Ünnepeljen több száz kalapossal a Hortobágy határán!

Balmazújváros rendezi meg július 29-én a Magyar Kalap Ünnepét, melyen nemcsak országos és nemzetközi hírű kalapkészítők mutatkoznak be, de néptánc-együttesek és prímás zenekarok is. A kalaposok uralta rendezvényen lesz majd íjászbemutató, lehet nemezelni, és a tájegységre jellemző slambucot is kóstolni.

 A július utolsó szombatjára tervezett rendezvényen Balmazújváros és térsége hagyományaiba pillanthatnak be azok, akik a kadarcsi városrész parkjába látogatnak. Az egynapos rendezvény reggel kilenckor a Mihalkó család portájánál kezdődik, ahol az ország kalaposai találkoznak, és síppal, dobbal, nádi hegedűvel vonulnak át az ünnepségnek helyet adó parkba. A programokról bővebben itt olvashatnak.

A város legismertebb családja a Mihalkó család, amelynek tagjai nemzetközi hírű kalapkészítők. A tavaly elhunyt Mihalkó Gyula a népművészet mestere, fia, ifjabb Mihalkó Gyula a népművészet ifjú mestere címet érdemelte ki. Az általuk készített hortobágyi pásztorkalap a kiemelkedő nemzeti érték címet viseli, amelyet a Hungarikum Bizottság adományozott.

A tavaly elhunyt Mihalkó Gyula, a népművészet mestereFotó: A magyar kalap ünnepe / Facebook

 A híres Mihalkó-kalap története egészen 1871-ig nyúlik vissza, ekkor indult útjára a családi hagyomány, de a technika közel másfél évszázad elteltével sem változott. A kalapokat – melyek közt épp úgy találni süvegeket, paraszt és polgári kalapokat, mint néptáncos és szuvenír fejfedőket – még mindig merinói juh gyapjából, kézimunkával készítik.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek