Bükkszék is felkerülhet hazánk gyógyhely-térképére

Legalábbis a bükkszékiek ezt szeretnék, készülnek is rá, és ha az illetékes hatóságok erre rábólintanak, akkor a fürdőben ők is megteremtik a gyógyászat feltételeit.

Az elmúlt három évben látványosan fejlődött a gyógyturizmus Bükkszéken. A Salvus-vizéről híres község ezt annak köszönheti, hogy csaknem másfél milliárd forintot költöttek fürdőfejlesztésre, azóta pedig nemcsak az országból, de Európából is egyre több turista érkezik hozzájuk. Idén 150 ezer fürdőzőre számítanak - írja a TurizmusOnline.

Fotó: Bükkszékfürdő.hu

A falu most abban bízik, hogy hamarosan gyógyhellyé nyilvánítják. Ezt nemcsak a palackozott formában is élvezhető Salvus-víz, de a kristály tiszta levegő, az erdei környezet és a település környékén felfedezhető különleges növény- és állatvilág is indokolja. Januárban egyébként mi is jó szívvel és évszakmentes üdülőhelyként ajánlottuk Bükkszéket a 900 méter feletti csúcsok sokasága, a kedvező árfekvésű fürdője és a gyönyörű bükki táj miatt.

Jelenleg a településen három panzió és ötven magánszálláshely működik, de ha a falut gyógyhellyé nyilvánítják, akkor a fürdőben megteremtik a gyógyászat feltételeit, és egy ötven szobás szállodát építenek önkormányzati beruházással. A Bükkszékre vezető, öt kilométer hosszú bekötő utat azonban még az idén felújítják, így a látogatók még gyorsabban érhetik majd el a falut.

Fotó: Bükkszékfürdő.hu

A bükkszéki fürdőbe főleg a legendás Salvus-gyógyvíz miatt érkeznek a turisták, amely a gyomor- és a emésztőszervi-, mozgás-, légzőszervi-, bőrgyógyászati és nőgyógyászati problémákkal küzdő betegek kezelésére szolgál. De vize az allergiás- és az asztmás betegekre is jó hatással van. A fürdő egész évben látogatható, a legutóbbi nagy beruházás részeként pedig már a felújított és élménymedencével kiegészített strand fogadja a látogatókat.

Mi kell a gyógyhellyé minősítéshez?
Több tényező szerencsés együttállása. A minősítő vizsgálat során ugyanis nemcsak a helyi gyógytényezőket veszik sorra, de vizsgálják a megfelelő infrastruktúrát, a kiemelten védett területre előírt levegőtisztasági értéket, mind a négy évszakban a zajszintet, valamint a zöldterületek nagyságát és minőségét is. És ha mindenből megfelelő értéket találnak, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Országos Tisztifőorvosi Hivatala állít ki egy határozatot a gyógyhellyé minősítésről.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek