Etno Ligetet és Etno Portát nyit a Néprajzi Múzeum Kapolcson



Egyedüli múzeumként vesz részt idén a Művészetek Völgye fesztiválon a Néprajzi Múzeum – írja az MTI. Július 21. és 30. között Taliándörögdön, az Etno Ligetben minden nap állandó programokkal és koncertekkel, az Etno Portán pedig vetítésekkel várja a fesztiválozókat a budapesti múzeum.

A Néprajzi Múzeum egyike Európa legfontosabb szakmúzeumainak; a magyar népi kultúra felbecsülhetetlen értékű tárgyi emlékei mellett itt található az ország legnagyobb nemzetközi gyűjteménye is.

Az Etno Ligetet a Néprajzi múzeum „közösségi lazítójának" szánják: az intézmény munkatársai ide elsősorban azokat várják, akik szívesen játszanak, táncolnak, alkotnak, ismerkednek a hagyományos népi kultúra értékeivel, régi mesterségekkel vagy a kortárs, nemzetközi kutatómunkák eredményeivel. Lesz moldvai, majd görög táncház, beszélgetések sámántárgyakról és a népi gyógyászatról, de a múzeum baráti körének elnökével, Sebő Ferenccel is lehet majd találkozni. A zenés programokat minden nap Etno Jam, közös örömzenélés zárja.

Az Etno Porta a Néprajzi Múzeum archívumából kínál érdekes csemegéket, és a múzeum számára az Ötvenhatosok terén épülő új épület tervei is itt mutatkoznak be, miközben a Mesélő cipőbuxusok is érdekes cipőtörténeteket tartogatnak.

Ez a cipős installáció komoly fejtörést okozott a Múzeumok majálisán isFotó: Néprajzi Múzeum / Facebook



Mivel a múzeum 2017 novemberében búcsúzik jelenlegi épületétől, a következő három évben hasonló jellegű megjelenéseket és találkozásokat igyekeznek szervezni, míg az új épületbe teljesen át nem költöznek a tárlatok.

A Művészetek völgyében tervezett programok között filmvetítés, koncertek, gyermek játszótér, felnőtt workshopok, tárgykészítés gyerekeknek, és férfias játékok is vannak: utóbbi 4-5 fős baráti társaságokat vár, akik a haditudományokba szeretnének belekóstolni. Részletesen a programokról itt tájékozódhat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek