A Sziget fesztivál fotókiállítással ünnepli 25. születésnapját

A Sziget fesztivál fotókiállítással ünnepli 25. születésnapját

A Sziget Fesztivál elmúlt 25 évét bemutató fotókból nyílt kiállítás kedden Budapesten a Robert Capa Fotográfiai Központban – írja az MTI.

 

Gerendai Károly, a Sziget egyik főszervezője a kiállításonFotó: Soós Lajos / MTI

A Sziget 25 - Fesztiváltörténelem fényképeken című tárlaton Benkő Imre fekete-fehér képei a fesztivál 1993 és 2016 közötti időszakát mutatják meg, míg a Rockstar Photographers (Csudai Sándor, Fűrész Zsolt, Kálló Péter, Mudra László, Major Kata, Mohai Balázs és Varga Benedek) színes fotói az elmúlt négy évből adnak válogatást.

Gerendai Károly, a Sziget egyik alapítója a kedd esti megnyitón hangsúlyozta, hogy a tárlat a fesztivál fejlődéstörténetét mutatja be: azt, hogy egy poros, kezdetleges házibuli hangulatból az évek során miként vált Európa egyik legnagyobb és legjobb fesztiváljává. Hozzátette: kezdetben egyáltalán nem gondolták volna, hogy idáig eljuthat a fesztivál. Annak idején azt se tudták, hogy a következő alkalmat miként szervezik meg.

Hangsúlyozta: kezdetben senki sem gondolta volna, hogy lesz 25. alkalom, de szerencsére voltak olyanok, mint Benkő Imre, aki az elejétől kezdve ráérzett és ott volt a kamerájával. Ma már a Szigetnek van hivatalos fotós csapata, akik dokumentálják az eseményeket.

 

Benkő Imre fotográfus képei a kiállításonFotó: Soós Lajos / MTI

Müller Péter Sziámi, a Sziget másik alapítója felidézte, hogy a fesztivál annak idején valóban házibuliként indult. A Sziámi zenekar és köre Zalában hívott össze egy nyaralást nyolcvan embernek. A rákövetkező évben már túl sokan jelentkeztek, ezért keresniük kellett egy másik helyszínt.

Csizek Gabriella, a kiállítás kurátora elmondta, hogy Benkő Imre 24 éven keresztül fotózta a Szigetet. A kiállításra egy „különös" és az élményszerűséget segítő installációt hoztak létre, amely átforgatta a történetet: a klasszikus, fekete-fehér fotográfiákat light boxokba, míg a színes képeket vetítéseken vagy print formában tekinthetik meg az érdeklődők.

 

A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban megnyílt tárlat egy részleteFotó: Soós Lajos / MTI

A 25 év ugyan meghatározta a kiállítás kialakítását, de a kiállított fotók nem szigorú időrendben sorakoznak egymás után.

A kiállítás augusztus 31-ig tart nyitva.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek