo

A Diás-szigeten ugyan már letette az ember a lábnyomát, amelyre a matulakunyhó és pákászkunyhók árulkodnak szolidan Fekete István emlékháza mellett. Itt a Tüskevár szerzőjének életviteléről és a „kányavári" madárfajok megmentéséről is megtudhatunk egy-két titkos információt.

A levegő illata

Zalakaroson jellegzetes a gyógyvíz kénes illata, de ha hajlandóak vagyunk kilépni a medencéből és akár a Termáltó és Ökoparton, akár a Kányavári szigeten barangolunk, érezni fogjuk a levegő valódi illatát. Zalakaros tüdeje, a domboldalt borító erdő, friss oxigént termel, melytől nem csak a testünk, de lelkünk is feltöltődik.

A Zobori Kalandpark minden pontjáról remek a kilátásFotó: Bodnár Zsófi / Travelo

Hatodik érzék – mint társadalmi szerepvállalás

Zalakaros és a térség kincsei valóban minden érzékeszervünket elvarázsolták, de nem mindenki lehet ilyen szerencsés. A Zalakarostól pár percre lévő Holnapocska Alapítvány azonban azokra a gyerekekre is gondol, akik mindezt egészségügyi vagy egyéb társadalmi okok miatt nem tudnák élvezni. A gyógyuló táborokban az élményterápia remek eszköz arra, hogy elősegítse a hosszú kórházi kezelést követő testi és lelki gyógyulást, hozzásegítve ezzel őket a visszailleszkedéshez, önbizalmuk növeléséhez. A legjobb pedig az, hogy az ország egyik legnagyobb élményparkjában, a Zobori Park területén működik, így a minden tekintetben az önfeledt játék van középpontban.

Ha pedig mindez nem lenne elég, Zalakaroson van az ország legjobb tanösvénye, a fent említett Ökoparton, melyet gyerekekkel kifejezetten ajánlottunk, és egy remek, fedett kertmozi is – utóbbit érdemes beiktatni, amíg még tart a nyár! További tippeket is adunk a közelből – eláruljuk például, hol készíthet szelfit bivalyokkal.

Újságírónk a Zalakarosi Turisztikai Nonprofit Kft. vendégeként ismerte meg a várost.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek